Economia Romaniei face un pas inapoi - Surpriza anuntata de INS

Joi, 14 August 2014, ora 10:23
5185 citiri
Economia Romaniei face un pas inapoi - Surpriza anuntata de INS

Economia a facut un pas inapoi, dupa cum arata datele publicate, joi, de Institutul National de Statistica (INS).

Conform primelor estimari, produsul intern brut in trimestrul II din 2014 a fost, in termeni reali, mai mic cu 1,0% comparativ cu trimestrul I din 2014 (date ajustate sezonier).

Fata de aceeasi perioada din 2013, economia a crescut cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier.

Aceasta evolutie a luat prin surprindere analistii, mai ales ca, in primele trei luni ale anului, PIB-ul a avansat cu 0,1% fata de trimestrul IV din 2013 si cu 3,8% comparativ cu trimestrul I din 2013, inregistrand cea mai buna performanta dintre toate statele membre UE.

Romania, cea mai mare crestere economica din UE. Industria a fost principalul motor

"Cifrele par surprinzatoare si arata o deteriorare semnificativa a activitatii economice in trimestrul doi, care putea fi cu greu anticipata in primul trimestru. Atunci, cifrele aratau ca intram intr-un trend de accelerare, consumul crescuse. (...)

Insa se pare ca am avut o deteriorare a consumului populatiei, si cel mai probabil si la nivelul investitiilor, cele publice au scazut in mod clar in trimestrul doi, absorbtia de fonduri europene a mers si ea foarte slab, investitiile private au evoluat si ele foarte slab", a declarat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, la Digi24.

Datele INS arata ca in primul semestru din 2014, produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada ianuarie-iunie 2013, cu 2,4%, pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier.

C.P.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#crestere economica Romania, #crestere economica 2014, #economie 2014 , #crestere economica
Comentarii
Poza Vulturul-Brancovenesc
Vulturul-Brancovenesc
rank 5
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Stiu cativa basisti care ziceau ca INS scrie cum vrea Ponta !