Ziare.com

Mircea Cosea: Problemele din economie, efect al feudalizarii politice - Interviu

de Camelia Badea
Marti, 02 August 2011, ora 12:20

   

Mircea Cosea: Problemele din economie, efect al feudalizarii politice - Interviu
Guvernul ar putea sa recurga la o mica majorare a salariilor bugetarilor, dar trebuie sa tina cont ca economia Romaniei este foarte fragila, de vina fiind in proportie de 90% clasa politica, apreciaza presedintele Fundatiei pentru Studii de Prognoza si Strategie Economica, Mircea Cosea.

Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, acesta spune ca analizele recente facute de autoritatile romane impreuna cu delegatia FMI, BM si CE arata ca Romania si-ar putea permite un foarte mic spor de salarii, dar cat si cum vor fi acordate acestea depinde de statisticile de la finalul trimestrului trei.

Mircea Cosea atrage atentia asupra faptului ca Romania are cateva probleme grave: rata mica de ocupare a fortei de munca, arieratele din sectorul de stat si din sanatate, precum si absorbtia redusa a fondurilor europene.

Cauzele acestei situatii sunt, in opinia sa, atat obiective, cat si subiective, printre acestea din urma fiind "politizarea extrema", "personalul politic nepregatit si incompetent", dar si "coruptia si clientelismul politic". Acestora li se adauga si inexistenta unor politici de incurajare a mediului de afaceri, a sectorului privat, de stimulare a exporturilor sau de promovare a firmelor romanesti in strainatate.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Mircea Cosea propune privatizarea a peste 700 de societati cu capital de stat perdante si anunta ca vor mai exista disponibilizari importante pana la sfarsitul anului, in domenii precum transporturile si administratia.

In ceea ce priveste economia globala si efectele ei asupra Romaniei, analistul economic spune ca aceasta va cunoaste serioase turbulente in aceasta toamna, chiar daca Statele Unite vor depasi in aceasta saptamana un moment critic. El il contrazice pe Dinu Patriciu, care a previzionat "moartea euro", afirmand ca o astfel de decizie ar dezechilibra total economia europeana.

"Eu cred ca Romania nu poate avansa oricat de desteapta ar fi metoda economica, orice modele am pune in practica, daca nu facem o reforma politica. Iar aceasta inseamna in primul rand renuntarea la aceasta tipologie de clientelism si de feudalizare politica pe care Romania o practica", spune Mircea Cosea.

Isi permite Romania acum majorarea salariilor bugetarilor?

Ultimele analize ale FMI au aratat ca exista o foarte mica posibilitate de alocare a unui spor de salarii din ceea ce se va castiga in a doua parte a anului prin cresterea economica de 1,5%. Sigur, inca nu cunoastem transele, nu cunoastem procentele, nu cunoastem pe ce categorii se va intampla, dar trebuie sa legam de trei elemente in principal.

In primul rand de faptul ca exista pe trei trimestre o evidenta iesire din recesiune, deci exista o garantie ca economia creste, si subliniez "o garantie", exista un trend pozitiv. In al doilea rand, conform declaratiilor FMI, s-a inregistrat o crestere a veniturilor bugetare, prin ANAF, ca urmare a diminuarii evaziunii fiscale, iar in al treilea rand, pana la aceasta data, motorul cresterii economice in Romania, care este unul singur si anume exportul, a functionat, ca urmare a exportului a trei produse in principal automobile, telefoane si aluminiu.

Mai este o problema care trebuie semnalata. Incepand cu aceasta data, guvernul are certitudinea ca productia agricola din acest an este atat de buna incat ii va da posibilitatea eliminarii importurilor, de cereale in primul rand si chiar a valorificarii prin intrari la buget a unei parti din aceasta recolta.

Subliniez ca aceasta crestere nu trebuie interpretata ca o iesire triumfala din recesiune si ca o scapare definitiva de problemele pe care Romania le are. Din punctul meu de vedere este o expresie a faptului ca guvernul are in vedere o legatura mai buna intre rezultatele economice si veniturile oamenilor.

Daca economia merge si veniturile oamenilor cresc. Cat? Foarte putin. Dar cresterea trebuie privita cu foarte mare grija, pentru ca situatia actuala a Romaniei este foarte fragila.

Din ce cauza?

Nu am reusit in aceasta perioada sa avem o crestere importanta a locurilor de munca, grav pentru Romania este rata mica de ocupare a fortei de munca, in al doilea rand nu s-a reusit sa se rezolve cele doua mari probleme ale Romaniei: arieratele din sectorul de stat si arieratele din sanatate si in al treilea rand nu am reusit sa marim gradul de accesare al fondurilor comunitare.

Este o crestere economica fragila, conjuncturala, daca in viitoarele luni nu se iau masuri active de crestere a locurilor de munca si de imbunatatirea mediului economic favorabil intreprinderilor private.

