Guvernul coboara tintele de crestere economica

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 08:16
1505 citiri
Guvernul coboara tintele de crestere economica
Foto: Arhiva

Guvernul a revizuit in scadere cu peste un punct procentual prognoza de crestere economica pentru urmatorii ani, anticipand si majorarea considerabila a deficitului comercial in 2012, in noul Program de convergenta aprobat miercuri.

Astfel, pentru anul viitor, cresterea economica este estimata la 3,1% fata de 4,5% in vechiul program, in timp ce pentru 2014 este prognozat un avans PIB de 3,6% comparativ cu 4,7% anticipat in urma cu un an.

Pentru 2015, estimarea Guvernului este pentru o crestere economica de 3,9%.

Pentru acest an, tinta a fost deja revizuita la 1,7%.

Tintele de crestere economica au fost revizuite comparativ cu programul aprobat anul trecut, cand cresterea economica vizata pentru 2012 depasea patru procente. Noul scenariu de prognoza prevede accelerarea cresterii economice cu ritmuri intre 3-4%.

Majorare considerabila a deficitului comercial

In acelasi timp, exporturile si importurile de bunuri si servicii se vor mentine la niveluri ridicate, exportul net inregistrand contributii negative la cresterea reala a produsului intern brut.

"Dupa ce in anul 2011 ritmul de crestere al exporturilor a fost net superior celui aferent importurilor, pentru 2012 se estimeaza o incetinire a ritmului de crestere al exporturilor pana la 7,4% si al importurilor, dar intr-o mai mica masura, pana la 11,1%, conducand astfel la majorarea considerabila a deficitului comercial si implicit a deficitului de cont curent", se arata in document.

Luand in considerare evolutia economiei mondiale, pentru perioada 2013-2015 sunt estimate cresteri medii anuale ale exporturilor de bunuri cu 11,2% si de importuri cu 11,8%.

Nivelul deficitului de cont curent se va mentine la o valoare cuprinsa intre 7,8-8,7 miliarde euro, cu o pondere a acestuia in PIB de 5,2% in 2013 si 5% 2015, acoperit aproape in intregime prin surse autonome negeneratoare de dobanda pe intreaga perioada.

Ponderea deficitului extern in PIB, luand in calcul si contul de capital, se va diminua de la 5,0% la 4,7% in perioada 2013-2015, in conditiile cresterii contributiei contului de capital. Pentru perioada 2013-2015 se prognozeaza ca valoarea investitiilor straine sa se majoreze de la 3,5 miliarde euro la 4,6 miliarde euro.

Executivul estimeaza si o tendinta de apreciere in termeni reali a monedei nationale in raport cu euro, bazata insa pe cresterea productivitatii.

De asemenea, Guvernul estimeaza ca rata inflatiei urmeaza sa scada pana la nivelul de 2,3% in 2015, cu o medie anuala de 2,5%.

Programul de convergenta al Romaniei este revizuit anual si transmis la Bruxelles dupa aprobarea de catre Guvern.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#reducere tinta crestere PIB, #crestere deficit comercial, #tinta crestere economica 2012, #previziuni crestere economica 2012 , #crestere economica
Comentarii