Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Economia chineza creste fulminant - Presa internationala

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 12:50
1938 citiri
Economia chineza creste fulminant - Presa internationala

Economia chineza isi continua cresterile puternice insa pretul platit pentru aceasta crestere este o inflatie pe masura; G20 incearca sa gaseasca solutii pentru reformarea sistemului financiar insa tensiunile politice si economice ingreuneaza discutiile, iar Grecia va anunta masurile de austeritate, necesare pentru atingerea tintei de deficit bugetar.

Economia chineza a crescut peste asteptari in primul trimestru iar inflatia a atins nivelul maxim din ultimii trei ani, in ciuda mai multor luni de incercari, din partea guvernului central, de a tempera efectele inflationiste.

PIB-ul chinez a crescut cu 9.7 procente in primul trimestru al acestui an, fata de perioada similara a anului anterior, a declarat guvernul vineri, in scadere usoara fata de cei 9.8 procente inregistrati in cel de-al patrulea trimestru al lui 2010 insa totusi peste nivelul estimat de economisti, noteaza Financial Times.

Pe de alta parte, preturile la nivelul consumatorilor au crescut in martie cu 5.4 procente fata de perioada similara a anului anterior, in crestere fata de cele 4.9 procente inregistrate in februarie.

Cifrele peste asteptari au venit dupa 6 luni de eforturi sustinute in directia unei reduceri monetare, banca centrala crescand dobanda de referinta de patru ori. Beijingul a impus de asemenea cresterea rezervei minime obligatorii pana la 20 de procente - masura care limiteaza creditul pe care bancile il pot acorda, acesta fiind invers proportional cu nivelul rezervei minime obligatorii.

Preturile la alimente au crescut cu 11.7 procente in martie, dupa cresteri de 11 procente in februarie, 10.3 procente in ianuarie si 9.6 procente in decembrie.

G20, in cautare de solutii

Confruntati cu perspective economice incerte, liderii financiari ai lumii spera sa ajunga la un consens cu privire la masurile optime care trebuie adoptate pentru a asigura cresterea economica in urmatoarele decenii.

Obtinerea unui consens intre bancherii centrali si ministrii de finante ai G20 nu va fi facila, in conditiile in care factori multipli ameninta stabilitatea economica, printre care preturile mari ale petrolului, nivelul datoriilor suverane si agitatia sociala din Orientul Mijlociu, informeaza Reuters.

G20 reprezinta 85 de procente din productia totala a lumii si este in prezent principalul forum care incearca sa reformeze sistemul financiar global. Insa a devenit dificil sa se ajunga la un consens cu privire la modalitatile optime de realizare a acestui lucru, dupa ce perioada acuta a crizei financiare a trecut.

Multi economisti considera ca dezechilibrele dintre tari au contribuit masiv la aceasta criza, in conditiile in care economiile emergente si-au reinvestit surplusurile in pietele occidentale determinand astfel o expunere deosebit de riscanta pentru sistemul bancar care intermedia aceste plasamente financiare.

Grecia anunta masurile pentru reducerea deficitului

Grecia va anunta astazi masurile menite sa reduca deficitul bugetar, dupa ce dobanzile la care poate accesa bani din pietele financiare au atins un nou maxim, semnalizand ingrijorarea investitorilor cu privire la capacitatea de plata a guvernului.

Strategia guvernamentala pe termen mediu va detalia modalitatile prin care se vor opera reduceri bugetare in valoare de peste 22 miliarde de euro pana in 2014, mare parte dintre ele reprezentand taieri de cheltuieli. De asemenea, guvernul grec va face publice planurile de colectare a peste 15 miliarde de euro din vanzarea unor active de stat, informeaza Bloomberg.

Grecia a solicitat anul trecut 110 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si FMI, ca alternativa la declararea falimentului, dupa ce a reiesit ca tara avea un deficit bugetar nedeclarat foarte mare - 15.4 procente din PIB.

Dupa acordarea imprumutului, UE si FMI au impus Greciei conditii cu privire la reducerea deficitului bugetar pana la 3 procente din PIB, pana in 2014. Guvernul grec incearca sa obtina un deficit de 7.4 procente anul acesta, chiar daca incasarile din primul trimestru au fost sub nivelul tintit cu 1.4 miliarde de euro.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#crestere economica China, #inflatie China, #criza Grecia, #datorii Grecia, #reforme G20 , #crestere economica