Ziare.com

Germania incepe sa piarda stralucirea ei de mit al Europei

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 08:54

   

Germania incepe sa piarda stralucirea ei de mit al Europei
Luni a fost confirmat oficial declinul Germaniei pe trimestrul II cu 0,2% din PIB, prevazut inca din 14 august. Germanii sunt sensibili la asemenea fenomene cu care nu prea sunt obisnuti, iar societatea a reactionat in consecinta.

Pilotii, mecanicii de locomotiva si brutarii au declarat greva, iar protestele par sa ia amploare. Pensionarii isi cer drepturi suplimentare, angajatii pretind salarii marite, dar este greu sa intelegi cum comenteaza multimea semnificatia scaderii bruste a Produlului Intern Brut, sub orice asteptari, comenteaza portalul 20 Minutes.

Potrivit unor voci, noua situatie ar putea impune o schimbare in politica interna a cancelarului Angela Merkel, presata de economisti, de sindicate si de politicienii europeni, interesati in cresterea salariilor germane.

O asemenea crestere ar reduce avantajul de competitivitate al Berlinului in raport cu alte tari din zona euro, care vad in asemenea masura o inviorare a pietii europene.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Pe de alta parte, specialistii care cunosc bine pozitiile guvernului german considera ca este foarte putin probabil ca acesta sa-si schimbe politica economica, la cel mai mic semnal.

De altfel, la insinuarile Frantei privind necesitatea ca Germania sa-si revizuiasca politica economica, doamna Merkel, aflata in acel moment in Spania, a replicat dur: "ii doresc presedintelui francez o reusita cu propria sa agenda de reforme".

Ziarele mentioneaza ca salariul minim garantat de 8,50 euro/ora, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2015, este singura concesie economica pe care Germania a acceptat-o in acest moment oarecum dificil.

Comentand situatia creata, directorul Comerzbank, Jorg Kramer, s-a exprimat sec: "Tarile care ezita cand e vorba de reforme, mai precis Franta sau Italia, impiedica zona euro sa decoleze, si nu Germania".

Mai plastic s-a exprimat presedintele institutului german DIW, spunand ca Franta cauta tapi ispasitori in strainatate, dar, daca isi inchipuie ca o interventie guvernamentala poate oferi solutia in acest moment de criza, atunci isi face iluzii.

Observatorul Economic Francez, un organ de prestigiu al Parisului, pretinde ca Germania trebuie sa manifeste mai multa flexibilitate in pozitia ei, intrucat nu poate evolua singura si fara celelalte tari din zona euro, aflate intr-o interdependenta. Chiar faptele confirma ca recesiunea care ameninta aproape intreg blocul nu cruta nici Germania.

Dar opinia celor mai multi specialisti leaga intregul declin european in mod special de evenimentele din Ucraina, ale caror efecte par sa loveasca in egala masura tarile de la periferie, cat si "nucleul dur" al constructiei europene.

Asa privind faptele, ar fi inoportun sa judecam evolutia economiilor europene in functie de pozitia acestora mai aproape de periferie sau de centru, intrucat Europa s-ar putea pomeni in situatia de a-si aplica masuri dure in toate zonele.

Economistul francez Guillaume Duval crede ca intr-un viitor apropiat nu vom mai vorbi de tari aflate la periferie si altele la centru. Consecintele crizei din Ucraina ar putea fi resimtite in egala masura peste tot, efortul egal al tuturor ar fi singura solutie, dureroasa, dar necesara, si atunci ar disparea ideea ca Germania constitue un mit european.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4651 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Greu, greu !

Scaderea de 0.2 % din PIB a Germaniei pe trimestrul 2, e cat cresterea Romaniei de 4% de anul trecut !!!

Ha ! Petresco, ai prins-o pe asta ????

 

germania traieste din amintiri

Ce face acum germania nu mai este deosebit. Altii fac mai mult , mai bine si mai ieftin.
Scaderea de 0.2 % e nimic si vrajeala .
E cum gainile mele ar face in loc de 1000 de oua pe an, numai 998.

 

teoria mea de acum 20 de ani

Indiferent de ceea ce s-ar intampla in economia europeana, geramania o sa simta impactul mult mai putin decat celelalte tari. Dovada cea mai clara este introducerea €.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor