Industria a condus la o crestere economica de 1,4 la suta, in trimestrul II

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 21:10
1097 citiri
Industria a condus la o crestere economica de 1,4 la suta, in trimestrul II
Foto: Webschtick

Economia Romaniei a crescut cu 0,2 la suta, in date ajustate sezonier, in trimestrul al doilea din acest an, comparativ cu primul trimestru, potrivit Institutului National de Statistica.

In serie bruta, cresterea a fost de 1,4 procente, fata de perioada similara din 2010, produsul intern brut ajungand la 126,994 de miliarde de lei, se arata in statistica INS.

Industria a fost ramura care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, de 4,9 procente, urmata de agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura, cu 3,4 la suta.

De asemenea, s-au inregistrat cresteri usoare si in comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii, cu 0,9%, precum si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi, cu 0,3%.

In schimb, s-au inregistrat scaderi in constructii (-1,9%) si in alte activitati de servicii (-5,5%)

Ca o consecinta a evolutiei pozitive inregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 3,1%, se precizeaza in comunicatul INS.

De asemenea, in al doilea trimestru din acest an, s-a observat o crestere a cererii interne cu 2,4 procente, comparativ cu aceeasi perioada din 2010. Totusi, consumul final total s-a redus cu 0,7%, ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor, dar si al administratiilor publice.

Un efect negativ asupra PIB-ului l-a avut evolutia exportului net, ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (+7,7%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+6,3%).

Pentru primele sase luni ale anului, PIB-ul a fost estimat la 233,7 miliarde de lei, in crestere cu 1,6 la suta fata de perioada ianuarie - iunie 2010. Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din industrie (+7,3%), agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (+2,5%) si comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii (+1,0%).

Consumul final total s-a diminuat cu 1,7% in semestrul intai din 2011, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama reducerii, cu 5,2% a cheltuielii pentru consumul final a administratiilor publice.

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#crestere economica trimestrul doi, #crestere economica Romania , #crestere economica