La cresterea economica suntem grozavi: am egalat Franta!

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 23:30
1722 citiri
La cresterea economica suntem grozavi: am egalat Franta!
imaagine google

Banca Frantei a reconfirmat luni atingerea previziunilor sale privind cresterea economica de 0,1% pe trimistrul al treilea 2011.

Expertii atentioneaza ca indicatorii lunii septembrie nu s-au situat decat la jumatatea celor preliminari, dar diferenta a fost compensata prin cresteri suplimentare, inregistrate in lunile iulie si august, informeaza La Tribune.

Intr-un comunicat remis presei, banca a explicat ca activitatea industriala se mentine stabila, iar un oarecare recul inregistrat in sectorul productiei de automobile si de echipamente a fost compensat in sistemul agroalimentar si in unele sectoare ale productiei bunurilor de consum.

S-a mai subliniat ca utilizarea capacitatilor de productie s-a situat in luna septembrie la 79.3%, in crestere fata de 78.8% in luna august. In orice caz, se situeaza sub nivelele istorice din anii trecuti, cand ajunsese la 82%.

Desi situatia se prezinta stabila, expertii bancii apreciaza ca nu sunt motive de optimism pentru urmatoarele luni, cand se prefigureaza o incetinire a activitatii.

Situatia din Franta, tara cu statut vechi in cadrul UE si una din salvatoarele celor aflati azi in dificultate majora, este semnificativa pentru noi. Avem trei motive la care merita sa reflectam:

Primul se refera la acel 0,1%, foarte apropiat de nivelul nostru (domnul Boc spera sa se apropie de 0,2%, dar deocamdata nu avem rezultatele oficiale ale statisticii). Daca Franta se arata sensibla la zecimile de procent, avem si noi motive sa intelegem bucuria domnului Boc in fata unui procent similar. Oricat de mic ar fi, el dovedeste ca nu scadem.

In al doilea rand, trebuie sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului si sa recunoastem ca atat Romania, cat si Franta, datoreaza aceasta crestere nu atat productiei industriale si serviciilor, cat norocului de a fi avut un an agricol bun. Insasi Banca Frantei reucunoaste ca principalul sector unde s-au inregistrat cresteri este cel agroindustrial.

In al treilea rand, este de remarcat ca situatia Frantei privind urmatoarele luni ni se potriveste si noua: roadele anului agricoi bun le-am pus deja la socoteala, iar in urmatoarea perioada va trebui sa socotim gazele si benzina si altele, pe care le vom plati taind alte consumuri, intrucat salariile nu ni le-a marit nimeni.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#crestere economica Franta Romania, #previziuni economice Romania Boc , #crestere economica