Femeile, motorul cresterii economice

Duminica, 18 Octombrie 2009, ora 12:05
2407 citiri
Femeile, motorul cresterii economice
Foto: Daylife

Banca Mondiala, Organizatia Natiunilor Unite si mai multe institute de cercetare sunt de acord: cand este vorba de crestere economica, trebuie sa ne bazam pe femei.

Potrivit studiilor efectuate pana in prezent, femeile au o capacitate mai buna de a gestiona banii decat barbatii si sunt mult mai darnice. De aceea, de exemplu, in tarile din lumea a treia, microcreditele sau ajutoarele sunt distribuite, in general, femeilor, care reusesc sa le foloseasca mai bine, pentru a duce la cresterea intregii comunitati.

Educatia joaca un rol major, desi fetele nu primesc la fel de multa atentie precum baietii, iar investitiile in educatia lor sunt mult mai mici. Cand o fata are acces la educatie timp de cel putin sapte ani, in tarile in curs de dezvoltare, ea sa marita patru ani mai tarziu si are cu 2,2 mai putin copii, lucru care are un impact direct asupra cresterii economice, relateaza Forbes.

De asemenea, s-a observat o corelatie intre starea mai buna de sanatate copiilor si nivelul de educatie al mamelor.

Nu in ultimul rand, studiile au dezvaluit ca femeile investesc 90% din veniturile proprii in familie, in comparatie cu 30 - 40% in cazul barbatilor, care au tendinta sa dea mai multi bani pe tot felul de distractii.

Rezultatele studiilor sunt concludente: in orice tara, cu cat femeile sunt mai educate, cu atat vor face mai putini copii, iar rata de crestere economica se va majora. Un exemplu in acest sens este Tunisia, unde femeile au primit dreptul de a divorta si au fost incurajate sa continue educatia cat mai mult timp posibil in anii 1960. Desi in aceasta tara nu exista, inca, libertati politice, femeile sunt cele mai educate, iar tara este cea mai avansata social dintre cele 22 de natiuni din Liga Araba.

Potrivit unor studii din Africa, daca femeile ar avea aceleasi drepturi si acces la resurse precum barbatii, productivitatea agricola ar creste cu cel putin 20%, un procentaj deloc de neglijat pe un continent unde se afla o mare parte din populatia care traieste sub limita saraciei.

La nivel global, fetele si femeile tinere cu varste intre 10 si 24 de ani reprezinta segmentul cu cea mai rapida crestere, adica una din opt persoane. De altfel, mai multe companii, precum Nike, au inceput sa-si orienteze campaniile de publicitate spre femei, dar si cele de responsabilitate sociala. Cu alte cuvinte, investesc si ajuta la educatia fetelor de azi, pentru a genera venituri mai mari peste cativa ani, cand aceste fete vor avea locuri de munca mult mai bine platite decat ar fi avut fara educatie.

Potrivit studiilor Fundatiei Nike, un an de scoala in plus pentru o fata inseamana venituri cu 10 - 20% mai mari, in momentul cand intra pe piata muncii.

Nike nu este singura in acest demers. Organizatii precum Women for Women International, Fundatia Bill si Melinda Gates si Fundatia Clinton, printre altele, deruleaza programe de educatie a femeilor, care vor reprezenta o imensa piata, in momentul cand vor avea drepturi egale cu barbatii din tarile respective, printre care se numara si dreptul la avea un serviciu si a primi salarii similare barbatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#motor crestere economica, #educatie femei tari sarace, #Fundatia Nike , #crestere economica