Economia Romaniei creste ca Fat Frumos - ce spun analistii despre vestile bune de la INS

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 11:28
8909 citiri
Economia Romaniei creste ca Fat Frumos - ce spun analistii despre vestile bune de la INS

Economia Romaniei a crescut, in primul trimestru din 2015, cu 1,6%, comparativ cu ultimele trei luni din 2014, insa fata de aceeasi perioada a anului trecut, avansul este unul surprinzator.

E vorba de un plus de 4,3% pe serie bruta si de 4,2% pe serie ajustata sezonier, dupa cum arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate miercuri.

Datele publicate de INS reprezinta primele estimari, astfel ca cifrele ar putea fi reevaluate in cadrul urmatoarelor analize.

"Economia creste mult mai rapid decat o aratau indicatorii. 1,6% in trimestrul 1 2015 si 4,2% fata de trimestrul 1 2014. Da, vesti bune", a scris pe Facebook Florin Citu.

Analistul sustine ca cifrele reprezinta primele semne clare ca economia a iesit din criza.

"Inca nu avem detaliile, dar se pare ca sunt contributii importante in primul trimestru 2015 de la consum si constructii. In general, vestile sunt bune pentru anul 2015 si mai ales pentru relaxarea fiscala care trebuie sa continue", a mai scris Florin Citu.

La randul sau, Cristian Socol, consilierul premierului Victor Ponta pe probleme economice, anticipeaza ca produsul intern brut va creste, in acest an, cu 4-4,5%, in contextul reducerii TVA si relansarii creditarii.

Profesorul universitar Bogdan Glavan saluta cresterea economica, insa remarca faptul ca "boom-ul" e realizat doar in Bucuresti si in alte cateva zone, "unde se invarte banul gros, in restul tarii e prapad in continuare".

Romania, tara cu trei viteze: Pericolul economic care ar putea declansa o bomba sociala

ING: O surpriza pozitiva uriasa

Analistii ING Bank sustina ca avansul produsului intern brut in primul trimestru din 2015 reprezinta "o surpriza pozitiva uriasa", avand in vedere ca estimarea lor era de 2,1% si media prognozelor analistilor din sondajul Reuters era de 2,7%.

"Mentionam, de asemenea, ca rezultatul a depasit toate estimarile si pare cu atat mai impresionant dupa expansiunea puternica din T1 2014. Cum datele recente privind vanzarile cu amanuntul au fost dezamagitoare, credem ca zona serviciilor (fara retail) a fost in mare parte responsabila pentru surpriza pozitiva, avand in vedere cresterea puternica a salariilor si dinamica buna a angajarilor din ultimele luni.

Probabil si constructiile au contribuit la acest rezultat, in timp ce productia industriala a inregistrat o dinamica trimestriala buna, in pofida unei temperari in ritm anual. Cifrele detaliate vor fi publicate pe 4 iunie. Rezultatul pune riscuri semnificative de crestere asupra prognozei noastre de avans economic in 2015 de 3,3%, avand in vedere ca anticipam o accelerare a PIB-ului din T2 2015. Ne abtinem insa de la revizuirea prognozelor pana aflam ce s-a aflat in spatele cresterii economice puternice din T1 2015", se arata in analiza ING Bank remisa Ziare.com.

Sursa: INS

INS a facut modificari la precedentele estimari

O parte din cresterea anuntata de INS se datoreaza unor efecte statistice, institutia operand revizuiri ale cresterii economice din trimestrele I, III si IV din anul trecut.

"Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimarii produsului intern brut pentru trimestrul I 2015 in seria trimestriala, seria ajustatasezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fatade a doua variantaprovizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014, publicatain comunicatul de presanr. 81 din 7 aprilie 2015", se arata in comunicatul INS.

Iata modificarile:

 • - rezultatele trimestrului I 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, au fost revizuite de la 100,3% la 100,1% ;
 • - rezultatele trimestrului II 2014, comparativ cu trimestrul I 2014, nu s-au modificat;
 • - rezultatele trimestrului III 2014, comparativ cu trimestrul II 2014, au fost revizuite de la 102,1% la 102,2% ;
 • - rezultatele trimestrului IV 2014, comparativ cu trimestrul III 2014, au fost revizuite de la 100,7% la 101,0%.
 • Previziunile CE

  Comisia Europeana (CE) si-a imbunatatit usor estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2015 pana la 2,8%, fata de avansul de 2,7% pe care il preconiza in luna februarie, conform previziunilor de primavara publicate recent de Executivul comunitar.

  Romania, veste buna de la Comisia Europeana privind cresterea economica

  "Cresterea economica in Romania este prognozata sa ramana robusta in 2015 si in 2016, sustinuta de consumul privat solid si redresarea investitiilor. Inflatia ar urma sa scada semnificativ in 2015 si sa ramana la un nivel scazut, iar procesul de consolidare fiscala s-ar putea schimba in 2016", se arata in raportul Comisiei Europene.

  In acest an, cresterea PIB-ului va ramane robusta si peste potential, la 2,8%, in principal datorita consumului privat si a investitiilor, potrivit CE.

  C.P.

  Citeste si:
  Florin Cîţu: „Felicitări, dragi români! Cea mai mare creştere economică din UE”
  Florin Cîţu: „Felicitări, dragi români! Cea mai mare creştere economică din UE”
  Premierul Florin Cîţu îi felicită pe români, prezentând date Eurostat din care rezultă că România are cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul III din acest an. Conform...
  România pe primul loc între statele Uniunii Europene cu cea mai mare creştere economică
  România pe primul loc între statele Uniunii Europene cu cea mai mare creştere economică
  Produsul Intern Brut a crescut cu 3,9% în Uniunea Europeană şi cu 3,7% în zona euro, în trimestrul trei din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, ţările membre cu cea mai mare...