INS anunta crestere economica de 1,9% in trimestrul III. Nu am fost in recesiune tehnica

Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 10:09
5772 citiri
INS anunta crestere economica de 1,9% in trimestrul III. Nu am fost in recesiune tehnica

Romania a inregistrat, in trimestrul al treilea din 2014, o crestere economica de 1,9% fata de trimestrul anterior, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS).

Comparativ cu trimestrul al treilea din 2013, avansul a fost de 3,2% pe seria bruta si de 3,3% pe seria ajustata sezonier.

In primele 9 luni ale anului, PIB-ul a crescut cu 2,8% fata de perioada similara a anului anterior.

Datele publicate vineri de INS reprezinta estimari semnal, ceea ce inseamna ca aceste cifre pot suferi rectificari.

Ce date prezinta, de fapt, azi INS?

Estimarile initiale aratau ca, in primele doua trimestre ale anului, Romania a inregistrat o scadere a PIB-ului, ceea ce insemna ca am intrat in recesiune tehnica. Insa INS a revizuit aceste date, potrivit comunicatului publicat vineri.

"In urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010) si a seriei ajustate sezonier, produsul intern brut a scazut in trimestrul II 2014 cu 0,3% fata de trimestrul I 2014 si a crescut in trimestrul I 2014 cu 0,5% fata de trimestrul IV 2013", se arata in comunicatul INS. In concluzie, Romania NU a fost in recesiune in tehnica.

Romania a intrat din nou in recesiune

Foto: Captura Realitatea Tv

Premierul Victor Ponta a salutat, vineri, datele INS. "Datele oficiale ale INS confirma optimismul nostru. S-a vorbit despre dezastru economic, recesiune, au fost doar vorbe de campanie. Mi-am dorit ca datele oficiale sa arate adevarul, sa arate bine, ca lucrurile sa mearga bine, Dumnezeu tine cu oamenii buni", a sustinut seful Guvernului.

Ponta se lauda cu cresterea economica: Dumnezeu tine cu oamenii buni

Seful INS incearca sa ne linisteasca, analistii sustin contrariul

Presedintele INS Tudorel Andrei a mentionat, vineri, intr-o interventie telefonica la Digi 24, ca revizuirile reprezinta o procedura obisnuita si ca s-a intamplat si in cazul altor tari ca estimarile sa arate initial o scadere a PIB-ului, iar apoi o crestere.

Pe de alta parte, analistul Dragos Cabat a sustinut, la B1 Tv, ca avansul de 1,9% in trimestrul al treilea este mult prea mare comparativ cu celelalte trimestre.

In plus, economistul Florin Citu, considera ca "la ce ajustari sunt pentru trimestrele 1 si 2, cifra pentru trimestrul 3 este irelevanta". "INS are nevoie ori de modele mai bune ori de oameni mai buni. Da, VVP (Victor Viorel Ponta - n.red.) a avut dreptate. Interesant cum INS a spus ca nu este adevarat ce spune VVP si totusi datele sunt exact ce a spus. Increderea in INS tocmai s-a dus catre zero", a scris pe Facebook Florin Citu.

Ce a spus miercuri Ponta

In dezbaterea televizata care a avut loc miercuri, la B1 TV, premierul Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC la alegerile prezidentiale, a precizat ca, "vineri, INS anunta ca avem crestere economica in trimestrul trei peste 1% si ca in primul trimestru din acest an s-a recalculat si nu am fost niciodata in recesiune tehnica".

Ponta anunta crestere economica pentru Romania cu 2 zile inaintea INS. De unde stie?

Declaratia liderului PSD parea sa arate ca ar avea informatii din interiorul INS, inainte ca datele sa fie anuntate oficial, ceea ce ar pune sub semnul intrebarii neutralitatea institutiei.

Legea de functionare a INS interzice difuzarea datelor statistice oficiale inainte de termenul de diseminare stabilit. In consecinta, seful institutiei, Tudorel Andrei, a negat ca ar fi inmanat date oficiale premierului, cu doua zile inainte de publicarea lor pe site-ul institutiei.

Seful INS il contrazice pe Ponta: Nu a anuntat cifra corecta

"Cifra anuntata de premier nu este cea care va fi comunicata", a declarat acesta, precizand totodata ca "nimeni de la Guvern nu a sunat la Statistica pentru a afla cu prioritate datele".

Ulterior, biroul de presa al PSD a transmis intr-un comunicat remis Ziare.com ca Victor Ponta a prezentat, miercuri, cu ocazia dezbaterii televizate la care a participat, "estimarea proprie cu privire la cresterea economica a Romaniei din trimestrul al III-lea si absenta recesiunii in Romania in baza prognozelor si estimarilor publicate de catre Comisia Europena".

PSD explica de unde are Ponta date economice si acuza "atacuri murdare"

Estimarile initiale aratau intrarea in recesiune tehnica

Amintim ca, in luna octombrie, INS a publicat date privind evolutia PIB in primele doua trimestre din 2014. Desi a urcat usor estimarile atat pentru primul trimestru (de la -0,2% la -0,1%), cat si pentru al doilea trimestru (de la -1% la -0,9%), Statistica a statuat atunci intrarea in recesiune tehnica a economiei Romaniei.

Asadar, tara noastra se parea ca a reintrat in recesiune tehnica la finele primului semestru din acest an, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%.

Primele date au fost publicate de INS la jumatatea lunii august.

Amintim, de asemenea, ca INS anuntase initial crestere economica pentru primul trimestru din 2014, iar ulterior si-a revizuit datele, dupa ce Eurostat a informat ca de fapt am inregistrat o scadere.

Citeste si:
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut miercuri, 19 ianuarie, Ministerului de Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să facă...
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a lansat marți seară, 18 ianuarie, un atac subtil la adresa premierului Nicolae Ciucă pe subiectul posibilului plagiat al liberalului în teza de doctorat....