Economia Romaniei ar putea rata startul in 2013 - Cresterea economica, doar un vis?

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 15:50
3061 citiri
Economia Romaniei ar putea rata startul in 2013 - Cresterea economica, doar un vis?

Economia Romaniei a inregistrat o scadere de 0,5% in trimestrul trei din 2012, pregatind, astfel, terenul pentru un final de an mai slab decat se anticipa.

Estimarile "semnal" publicate de Institutul National de Statistica (INS) au mai aratat ca, an la an, produsul intern brut a avut un declin de 0,8%.

In schimb, in primele 9 luni din acest an, activitatea economica a tarii noastre a urcat modest, cu 0,2%.

Economia, in scadere in trimestrul trei

"Ne asteptam ca economia sa scada comparativ cu T2, cand economia a inregistrat cel mai ridicat nivel de crestere de anul acesta, insa surpriza negativa a venit de la evolutia anualizata a PIB-ului, care a scazut cu 0,8%.

Surpriza negativa a venit din scaderea mai accentuata a unor sectoare, mai ales ca nu sunt disponibile date lunare care se indice evolutia agriculturii. Cifrele sunt sub asteptarile pietei si ale autoritatilor si impun revizuirea in scadere a prognozei de crestere economica pentru intreg anul 2012", a declarat Melania Hancila, economist-sef la Volksbank, pentru Ziare.com.

De asemenea, analistul Aurelian Dochia sustine ca acest handicap nu va fi recuperat in ultimul trimestru din acest an, deoarece nu exista motoare care sa propulseze activitatea economica.

"Sa nu ne inchipuim ca va creste brusc consumul intern, in ultimele trei luni, si va face miracole", a precizat analistul, pentru Ziare.com.

"Ma surprinde ca cifra cu care se incheie T3 e ceva mai slaba decat ma asteptam, astfel ca, pe tot anul, nu vom reusi sa ramanem in zona de crestere planificata. Deci vom termina anul 2012 mult mai rau si acest lucru va crea premise foarte slabe pentru 2013", a avertizat Aurelian Dochia.

Pentru brokerul Claudiu Cazacu datele pe primele noua luni ale anului reprezinta o surpriza neplacuta, deoarece nu va putea sustine o crestere economica de 0,8% la nivelul lui 2012.

"Este probabil ca majoritatea sectoarelor au contribuit la aceasta sub-performanta. Economia zonei euro a intrat in recesiune si va fi dificil sa gasim suficienta energie pe plan intern pentru a compensa reducerea cererii externe", a explicat Claudiu Cazacu, analist-sef la X-Trade Brokers, pentru Ziare.com.

Reactia Guvenului

Premierul Victor Ponta sustine ca toate resursele s-au concentrat pe ajutorarea sectorului agricol, din cauza secetei de asta vara, iar aceasta scadere era asteptata.

"Dupa cum stiati foarte bine si dupa cum am discutat si cu Fondul Monetar International, a aparut impactul secetei din vara, din agricultura. Am avut tot timpul in calcul acest lucru, nu e vina nici a fostului guvern, nu e vina nici a actualului guvern, a fost un an foarte rau pentru agricultura, si din acest motiv, la toate rectificarile bugetare, inclusiv la ultima, tot ce am avut asa surplus am dus catre agricultura, tocmai pentru ca stiam impactul verii si impactul secetei, o seceta pe care nu stiu daca a mai avut-o Romania in ultimii 30-40 de ani, atat de dura", a mentionat Victor Ponta, citat de Adevarul.

Crestere sau scadere pentru tot anul 2012?

Analistul-sef de la Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, a mentionat ca estimarea lor intitiala pentru intreg anul era o crestere de 0,5%, insa aceasta cifra a devenit prea optimista, tinand cont de noile prognoze initiale. In consecinta, banca considera ca PIB-ul Romaniei se va contracta cu 0,2-0,3%, in 2012.

Radiografia economica a Romaniei - care este situatia

"Cresterea pe 9 luni, de 0,2%, e foarte modesta, mai degraba T4 va aduce o stagnare, ceea ce inseamna ca ultimele trei luni nu vor aduce contribuiri semnificative la avansul economiei pe tot anul", a spus Ionut Dumitru, pentru Ziare.com.

In schimb, previziunile Volksbank sunt putin mai optimiste.

"Economia ar putea sa evolueze ceva mai bine in ultimul trimestru al acestui an si sa inregistreze o crestere modica de 0,1-0,2% in termeni anualizati, ceea ce va determina o crestere de 0,2 % an/an in 2012, adica o stagnare a economiei", a explicat Melania Hancila.

Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, RBS Bank a revizuit in jos prognoza de crestere economica pe tot anul, de la 0,8%, la 0,4%.

Sectoarele care au tras in jos economia

Criza accentuata din zona euro a afectat exporturile noastre, iar agricultura nu a avut o perioada favorabila.

"Mai multi factori au contribuit la scaderea economica, precum productia redusa din agricultura, dar si faptul ca activitatea economica din UE a incetinit, iar unele tari se afla deja in recesiune, fapt ce ne afecteaza pe partea de exporturi. Daca ne uitam la economie, excluzand agricultura, probabil ca celelalte sectoare au stagnat in T3", a mentionat Ionut Dumitru, de la Raiffeisen Bank.

Potrivit Catalinei Molnar, economist-sef la UniCredit Tiriac Bank, activitatea economica a scazut pe fondul unei contributii negative din agricultura si constructii si o stagnare in industrie.

"Anul agricol slab din 2012 si efectul de baza nefavorabil din 2011 si-au exercitat efectele negative in special in T3. In plus, intreruperea/incetinirea proiectelor de infrastructura pentru a tine sub control deficitul bugetului de stat au condus la

performanta negativa a sectorului constructiilor in T3 (dupa ce in prima parte a

anului a reprezentat un factor important al cresterii).

Sectorul industrial a continuat sa fie afectat de deteriorarea cererii externe", a subliniat Catalina Molnar.

Volksbank a avertizat ca agricultura a inregistrat cea mai abrupta scadere, la care se adauga si contributia negativa a constructiilor si industriei.

"Dupa calculele noastre, doar comertul cu amanutul si impozitele nete pe produs au inregistrat o evolutie pozitiva", a sustinut Melania Hancila.

Fondul Monetar International si Banca Mondiala anticipeaza o crestere economica, pentru anul 2012, putin sub nivelul de 1%, in 2012, estimari luate in calcul si de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

"Am putea avea un rezultat foarte bun in trimestrul patru si sa ajungem la 1%", a declarat, la Realitatea TV, consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#scadere economica Romania, #scadere economica trimestrul 3, #economie Romania, #scadere economie Romania , #crestere economica