Ziare.com

Lectii din est pentru zona euro

de Teodora Bodeanu
Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 10:18

   

Lectii din est pentru zona euro
In urma cu doi ani, cinci din cele zece noi membre ale Uniunii Europene din Europa de Est - cele trei state baltice, Ungaria si Romania - pareau sa fie devastate de criza financiara globala, aflandu-se sub amenintarea unor proteste sociale si a unor devalorizari masive. Insa, in prezent, aceste tari par sa dea lectii de revenire economica celor din zona euro, sunt de parere analistii internationali.

In prezent, toate aceste tari se afla pe drumul spre un sistem fiscal sanatos si spre crestere economica, fara sa fi intampinat, in mare parte din cazuri, problemele majore pe care le prevesteau multi economisti.

Motivul este ca problemele financiare ale Europei de Est au fost cauzate de un ciclu standard de crestere a creditarii, urmat de o scadere a sa. Aceste tari au atras fluxuri de capital strain majore, insa, in cele din urma, creditarea s-a dovedit a fi excesiva. In plus, a fost si utilizata gresit, in investii imobiliare si consum, dand frau liber inflatiei.

Desi finantele publice erau intr-o stare relativ buna, cu exceptia Ungariei, deficitele de cont curent au continuat sa se majoreze, "incalzirea" economiei amintind de criza din estul Asiei, din anii 1997 - 1998, este de parere Anders Aslund, economist in cadrul Institutului Peterson pentru Economie Internationala, intr-un comentariu pentru Project Syndicate.

Mai multi economisti de renume, printre care Paul Krugman, Kenneth Rogoff si Nouriel Roubini au sustinut ca Letonia, Estonia si Lituania trebuie sa-si devalueze moneda, asa cum au facut tarile est-asiatice, precum si Rusia, in 1998, dar si Argentina, in 2001. Nici una dintre aceste tari nu a luat o astfel de masura si, totusi, au reusit sa treaca de criza.

Tarile baltice nu aveau nici un motiv sa-si devalueze monedele, avand in vedere ca au drept tinta adoptarea euro, cat mai repede posibil. In plus, activitatile economice din aceste tari se fac in euro, in mare parte, iar o devaluare ar fi insemnat si prabusirea sistemelor bancare, ce sunt destul de sanatoase.

In schimb, aceste state au optat pentru reducerea cheltuielilor. In 2009, aceste tari au redus cheltuielile publice cu 8 - 10 la suta din PIB, taind inclusiv din salariile bugetarilor. In Letonia, de exemplu, salariile din aparatul de stat au scazut cu 35 la suta, iar in unele agentii publice cu 50 la suta. De asemenea, au fost inchise jumatate din spitalele in plus si au fost concediati profesorii in exces, care nu aveau decat cate sase elevi inainte de criza.

Estonia, Lituania, Ungaria, Romania si Bulgaria au recurs la masuri similare, desi nu chiar atat de radicale. Desi veniturile au scazut, in unele cazuri, facand necesara majorarea taxei pe valoarea adaugata, in altele, niciuna nu a recurs la majorarea impozitelor pe venit. Astfel, toate aceste state ies din criza cu o productivitate crescuta, este de parere Aslund.

In ciuda asteptarilor, mai ales dupa experientele din Grecia si Franta, protestele sociale au fost minime si nu a existat o crestere a popularitatii partidelor extremiste.

Noile membre UE, intr-o stare mai buna decat cele vechi

Totusi, trei state din regiune au avut nevoie de ajutorul Fondului Monetar International, anume Ungaria, Romania si Letonia.

FMI a demonstrat ca si-a invatat lectia de pe urma crizei din estul Asiei si a impus conditii mai relaxate, alocand si bani pentru finantarea deficitului bugetar, avand in vedere ca problemele erau temporare si nu structurale.

Drept rezultat al tuturor acestor masuri, starea noilor membre ale Uniunii Europene este mai buna decat tarilor membre cu vechime din zona euro.

Din cele 12 state care faceau parte din zona euro in 2001, doar doua, Finlanda si Luxemburg, au datorii publice de sub 60 la suta din produsul intern brut, in comparatie cu noua din cele zece state intrate recent.

Doar Ungaria are o datorie publica mai mare. In rest, tarile est europene au probleme cu datoriile private, pe care, insa, au evitat sa le transforme in datorii publice.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3120 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Corec e asa nu !!!!!!

Romania era, la data de 1 aprilie, cel mai mare datornic la FMI dupa valoarea sumelor datorate, inaintea Ungariei si a Ucrainei, reiese din ultimul raport financiar al Fondului, publicat luni.
Valoarea datoriei catre FMI a Romaniei, la 1 aprilie 2010, era de 8,26 miliarde DST (9,32 miliarde de euro). Ucraina avea de platit 7 miliarde DST (7,9 mld. euro), dintr-un credit stand-by total de 11 miliarde (12,41 mld. euro), iar Ungaria era datoare cu 7,63 miliarde DST (8,61 miliarde de euro), dintr-un credit stand-by de 10,53 miliarde (11,9 mld. euro). Acordul de imprumut al Ungariei cu FMI expira in octombrie 2010, iar al Ucrainei in noiembrie 2010.La 1 aprilie, FMI avea in derulare 21 de acorduri de imprumut stand-by, in valoare totala de 56,77 miliarde DST (64 miliarde de euro). Tarile beneficiare datorau in total Fondului, la aceeasi data, 32,81 miliarde DST (37 miliarde de euro). Nicolae Ceausescu a lasat in urma o datorie publica externa de 209 milioane de dolari. La sfarsitul anului trecut datoria ajunsese la 35,6 miliarde de dolari
Datoria publica externa a Romaniei a crescut de aproape 170 ori in perioada 1990-2006, valoarea acesteia cifrandu-se, la finele anului trecut, la 27,718 miliarde euro (35,61 miliarde dolari), potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor Publice (MFP), transmite Rompres. La finele anului 1990 datoria publica externa a Romaniei se cifra la 209 milioane dolari, reprezentand creditul fara dobanda acordat Guvernului Romaniei in 1970 si rambursabil prin livrari de utilaje pentru termocentralele Pucheng-China.

 

@Teodora Bodeanu & "In Letonia, de exemplu, salariile din aparatul de stat au scazut cu 35 la suta, iar in unele agentii publice cu 50 la suta."

Noi stiam ca proprietarul site-ului ziare.com este un influent om de afaceri membru PSD.
Doamna Teodora, sunteti sigura ca aveti dreptul sa publicati stiri despre masuri de austeritate mai dure decat cele din Romania?
Sigur nu veti fi concediata pentru o astfel de initiativa aflata mult in afara liniei partidului proprietar?

 

Odata ce toate prostituatele romance s-au mutat in strainatate, ce sa mai caute strainii in Romania ?

Acum serios vorbind, ce sa caute turistii intr-o tara deprimata ca Romania ?
Iti cade moralul numai cand te apropii de vama.

 

*** !

Cand m-am logat am fost mutat pe un alt thread. N-am vazut un site mai prost administrat dacat asta.

Mesajul de mai sus era pt topicul cu turismul.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor