Financial Times: Romania, un nou tigru al Europei?

Sambata, 15 Februarie 2014, ora 13:10
7324 citiri
Financial Times: Romania, un nou tigru al Europei?
Foto: icec-council.org

Cresterea economica de 5,2% anuntata, vineri, de Institutul National de Statistica este comparabila cu cea a economiilor emergente performante din Asia si Africa, iesind din contextul european.

Aceasta este concluzia la care a ajuns jurnalistul britanic Andrew MacDowall care, intr-un articol publicat pe blogurile cotidianului britanic Financial Times, comenteaza performantele economice neobisnuite anuntate de autoritatile de la Bucuresti.

Sub titlul "Un nou tigru? Romania atinge 5,2% in ultimul trimestru al lui 2013", autorul spune ca datele prezentate vineri de INS sugereaza ca Romania inregistreaza o crestere de 3,5% in acest an, printre cele mai rapide si consistente, in conditiile in care media europeana este de 2,8%.

De asemenea, inflatia, una dintre cele mai serioase temeri, a scazut in ianuarie la nuvelul istoric de 1,1%, mentioneaza el.

Printre factorii de crestere sunt amintite exporturile si anul agricol foarte bun. Cu toate acestea, este un pic prea devreme pentru a sarbatori - increderea consumatorului este inca fragila, spune autorul articolului, atragand atentia ca alegerile prezidentiale si europarlamentare din acest an ar putea provoca ingrijorari pe piete.

"Desi este prea devreme sa o consideram un tigru al Europei de Est, performanta Romaniei starneste optimism", mai spune acesta, facand trimitere la "apetitul investitorilor" pentru emisiunea de obligatiuni din ianuarie, de 2 miliarde de dolari, care demonstreaza un grad de incredere in consolidarea fiscala a tarii noastre, la doar cativa ani de la criza bugetara cu care ne-am confruntat.

Nu este prima data cand Romania este vazuta ca un posibil "tigru al Europei". Prezent in toamna trecuta la Bucuresti, premierul Chinei, Li Keqiang, a facut declaratii similare.

"Cred ca Romania va deveni un tigru al Europei si, daca toti tigrii se vor reuni si vor colabora, se va dezvolta o piata uriasa", a spus premierul Chinei in deschiderea Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est, care a avut loc in 26 noiembrie, in Capitala.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Romania tigrul Europei, #Romania crestere economica 2014 , #crestere economica