Ziare.com

INS: Crestere economica de 4,8% in 2016. Agricultura a avut cea mai mica pondere in PIB din istorie

Marti, 07 Martie 2017, ora 09:51

   

INS: Crestere economica de 4,8% in 2016. Agricultura a avut cea mai mica pondere in PIB din istorie
Institutul National de Statistica (INS) a confirmat, marti, estimarile publicate la jumatatea lunii februarie privind cresterea produsului intern brut (PIB) din trimestrul 4 si din intregul an 2016.

INS a furnizat detalii legate de contributia sectoarelor economice la avansul economiei, care arata ca zona IT-Comunicatii si serviciile au sustinut cel mai mult economia anul trecut.

In 14 februarie, primele estimari publicate de catre INS indicau ca produsul intern brut (PIB), principalul indicator care masoara dimensiunea unei economii, a urcat anul trecut cu 4,8% fata de 2015.

In trimestrul IV, valoarea PIB a urcat, in termeni reali, cu 1,3% fata de trimestrul anterior cu 4,7%, pe serie bruta, fata de trimestrul IV din 2015.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Datele arata o accelerare a cresterii economice fata de trimestrul al treilea, cand PIB a crescut cu 4,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 0,5% fata de trimestrul doi.

In date ajustate sezonier, PIB a urcat cu 4,8% in trimestrul 4 fata de aceeasi perioada din 2015, dupa un avans de 4,4% in trimestrul trei, de 5,8% in trimestrul II si de 4,1% in primul trimestru al anului trecut.

Eurostat: Romania a inregistrat in trimestrul patru cea mai mare crestere economica din UE

Analistii se asteaptau la o acelerare a cresterii economice in trimestrul al patrulea, dupa rezultatele sub estimari din trimestrul trei.

INS a publicat marti si detalii privind evolutia sectoarelor economice, care arata ca, in trimestrul IV din 2016, doua sectoare au avut o contributie determinanta la cresterea economica.

Astfel, activitatea din sectorul informatii si comunicatii a crescut cu 15,9% fata de ultimul trimestru din 2015, iar activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport au urcat cu 11,8%.

Statisticile oficiale arata, insa, ca toate sectoarele economiei au fost pe plus in trimestrul al patrulea, cu exceptia agriculturii, care a inregistrat un declin puternic, de 16,5%, si de constructii, care a stagnat.

Cele mai mici rate de crestere fata de trimestrul IV din 2015 fiind inregistrate in intermedieri financiare si asigurari (+0,7%) si industrie (+1,5%).

In intregul an 2016, economia a crescut cu 4,8%. Valoarea PIB din 2016 a fost de 759,23 miliarde de lei (169 miliarde de euro), fata de 160 miliarde de euro in 2015, arata datele preliminare ale INS.

Economia a fost sustinuta anul trecut in principal de consum, asa cum estimau toti analistii.

"Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal: cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 7,4% contribuind cu 4,5% la crestere", arata comunicatul INS.

In 2016, agricultura a ajuns la cea mai scazuta pondere la formarea PIB-ului Romaniei din istorie, de doar 3,9%, industria a contribuit cu 23,1%, constructiile - cu 6%, comertul - cu 18,1%, sectorul de informatica si comunicatii - cu 5,6%, trazactiile imobiliare - cu 8,2%, iar administratia publica si apararea - cu 10,2%, restul fiind aportul altor sectoare.

Comparativ, in 2015, agricultura a reprezentat 4,2% din PIB, industria - 23,8%, constructiile - 5,8%, comertul - 16,8%, sectorul de informatica si comunicatii - 5,1%, trazactiile imobiliare - 8,5%, iar administratia publica si apararea - 9,9%

Economia a primit mai multi stimuli din partea Guvernului in ultimii doi ani.

Astfel, salariile bugetarilor au fost majorate de mai multe ori incepand din 2015, iar salariul minim brut pe economie a crescut cu 19% de la 1 mai 2016, de la 1.050 lei la 1.250 lei.

Pe partea fiscala, Guvernul a redus taxa pe valoarea adaugata (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, masura care a stimulat puternic vanzarile de bunuri alimentare, iar cota generala a TVA a fost redusa de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016.

De asemenea, impozitul pe dividende si mai multe categorii de accize au fost micsorate anul trecut.

Masurile au stimulat consumul si cresterea economica, insa au generat dezechilibre externe importante, avertizeaza analistii.

Astfel, contul curent al balantei de plati a inregistrat in 2016 un deficit de 4,1 miliarde euro, de peste doua ori mai mare fata de 2015, in special ca urmare a deteriorarii balantei comerciale.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 6522 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ma mir...

Cum se poate asa ceva ?
Toata lumea stie ca pariul cu agricultura a fost cistigat inca din 1990!

 

Ciolos s-a opus cat a putut cresterii Romaniei! Fonduri europene

..0.4, agricultura ZERO, km de autostrada ZERO, investitii ZERO..In schimb a cumparat armament, de parca suntem in razboi!
Daca cu toate masurile astea antinationale Romania a avut 4.8% crestere, va imaginati ce crestere aveam cu un premier roman?

 

tehnocrati

asta este adevarata valoare a unui guvern tehnocrat. cu psd, sau alt guvern politic, cresterea ar fi fost negativa.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor