Ziare.com

La ce serveste cresterea economica?

de Mircea Cosea, profesor universitar
Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 07:37

   

La ce serveste cresterea economica?
Mircea Cosea
Ne mandrim cu o crestere economica record european in 2015. Ne mandrim si mai mult dupa ce ultimul raport al Bancii Mondiale ne suplimenteaza acest ritm si ne prognozeaza o crestere importanta si in 2016.

Citeste toate textele scrise de Mircea Cosea pentru Ziare.com

Oare chiar ar trebui sa ne mandrim? Ne serveste la ceva aceasta crestere? Cred ca este cazul sa ne trezim la realitate si sa analizam nepoliticianist recordul de crestere pe care Romania l-a inregistrat anul trecut si pe care s-ar putea sa-l inregistreze si in acest an.

Analiza corecta a cresterii economice, asa dupa cum se face in tarile dezvoltate, pleaca de la scopul pe care il are procesul cresterii economiei prin indicatorul PIB. Acest scop este transformarea cresterii economice in dezvoltare economica, adica transformarea surplusului de valoare intr-un potential mai mare de satisfacere a nevoilor populatiei.

Preluarea ad literam a cifrei de crestere fara analiza efectelor materiale, educationale, culturale, ambientale etc. pe care aceasta cifra statistica le are asupra starii generale a natiunii nu este corecta.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Problema aprecierii ritmului cresterii economice apare astfel ca o relatie dintre cresterea economica pe de o parte si dezvoltare pe de alta parte sau, altfel spus, dintre mecanismul de functionare al modelului neoliberal si scopul acestui model.

Mecanismul il constituie cresterea economica iar scopul, bunastarea populatiei printr-o dezvoltare la nivel economic si social. Dezvoltarea, din prisma conceptului economic, presupune o evolutie mai extinsa si mai profunda a mediului economic si social decat simpla crestere economica, cu obiective precise si o perspectiva directa asupra starii generale a natiunii in viitor.

Inca din perioada anilor 1970 s-a recunoscut ca exista o contradictie intre cresterea economica exprimata prin dinamica PIB si structura distribuirii acestuia pe categorii si grupe de populatie, aducand in prim plan problema inegalitatilor in urma lipsei de conexiune dintre dinamica PIB si conditiile de viata ale cetatenilor.

La aceasta contradictie s-a mai adugat si cea dintre dinamica PIB si deteriorarea conditiilor de mediu. Stiinta economica occidentala a demonstrat ca reducerea evaluarii starii economiei doar la indicatorii cresterii economice nu este edificatoare pentru aprecierea succesului sau insuccesului politicilor economice.

Exista, fara indoiala, dovada incapacitatii ritmului cresterii economice de a reflecta inegalitatile existente in repartizarea veniturilor, fapt considerat esential in explicarea marilor decalaje si contradictii de natura sociala prin accelerarea trendului de stratificare a categoriilor populatiei.

Inegalitatea distribuirii veniturilor a fost tema principala a raportului prezentat de catre "Comisia pentru evaluarea performantelor economice si a progresului social" condusa de catre Joseph Stiglitz, infiintata in 2008 de catre Nicolas Sarkozy. In preambulul raportului se spunea: "In urma faptului ca nu se tine seama de existenta unor mari inegalitati in distribuirea veniturilor apare un paradox, acela al unei cresteri economice statistice nereflectata in cresterea reala a standardului general de viata".

Romania reprezinta un caz interesant din punctul de vedere al mandriei sonor afisate de catre guvernanti pentru rezultatele politicilor economice pe care le-au implementat. Realitatea ar trebui sa-i determine sa inlocuiasca mandria cu cainta caci discrepanta dintre cresterea economica si dezvoltare a devenit in Romania una dintre cele mai pregnante caracteristici ale politicii economice si ale starii natiunii.

La sfarsitul anului 2015 se lauda cu una dintre cele mai inalte rate ale cresterii in ansamblul Uniunii Europene dar aceasta crestere oglindeste existenta unor importante nerealizari si neajunsuri. In conditiile cresterii PIB, adica a cresterii economice, anul 2015 (ca si anii precedenti de crestere economica) tinde sa consolideze procesul de cantonare a Romaniei in zona subdezvoltarii fata de standardele europene.

In contrast cu un PIB in ascensiune, indicatorii generali de stare a natiunii sunt paradoxal tot in ascensiune desi ar fi fost normal sa scada. Astfel, Romania ocupa locul unu (in cel mai bun caz locul doi) in UE la indicatori ca: venitul pe cap de locuitor, mortalitatea infantila, absenteismul scolar, consumul de sapun, detergenti si pasta de dinti, dezvoltarea infrastructurii rutiere, de canalizare si informatica, reaparitia unor boli eradicate din secolul trecut (tuberculoza, rahitismul), consumul cultural (carti, spectacole, muzee), numar de medici, paturi de spital si studenti la mia de locuitori.

Drumul Romaniei de la crestere economica la dezvoltare este barat de inegalitatea distribuirii veniturilor dar nu prin politici sociale discriminatorii ci, pur si simplu, prin frauda si coruptie ca urmare a functionarii economiei noastre "de piata" pe baza relatiilor de clientelism politic.

Acest parcurs al transferului efectelor pozitive ale cresterii economice asupra procesului de dezvoltare si modernizare este obstructionat si de prevalenta principiilor electorale asupra celor pragmatico economice ale politicii guvernamentale prin reducerea ponderii investitiilor in scopul cresterii electorale a ponderii, nejustificate de nivelul productivitatii, al salariilor si ajutoarelor sociale.

Mircea Cosea este doctor in stiinte economice, profesor universitar la ASE Bucuresti.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6365 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"La ce serveste cresterea economica?"

La propaganda (pseudo) socialista.
Inca sunt destui care mananca 'cresterea economica' Pontanaca pe paine, dar se mira de ce le ghioraie matele.
Fenomenul propagandei e greu de combatut cu argumente logice in randul 'Oprescu dixit'.
E si o doza mare de autosugestie, precum efectul placebo.

 

La ce serveste cresterea economica?

Raspunsul ar fi:
Cei bogati devin si mai bogati iar cei saraci si mai saraci.
Cam asta arata distributia PIB.
Contributia la PIB este similara,de la cei saraci mult si de la cei bogati putin.

 

Cresterea economica fara cresterea nivelului de trai nu serveste la

nimic in afara discursurilor si raportarilor triumfaliste - In epoca ceausescu Romania era campioana mondiala la productia de otel, carbune, etc pe cap de locuitor care dardaia iarna de frig si lesina pe strada de foame - Din toate acestea s-a ales praful

 

Oricum

Bine ca e crestere si nu scadere. Considerati aceasta crestere un "zero" si tot e mai bine decat o scadere.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor