FMI: China ar putea deveni prima putere economica mondiala in 2016

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 14:17
3734 citiri
FMI: China ar putea deveni prima putere economica mondiala in 2016
Foto: Daylife

China va depasi Statele Unite si va deveni cea mai importanta putere economica mondiala, in 2016, potrivit unui raport al Fondului Monetar International (FMI).

Economia chineza va creste de la 11,2 trilioane de dolari, in 2011, la 19 trilioane de dolari, in 2016, se arata in raportul FMI, relateaza CNN.

In aceeasi perioada, economia americana se va majora de la 15,2 trilioane de dolari la 18,8 trilioane de dolari.

Potrivit analistilor FMI, masurarea produsului intern brut in functie de puterea de cumparare nu este cea mai buna masura pentru compararea marimii economiilor a doua tari, avand in vedere ca preturile sunt influentate de anumite servicii irelevante la nivel mondial.

"FMI crede ca PIB-ul la valoarea de piata este o comparatie mai importanta. Din acest punct de vedere, economia SUA este, in prezent, cu 130 la suta mai mare decat a Chinei si va fi cu 70 la suta mai mare pana in 2016", se arata in studiu.

Totusi, compararea puterii de cumparare are multi fani, care sustin ca economia chineza va fi si mai puternica decat se estimeaza, datorita subevaluarii din prezent a monedei sale.

Potrivit acestor analisti, puterea de cumparare masoara productia in termeni reali a unei economii, nu doar banii de pe "hartie".

De altfel, si estimarile FMI, dar si ale Organizatiei pentru Cooperare si de Dezvoltare Economice (OCDE) sunt realizate in baza puterii de cumparare.

O alta masura a economiei este venitul pe cap de locuitor, Statele Unite fiind cu mult inaintea Chinei din acest punct de vedere.

Citește și:
Tensiuni într-o filială USR. Mai mulți membri se bat pentru candidatura la primărie
Tensiuni într-o filială USR. Mai mulți membri se bat pentru candidatura la primărie
USR Iași se află din nou în mijlocul unor tensiuni majore după ce trei membri au anunțat deja că vor să candideze pentru primărie în timp ce unii cer inclusiv dizolvarea conducerii....
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...