In ce sectoare e concentrata forta de munca din Romania - Analiza ICAP

Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 22:55
5778 citiri
In ce sectoare e concentrata forta de munca din Romania - Analiza ICAP

48% din forta de munca din Romania este concentrata in 10 sectoare de activitate a caror cifra de afaceri reprezinta peste 50% din totalul realizat de intreaga piata, potrivit unei analize ICAP Romania.

Potrivit unui comunicat remis redactiei Ziare.com, rezultatele lui 2016 vor fi influentate de o serie de masuri recente, cum ar fi scaderea TVA (cota medie de TVA pe cosul de consum al populatiei scade de la circa 22% la sub 14%), sau ajustarile din Codul Fiscal. Stabilitatea relativa a cursului valutar, dar si cea aratata de costurile utilitatilor vor avea implicatii pozitive.

Cresterea economica din 2016 este evaluata intre 3.8% si 4%. Industria bancara apreciaza cresterea creditarii pentru persoanele fizice la un palier de doua cifre - in special pe zona creditelor de consum, aspect facilitat de evolutia descendenta a dobanzilor.

Romanii care cumpara anul acesta cladiri, terenuri si masini platesc impozitele locale in 2017

Potrivit comunicatului, aceasta evolutie are doua cauze, prima, de ordin financiar - populatia va avea mai multe venituri la dispozitie, iar a doua data de apetitul de consum mai mare al populatiei tinere recent intrate in campul muncii. Din pacate, pe fondul scazut al investitiilor din ultimii ani, cresterea economica estimata in 2016 nu va fi sustinuta pe termen lung, economia putand inregistra din 2017 un regres al avansului.

Evolutiile de pe piata fortei de munca vor avea un cuvant greu de spus mai ales in contextul cresterii inregistrate in numarul somerilor din primele 10 luni din 2015. Cauzele sunt adanci si merg pana la eficienta scazuta a sistemului de educatie sau la politicile publice insuficiente pe piata muncii. Un alt factor de impact este si mobilitatea redusa a populatiei apte de munca.

ICAP Romania a ajuns la concluzia ca sectoarele din care au migrat in ultima perioada segmente importante ale fortei de munca sunt industria prelucratoare, agricultura, constructiile si invatamantul. Transferul de forta de munca s-a facut si catre zona antreprenoriala, in special catre comert, insa acest lucru este departe de a fi perceput ca un element cu influenta pozitiva majora din cauza unor factori obiectivi. In Romania activeaza aproape 200.000 de companii mici si mijlocii in acest domeniu. Majoritatea companiilor mici si medii din Romania isi bazeaza activitatea pe un concept de afaceri cu o valoare adaugata mica - cumpara de la producatori si vand catre alte companii, spre deosebire de o abordare bazata pe productie sau cercetare - domenii care presupun insa un necesar de capital mult mai mare, respectiv de o calificare inalta.

ICAP Romania a analizat raportarile companiilor din Romania la nivelul finalului de an 2014 din perspectiva unui top 10 al sectoarelor care angajeaza aproape jumatate din forta de munca din Romania. Aceste sectoare sunt:

1. Comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor

2. Comert cu ridicata cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete

3. Transporturi terestre si transporturi prin conducte

4. Constructii de cladiri

5. Industria alimentara

6. Fabricarea articolelor de imbracaminte

7. Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor

8. Activitati de investigatii si protectie

9. Lucrari speciale de constructii

10. Restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie.

In aceste sectoare economice lucreaza 1.882.611 de angajati, in crestere cu 2% fata de anul 2013. Primele trei sectoare, "Comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor", "Comert cu ridicata cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete", "Transporturi terestre si transporturi prin conducte" angajeaza jumatate din forta de munca activa in cele 10 sectoare si aproape un sfert (949.350) din forta de munca ce activeaza in totalul firmelor care depus raportari in 2014.

Potrivit textului citat, cele 10 sectoare mentionate anterior care concentreaza 48% din forta de munca totala concentreaza si 53% din cifra de afaceri totala (cifra de afaceri ca total al raportarilor din 2014 ale firmelor), in crestere cu 6.2% fata de 2013. Un aspect imbucurator este faptul ca firmele care activeaza in aceste sectoare si care au raportat profit in 2014, au raportat un profit total mai mare cu 25% fata de 2013, in timp ce pierderea raportata de firmele care au raportat pierdere a fost in 2014 cu 15% mai mica decat in 2014.

Comertul cu amanuntul este primul sector al economiei romanesti din punctul de vedere al dimensiunii fortei de munca implicate. Peste 400.000 de romani lucreaza in acest sector, 10.9% din totalul fortei de munca. Sectorul este dominat de 5 companii care realizeaza o treime din cifra de afaceri din total sector: OMV PETROM MARKETING, ROMPETROL DOWNSTREAM, KAUFLAND ROMANIA, LUKOIL ROMANIA, CARREFOUR ROMANIA.

Alexandra Predeanu, Director General ICAP Romania apreciaza ca "rezultatele acestor companii au fost consacrate in urma unor investitii semnificative in reteaua de distributie. La fel de important, acesti lideri de piata s-au implicat in inovare si optimizare in managementul portofoliului de produse in timp ce au monitorizat atent comportamentul consumatorilor".

ICAP Romania este un furnizor de solutii integrate de afaceri: Solutii de Management al Riscului de Credit, Managementul Creantelor, Consultanta in Management, Solutii de Personal, Solutii de Marketing in Romania, Bulgaria, Grecia, Serbia, Cipru si Turcia.

A.I.

Citeste si:
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Guvernul n-a mai așteptat decizia CCR cu privire la două proiecte de lege privind măriri salariale pentru anumite categorii de bugetari și pregătește o Ordonanță de urgență (OUG) în...
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a contrazis luni, 8 august, pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că localităţi din România subvenţionează metroul din...