Ziare.com

Economia Romaniei a scazut mai mult decat estimarile anterioare, in 2010 - INS

de Teodora Bodeanu
Joi, 03 Martie 2011, ora 13:37

   

Economia Romaniei a scazut mai mult decat estimarile anterioare, in 2010 - INS
Produsul intern brut al Romaniei a scazut cu 1,3 la suta, in 2010, fata de anul precedent, o scadere mai accentuata decat in estimarea anterioara, de 1,2%, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, anul trecut, PIB-ul Romaniei a fost de 513,64 de miliarde de lei, se arata in statistica INS.

Scaderea a fost determinata de reducerea volumului valorii adaugate brute din agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (-0,8%), constructii (-10,7%), comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii (-4%) si alte servicii (-2,8%).

In schimb, s-au inregistrat cresteri in industrie, cu 5,1 procente, in activitati financiare, imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi, cu 0,8 la suta, in timp ce impozitele nete pe produs s-au redus cu 2,5%.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

De asemenea, potrivit INS, in trimestrul al patrulea din 2010, PIB-ul a fost de 159,84 de miliarde de lei, in scadere cu 0,6 la suta fata de perioada similara din 2009.

S-au inregistrat cresteri in agricultura, silvicultura si piscicultura (+7,4%), industrie (+5,8%) si activitati financiare, imobiliare, de inchirieri si servicii pentru intreprinderi (+1,2%).

La polul opus s-au aflat constructiile, activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, cu o scadere de 7 procente, hoteluri si restaurante (-2,9%) si transporturi, telecomunicatii si alte servicii (-4,8%).

De asemenea, din cauza evolutiei mai slabe inregistrate per ansamblul economiei, s-a redus si volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat cu 3,1 la suta.

Cererea si consumul au inregistrat scaderi

Datele INS arata si o scadere a consumului cu 2,1 la suta, pe intreg anul trecut, comparativ cu 2009, din cauza diminuarii consumului individual cu 3,9 procente si cu 3,2% a consumului colectiv al administratiilor publice. De asemenea, s-a redus consumul final al gospodariilor cu 1,6 procente.

In ultimul trimestru din 2010, cererea interna s-a diminuat cu 1,2%, comparativ cu acelasi trimestru din anul precedent, pe fondul reducerii cu 4,7 la suta a formarii brute de capital fix.

In trimestrul al patrulea, consumul final total s-a redus cu 2 procente, din cauza diminuarii volumului de cheltuieli pentru consumul final individual si colectiv al administratiilor publice cu 4,2%, respectiv 4,5%.

Gospodariile au consumat cu 0,9 la suta mai putin decat in perioada similara din 2009, acest lucru fiind o consecinta a reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-5,6%).

Singura imbunatatire notata de specialistii INS este majorarea exportului net, ca urmare a devansarii volumului importurilor (+12,2%) de catre cel al exporturilor (+17,1%).

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2375 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

plus, minus

Nenea Boc, crestera e scadere si iesirea din recesiune se amana mai spre toamna. Ne lasi?

 

BOC ASTA E DUS CU CAPU , NE-A NENOROCIT DE TOT

E DOAR UN PAPAGAL

Cu tine

s&Co si-a pierdut vremea: erai in groapa deja. Da' tu despre ce vorbesti? Are legatura cu articolul?

De la...

...Basescu ni se trage!Asta din cauza ca nu vede bine.Privind cas,cand PIB-ul scade el vede crestere!
Ne-am ars!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor