Financial Times: Romania, un nou tigru al Europei?

Sambata, 15 Februarie 2014, ora 13:10
6988 citiri
Financial Times: Romania, un nou tigru al Europei?

Cresterea economica de 5,2% anuntata, vineri, de Institutul National de Statistica este comparabila cu cea a economiilor emergente performante din Asia si Africa, iesind din contextul european.

Aceasta este concluzia la care a ajuns jurnalistul britanic Andrew MacDowall care, intr-un articol publicat pe blogurile cotidianului britanic Financial Times, comenteaza performantele economice neobisnuite anuntate de autoritatile de la Bucuresti.

Sub titlul "Un nou tigru? Romania atinge 5,2% in ultimul trimestru al lui 2013", autorul spune ca datele prezentate vineri de INS sugereaza ca Romania inregistreaza o crestere de 3,5% in acest an, printre cele mai rapide si consistente, in conditiile in care media europeana este de 2,8%.

De asemenea, inflatia, una dintre cele mai serioase temeri, a scazut in ianuarie la nuvelul istoric de 1,1%, mentioneaza el.

Printre factorii de crestere sunt amintite exporturile si anul agricol foarte bun. Cu toate acestea, este un pic prea devreme pentru a sarbatori - increderea consumatorului este inca fragila, spune autorul articolului, atragand atentia ca alegerile prezidentiale si europarlamentare din acest an ar putea provoca ingrijorari pe piete.

"Desi este prea devreme sa o consideram un tigru al Europei de Est, performanta Romaniei starneste optimism", mai spune acesta, facand trimitere la "apetitul investitorilor" pentru emisiunea de obligatiuni din ianuarie, de 2 miliarde de dolari, care demonstreaza un grad de incredere in consolidarea fiscala a tarii noastre, la doar cativa ani de la criza bugetara cu care ne-am confruntat.

Nu este prima data cand Romania este vazuta ca un posibil "tigru al Europei". Prezent in toamna trecuta la Bucuresti, premierul Chinei, Li Keqiang, a facut declaratii similare.

"Cred ca Romania va deveni un tigru al Europei si, daca toti tigrii se vor reuni si vor colabora, se va dezvolta o piata uriasa", a spus premierul Chinei in deschiderea Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est, care a avut loc in 26 noiembrie, in Capitala.

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...