Ieftinirea creditarii, solutia pentru redresarea cresterii economice in Europa de Est?

Marti, 16 August 2011, ora 17:36
1731 citiri
Ieftinirea creditarii, solutia pentru redresarea cresterii economice in Europa de Est?
Foto: Webschtick

Bancile centrale din Europa de Est ar putea fi nevoite sa diminueze costurile de creditare, dupa ce economiile tarilor din regiune au crescut mai putin decat estimarile.

Economiile din Cehia si Ungaria si-au incetinit ritmul de crestere pentru prima data de la iesirea din recesiune, in 2010, Slovacia a avut cel mai mic produs intern brut din aceeasi perioada, iar economia din Romania a decelerat, dupa ce de abia iesise din recesiune, in primele trei luni ale anului.

Redresarea economiilor din est-europene s-a bazat pe exporturi, insa este inca in pericol, din cauza crizei datoriilor din zona euro si a reducerii ratingului Statelor Unite, care au condus la intensificarea amenintarilor la adresa economiei globale. Acest lucru inseamna ca bancile centrale ar putea lua in considerare sa dea un imbold propriilor economii prin reducerea dobanzilor, atat timp cat nu vor slabi monedele nationale si nu vor ameninta stabilitatea financiara, potrivit analistilor de la Citigroup, citati de Bloomberg.

Economia Cehiei a crescut cu 2,4 la suta, in al doilea trimestru, fata de 2,8 la suta in primele trei luni ale anului, in timp ce PIB-ul Ungariei a crescut cu 1,5%, fata de 2,5% in perioada ianuarie - martie 2011.

In Slovacia, s-a inregsitrat o crestere economica de 3,3 la suta, comparativ cu 3,5%, iar economia Romaniei a crescut cu 1,4% (date brute), fata de 1,7% in primul trimestru.

Polonia a obtinut cea mai ridicata crestere economica, de 4,2 la suta, desi este sub nivelul din prima parte a anului, de 4,4 la suta.

Unul din motivele scaderilor din tarile est-europene este reducerea cresterii economice in cele mai puternice economii europene. Germania, cea mai mare piata de export pentru produsele din aceste tari, a inregistrat o rata de crestere mult sub asteptari, de numai 0,1 la suta, in perioada aprilie - iunie.

Astfel, zona emergenta din Europa de Est ramane cu mult in urma concurentelor din Asia si America Latina. Desi nici o tara nu este imuna la crizele din zona euro si SUA, tarile Asiatice vor avea castig de cauza, pe masura ce scaderea cererii pentru exporturi si lipsa capitalului strain vor dauna cel mai mult economiilor est-europene, potrivit analistilor de la Capital Economics.

In plus, mai multe tari sunt afectate de aprecierea francului elvetian, in special in Ungaria si Polonia, unde o mare parte din creditele populatiei si companiilor sunt facute in aceasta moneda.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#crestere economica Europa Est, #rate dobanda Europa Est, #ieftinire credite , #crestere economica
Comentarii
Poza ORDD
ORDD
rank 5
aceasta incwetinire a cresterii economice este temporara.