Economia mondiala tremura: China, aproape de colaps?

Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 19:57
7908 citiri
Economia mondiala tremura: China, aproape de colaps?
Foto: alliance-dpa

In ultima vreme, economia Chinei se afla pe un trend descendent, iar optimistii dau un verdict de stagnare: balonul in sfera imobilialelor este pe cale sa se sparga, exporturile au scazut, pretul actiunilor scade si el. Consecintele unui colaps al economiei Chinei ar fi catastrofale pentru intreaga lume.

De ceva vreme, mai multi specialisti si oameni de afaceri suspecteaza ca, in China, nu-i totul chiar lapte si miere. In timp ce indicele german DAX a sarit granita celor 7000 de puncte, indicele bursei din Shanghai a atins cel mai scazut nivel de la inceputul crizei.

"Tot mai multi investitori pun sub semnul intrebarii cresterea economica rapida a Chinei", spune Jim O' Neill, presedintele diviziei de administrare a activelor bancii americane Goldman Sachs, noteaza Deutsche Welle, intr-o ampla analiza.

Daca spusele lui O'Neill si ale altora ca el s-ar dovedi adevarate, atunci lumea ar fi pusa in fata unei mari provocari. Deoarece China de azi nu este doar o mare piata, China este motorul cresterii economice globale. Un colaps al economiei chineze ar avea consecinte dezastruoase, nu numai pentru China, ci si pentru intreaga lume.

Sute de mii de case goale

In orasele mari din provinciile chineze s-a construit mult. De pilda, in Kunming, capitala provinciei Yunnan, s-au construit peste 100.000 de case noi. Cu toate acestea, ele sunt goale, in lipsa cumparatorilor care nu s-au inghesuit la achizitii. Multe cladiri de birouri de dimensiuni uriase sunt, de asemenea, fara chiriasi. Boom-ul imobiliar din ultimii ani a condus la investitii excesive in acest sector.

Preturile imobilialelor, insa, a inceput sa scada. Pentru a salva situatia, Guvernul a lansat un program pentru cei care vor sa isi achizitioneze pentru prima data o casa. Din pacate, nu doar piata imobiliara este in declin. Multe facilitati industriale stau nefolosite, iar utilajele si instalatiile din multe fabrici lucreaza la doar 60% din capacitatea lor normala. Inainte de criza mondiala, acestea lucrau la 80 la suta din capacitate, iar in urma cu 10 ani chiar la 90%.

Intre timp, chiar si intr-o tara imensa precum China, s-a cam construit ce era de construit. Tocmai in aceasta chestiune se ascunde problema. Investitiile de pana acum in acest sector au reprezentat cinci la suta din cresterea anuala de 8 procente a tarii. Daca aceste investitii raman constante, fara a cunoaste un nou boom, cresterea economica a Chinei va scadea automat cu 5 procente.

Investitorii fug

Exporturile Chinei sunt aproape blocate. In luna iulie, acestea au scazut cu un procent fata de perioada similara a anului trecut, iar investitiile straine directe au scazut cu mai mult de 8,7 la suta. Tot mai multi investitori parasesc tara, iar altii ii intorc spatele. De mai multi ani, guvernul chinez si-a propus sa adopte o noua strategie pentru revitalizarea pietei interne.

Insa nici aceste masuri nu au cunoscut cine stie ce succes. Cifra de afaceri a comertului cu amanunntul a scazut progresiv, de trei luni incoace. Valoarea totala a creditelor noi acordate de banci a scazut la jumatate, fata de anii trecuti. Tara este amenintata de inflatie, deoarece si China este afectata de preturile care stau sa explodeze la cereale.

Daca Beijingul se imbolnaveste...

Multi investitori si experti se indoiesc de capacitatea guvernului chinez de a oferi economiei o "aterizare lina". Pierzatori, insa, in cazul unei "aterizari fortate" nu vor fi doar chinezii. Asta deoarece China este a doua putere economica a lumii, dupa SUA, cu 15 la suta din cresterea economica mondiala.

Cei mai afectati vor fi vecinii din Asia. De exemplu, reducerea cresterii economice a Chinei ar conduce la o scadere a economiei Taiwanului cu 0,9%. In Germania, declinul ar fi de doar 0,1 la suta. In ultimul trimestru din 2012, economia germana a crescut cu 0,3%. Cu o crestere economica de doar 5 procente a Chinei, in loc de 8, Germania ar cadea in recesiune. Ca sa nu mai vorbim despre celelalte tari din zona euro care se lupta cu criza datoriilor.

Modelul chinezesc a expirat

Sperantele lumii sunt legate de Guvernul chinez, care trebuie sa reuseasca in a cotrola situatia. Salvatorul, insa, ar putea fi banca centrala a Chinei. Aceasta ar putea reduce rata dobanzilor, ceea ce ar duce la cresterea creditarii, iar Guvernul ar putea oferi noi programe de stimulare a economiei. Aceste masuri ar conduce la "artificii" de moment pe bursele internationale si ar da un nou impuls optimistilor. Pe termen lung, insa, indoielile asupra modelului economic chinez nu vor disparea.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#colaps economie China, #China colaps economic, #China model economic, #China criza economica, #criza datorii UE , #crestere economica
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Fata Morgană cu ochii oblici s-a năzărit ca o speranţă ...