FMI: Aprecierea monedei impiedica redresarea economica

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 12:12
1749 citiri
FMI: Aprecierea monedei impiedica redresarea economica
Foto: ArhivaFoto.ro

Guvernele si bancile centrale din Europa de Est ar trebui sa intervina pe piata pentru a stopa aprecierea monedelor locale, lucru ce pune in pericol redresarea economica si competitivitatea, potrivit unui oficial al Fondului Monetar International.

Leul s-a majorat cu 3,9 procente, forintul maghiar cu 17 procente, coroana ceha cu 8,6 procente, iar zlotul polonez cu 22 de procente, in raport cu euro, de la inceputul acestui an, cea din urma avand cea mai importanta crestere a unei monede din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Marek Belka, directorul departamentului resposanbil de Europa in cadrul Fondului Monetar International, spune ca aprecierea monedelor din aceasta regiune va afecta negativ cresterea economica.

"Este un lucru de care trebuie sa ne fie teama. O apreciere excesiva a monedelor locale poate submina cresterea", a declarat Belka, citat de Bloomberg.

Leul, zlotul, forintul si coroana beneficiaza de pe urma mutarii investitorilor din unele tari din zona euro, precum Grecia, Portugalia, Irlanda si Spania, inspre achizitia de active in tarile membre ale Uniunii Europene din estul continentului, care au potential de a creste la un ritm mai accelerat si unde nivelurile deficitelor si datoriilor sunt mult mai scazute.

In plus, investitorii au vazut un semn bun in masurile de austeritate impuse in aceste tari, inclusiv prin acordorile cu FMI, in cazul Romaniei si Ungariei. La randul sau, Polonia atrage prin faptul ca a fost singurul stat membru al UE care nu a fost in recesiune, iar Republica Ceha este preferata datorita reformelor fiscale impuse dupa ce s-a cheltuit mai mult pentru sprijinirea economiei si bancilor.

"Evaluarea privind riscul s-a imbunatatit, asa ca fluxurile de capital au inceput din nou sa intre in aceste tari. Cu siguranta, exista un pericol in acest sens", a mai spus Belka, care fost premierul Poloniei in 2004.

Astfel, autoritatile trebuie sa gaseasca metode de a limita intrarea capitalului strain si a imprumuturilor in monede straine, avand in vedere ca acest lucru a dus Ungaria in pragul falimentului, la sfarsitul anului 2008, in plina criza a creditelor.

De altfel, reprezentantii bancilor centrale sunt, la randul lor, de acord cu Belka si au declarat ca vor interveni pentru a pune capat acestui proces. Guvernatorul bancii centrale poloneze, Slawomir Skrzypek, a spus ca banca sa va interveni, daca va fi necesar, deoarece un zlot puternic este principala amenintare la adresa economiei.

Pentru a influenta cursul fata de euro, este mai eficient sa fie reduse ratele dobanzii de politica monetara, decat sa se vanda sau sa se cumpere valuta, potrivit lui Belka.

"Nu as exclude interventia bancilor centrale, in ultima instanta, insa nu trebuie folosita aceasta metoda in mod frecvent. Un amestec corect intre politicile fiscale si cele monetare ar trebui sa fie prima linie de aparare", a spus oficialul FMI.

Acesta a adaugat ca amestecul corect consta intr-o politica monetara indulgenta si o politica fiscala disciplinata.

Romania si-a redus deja rata dobanzii de politica monetara la 6,5 procente, de la 7%, iar Ungaria la 5,5 procente, de la 5,75%, ambele fiind nivelurile minime istorice. In schimb, banca centrala a Republicii Cehe a mentinut rata la nivelul minim de 1 la suta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#apreciere leu, #apreciere monede Europa Est, #crestere economica Europa Est , #crestere economica