Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Miracolul economic turcesc

Sambata, 21 Mai 2011, ora 18:08
4646 citiri
Miracolul economic turcesc
deutsche welle

Pe fondul crizei care a lovit UE, economia Turciei se confrunta cu un boom incredibil. Cui datoreza Turcia acest miracol al cresterii economice si ce riscuri implica aceasta crestere rapida?

Istanbul, metropola de 15 milioane de locuitori, este un oras plin de "giganti" de otel si sticla care vor deveni viitoare sedii de birouri si banci. Anul trecut, economia Turciei a crescut cu 8,9 la suta, potrivit institutului de statistica national.

Astfel, Turcia ocupa primul loc in Europa la acest capitol, iar in randul tarilor din G-20 se afla chiar inaintea Chinei, scrie

Deutsche Welle.

Cea mai mare surpriza o reprezinta redresarea rapida a economiei Turciei, dupa criza din 2009. Analistii considera ca aceasta crestere a economiei se datoreaza in mare masura guvernului turc, care a acordat stimulente fiscale pentru consumatori, pentru a creste puterea lor de cumparare. Astfel, oamenii si-au putut cumpara, mai usor, masini si aparatura electrocasnica.

Inca din 2011, nou-instalatul guvern Erdogan a reformat complet sectorul financiar, fortat de criza financiara care pusese stapanire pe Turcia. Erdogan a redus datoria publica, orientand economia catre piata exporturilor. Astfel, a fost incurajata dezvoltarea unor sectoare precum industria textila si legumicultura din sud, dar si industria auto, chimica si cea constructoare de masini. Cu alte cuvinte, Turcia a aplicat cu succes "principiul baronului Munchausen", iesind singura din mlastina crizei, fortata practic de imprejurari.

Cresterea economica se datoreaza, in mare masura, si faptului ca in Turcia traiesc foarte multi tineri. 70 de milioane de locuitori ai tarii au sub 30 de ani. Ei au si cei mai multi bani in portofel, dupa cum arata statisticile. Venitul mediu pe locuitor este acum de patru ori mai mare, decat in urma cu 8 ani.

Unii observatori, insa, atrag atentia ca o crestere economica rapida poate duce la scaparea de sub control a preturilor si a inflatiei. Mai mult decat atat, criza din tarile vecine afecteaza exporturile.

Anul trecut, exporturile turcesti catre tarile europene au scazut cu 26 la suta. Prin urmare, companiile turcesti au inceput sa exporte mai mult in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, dar tulburarile recente din aceste regiuni au afectat negativ economia turceasca.

Proiectiile arata ca, in acest an, economia Turciei va creste cu 4,5 - 6 la suta. Spre comparatie, in zona euro este asteptata o crestere economica de sub 2 la suta.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Turcia economie crestere, #Turcia criza Erdogan, #criza UE Turcia , #crestere economica