Femeile, cheia dezvoltarii economice

Marti, 25 Decembrie 2012, ora 09:09
2498 citiri
Femeile, cheia dezvoltarii economice
Foto: Arhiva

Economia mondiala ar beneficia de un adevarat impuls daca mai multe femei ar intra in campul muncii, potrivit expertilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

O reducere cu 50 la suta a diferentei dintre barbati si femei in ceea ce priveste rata de activitate ar trebui sa conduca la o crestere a produsului intern brut pe locuitor de 0,3 la suta sau chiar de 0,6 la suta in cazul unei convergente totale pana in 2030, se arata intr-un raport OCDE.

Astfel, in 20 de ani, ar reiesi o crestere totala de 12 la suta a produsului intern brut, potrivit calculelor economistilor OCDE.

Tara care ar beneficia cel mai mult de scaderea diferentei intre femeile si barbatii din campul muncii ar fi Italia, unde acest ecart este foarte ridicat. In acest caz, PIB-ul s-ar majora cu 22,5 la suta in doua decenii.

Italia ar fi urmata de Coreea de Sud, Grecia, Ungaria si Japonia. In Franta, cresterea ar fi mai modesta, de 9,4 la suta, relateaza Le Monde.

Pentru a se ajunge la aceasta crestere, trebuie indeplinite mai multe conditii. Impartirea sarcinilor intr-o familie trebuie sa fie mai echitabila, avand in vedere ca, in termeni reali, femeile muncesc mai mult decat barbatii, la nivel mondial, chiar daca nu sunt remunerate.

India si Portugalia detin recordul negativ pentru cea mai mare inegalitate intre munca depusa de femei si cea depusa de barbati, in defavoarea femeilor. Franta reprezinta media la nivelul tarilor membre OCDE. In schimb, in Germania si Marea Britanie munca depusa de cele doua sexe se repartizeaza in mod echilibrat. In cele doua tari, cresterea nivelul de munca neremunerata depusa de femei este echivalata de cresterea muncii suplimentare remunerate depusa de barbati. Cu alte cuvinte, daca o femeie depune mai mult efort acasa, de exemplu, barbatul lucreaza mai mult la serviciu.

Prin urmare, pentru ca mai multe femei sa poate obtine un loc de munca este necesar sa fie permis, atat barbatilor cat si femeilor, sa atinga un echilibru in viata personala si cea profesionala

Inlaturarea stereotipurilor

Schimbarea pietei muncii pentru a include mai multe femei presupune si "modificarea stereotipurilor de gen", se arata in raport. Astfel, chiar daca fetele au cele mai bune rezultate scolare in cele mai multe tari din OCDE, sunt foarte putine care se orienteaza spre studii din domeniul stiintific sau tehnic.

De asemenea, sunt foarte slab reprezentante in domeniul antreprenorial, fiind, in schimb, foarte prezente in domenii precum cel medical, al asistentei sociale, invatamant sau administratie. Motivul este faptul ca aceste joburi sunt percepute ca fiind mai compatibile cu sarcinile pe care le au in cadrul familiei, dar si din cauza unei scheme culturale bine inradacinate, care nu le permite accesul la alt tip posturi.

Astfel, nu este de mirare ca foarte putine femei sa regasesc in varful ierarhiilor din companii. "Femeile ocupa sub o treime din posturile de manamgement in tarile OCDE", se precizeaza in raport.

In Franta, situatia sta cel mai bine din acest punct de vedere, 37% din posturile de directori fiind detinute de femei. In schimb, Luxembourg, una din cele mai bogate tari din Europa si un paradis fiscal, este cel mai slab cotata din acest punct de vedere. De asemenea, exista diferente foarte mari intre salariile care sunt oferite femeilor si barbatilor, pentru acelasi post, la nivelul OCDE.

Antreprenoriatul, slab reprezentat in randul femeilor

Exista mai putine femei care pornesc o afacere, decat barbati, potrivit raportului, din cauza consecintelor juridice si sociale ale unui eventual esec, potrivit raportului.

In timp ce firmele detinute de femei au rezultate mai bune din punctul de vedere al crearii de locuri de munca, fata de cele controlate de barbati, in Franta, Italia, Noua Zeelanda si Polonia, acestea merg ceva mai prost in Finlanda, Olanda, Slovacia si Elvetia. "Investitorii in capital riscant sunt, in principal, barbati", se arata in raport. Austria sta cel mai bine la acest capitol, 30% din investitori fiind femei. Coreea de Sud este la polul opus, fara nici o femeie investitor, potrivit statisticilor.

Lipsa investitiilor din partea femeilor are si un motiv foarte clar: bancile cer dobanzi mai mari de la femeile care vor sa contracteze un credit pentru investitii, precum si garantii mai solide decat se cer barbatilor.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#crestere economica femei, #femei campul muncii , #crestere economica