Economia Romaniei a depasit economia Cehiei si figureaza pe locul 16 la nivelul Uniunii Europene, depasind de putin pragul de 1% din economia UE, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2015.
La nivelul UE se poate observa o concentrare puternica a fortei economice, cu o pondere a celor mai mari cinci tari de 71,8% in PIB-ul total.
Germania trece de o cincime din rezultatul total si devanseaza cu circa trei procente Marea Britanie, singura mare putere din afara zonei euro. Trio-ul latin - Franta, Italia si Spania - se insira in spatele lor aproximativ la acelasi interval de cate trei procente.
De retinut, zon euro are o pondere in ansamblul Uniunii similara cu cea a celor cinci mari economii, respectiv 71,1%, ceea ce il face sa dea tonul general al ritmului de crestere.
Am mentionat si valoarea pentru cele 15 state care constituiau UE pana in anul 2004 pentru a sesiza ca toate cele 13 state care au aderat ulterior nu au adus decat opt procente la PIB-ul total, desi au marit semnificativ suprafata si populatia UE.
Urmeaza cinci tari care au valori ale PIB cuprinse intre 2% si 5% din PIB-ul total al UE si cumuleaza aproape o sesime atat din rezultatul economic. Toate aceste cinci tari inseamna ceva mai putin decat Marea Britanie si ceva mai mult decat Franta ca pondere in PIB. Olanda, in partea de sus, si Austria, in partea de jos, delimiteaza acest pluton al economiilor de marime medie.
Revelatia acestui grup este Polonia, situata deja pe locul 8. Cu un PIB de 2,7 ori mai mare decat al nostru (ajutata si de o populatie dubla fata de a Romaniei), ea a trecut de Belgia si se apropie de Suedia.
In fapt, din perspectiva rezultatelor economice, Romania intra in a doua parte a plutonului celor noua tari pe care le-am denumit semnificative, deoarece reprezinta macar o jumatate de procent din PIB-ul Uniunii.
INS a revizuit cresterea economica a Romaniei pe anul 2015 - BNR avertizeaza asupra riscurilor
Date fiind diferentele relativ mici fata de economiile care ne preced (economii care nu performeaza si se confrunta cu probleme financiare generate de datoria publica imensa), o ascensiune de alte doua locuri, pana la mijlocul clasamentului UE, ne-ar fi la indemana pe termen mediu.
Citeste mai departe despre Economia Romaniei a depasit-o pe cea a Cehiei si a urcat pe locul 16 in UE pe CursDeGuvernare.ro.
Ar trebui sa ne gandim sa le dam un ajutor umanitar !
Singura,... Vezi tot