Am propus FMI si va aparea ca o propunere a UNPR, crearea unui nou program de privatizare, a intreprinderilor cu capital majoritar de stat, in afara celor care sunt in domeniul energiei, a transportului de energie si a transporturilor in general. Aceste intreprinderi, pe care le consider a fi "perlele coroanei" vor trebui sa fie analizate si privatizate partial pe bursa. Celelalte insa, 700 de intreprinderi cu capital de stat toate perdante, ar trebui sa fie supuse imediat unui proces de privatizare, orientat in principal spre capitalul national, spre capitalul romanesc, pentru ca aceste intreprinderi sunt o gaura permanenta.

Deci economia este fragila, oricand pot aparea necazuri, oricand se poate reveni la situatia de austeritate maxima, daca, in perioada viitoarelor luni nu se iau masuri importante de creare de locuri de munca.

De ce nu s-au luat aceste masuri pana acum?

Exista motive obiective, dar si subiective. Accesarea fondurilor comunitare cu o participare medie de 15% din partea statului roman este mult pentru cat putem noi astazi, iar initiativa UE de a reduce la 5% aceasta participare este binevenita.

Alt motiv obiectiv este faptul ca nu avem inca o capacitate profesionista de elaborare a programelor si de management a programelor, si alta piedica obiectiva este coruptia si clientelismul politic.

Exista si cauze subiective, care tin de faptul ca politizarea extrema a aparatului si punerea in functii de raspundere in multe din posturilor care sunt responsabile pentru atragerea fondurilor, de personal politic nepregatit si necompetent in materie, aduce dezavantaje foarte mari.

De ce nu s-au creat locuri de munca? Pentru ca nu a existat si nu exista o politica de incurajare a mediului de afaceri, nu exista o politica de incurajare a sectorului privat, nu exista o politica de stimulare a exporturilor prin sprijinul statului, nu exista o politica de angajare a statului pentru promovarea firmelor romanesti in strainatate.

Ceea ce s-a facut pana acum prin exporturi, trebuie sa recunoastem ca a fost facut de firme cu capital strain, Renault, Nokia, sau altele, nu au facut decat partial firmele romanesti, prin efortul managerilor romani, fara sa fie sprijiniti deloc de stat.

De ce nu s-a avansat cu reformele, de ce nu s-a facut mai demult o reajustare a cheltuielilor publice?

Tot pentru ca exista o clientela politica, pentru ca exista o zonare a Romaniei pe lideri locali care isi organizeaza activitatea in teritoriu pe criterii locale.

Aceste cauze pe ca noi le analizam din punct de vedere al insatisfactiei si nerealizarilor noastre sunt in mare masura, peste 90%, cauze politice.

Eu cred ca Romania nu poate avansa oricat de desteapta ar fi metoda economica, orice modele am pune in practica, daca nu facem o reforma politica. Iar aceasta inseamna in primul rand renuntarea la aceasta tipologie de clientelism si de feudalizare politica pe care Romania o practica.

Trebuie sa ne asteptam si la alte disponibilizari masive? In ce sectoare?

Disponibilizari da, masive nu, deocamdata in domeniul transporturilor si probabil si in administratie, pentru ca in administratia ocupata de VIP-uri politice restructurarea inca nu a inceput.

Va urma, in mod sigur, o restructurare in intreprinderile cu capital majoritar de stat.

Ar trebui sa avem in vedere o regandire a acestor restructurari in functie de prioritatile pe care le avem. Disponibilizarile pe care le-am facut in 2010 si reducerile de venituri nu au fost corect realizate. Ele trebuiau facute nu la pachet, pe tot sectorul public, ci protejand trei domenii care sunt vitale pentru existenta natiunii romane: sanatatea, educatia si siguranta publica.

In aceste trei domenii nu trebuiau sa aiba loc nici reduceri de personal, nici reduceri de venituri. Trebuia sa aiba loc o reducere personalului din sectorul birocratiei, in special a celei politice. Nu s-a facut asa ceva, companiile majoritare de stat, chiar si cele cu pierderi, si-au marit salariile in ultima perioada, au marit personalul, deci in domeniul acesta va trebui sa aiba loc o restructurare.

Si, as propune eu, o revizuire a disponibilizarilor in sectoarele vitale, educatie si sanatate, pentru ca aici au inceput sa apara mari probleme cu acoperirea locurilor de munca. Nu avem profesori, nu avem medici destui, si in curand nu o sa avem nici politisti.

Cum vedeti evolutia economiei globale? Varujan Pambuccian a declarat la TVR ca ne aflam in "ochiul uraganului" si ca toamna va fi foarte dificila pentru economie, chiar daca acum e liniste.

Eu nu sunt atat de catastrofic. SUA, chiar cu marile probleme pe care le are, dispune de o forta politica extrem de matura si de puternica, am convingerea ca marti se va ajunge la un rezultat care sa salveze situatia. Asta nu inseamna ca e o rezolvare definitiva, pentru ca in SUA trebuie sa aiba loc o restructurare puternica a economiei si mai ales o reechilibrare intre puterea economiei reale si puterea economiei financiare. Dar, pentru moment, nu cred ca lucrurile vor ajunge la o situatie catastrofala.

Dar, domnul Pambuccian are dreptate legat de schimbarile care se vor petrece in toamna acestui an, schimbari care vor crea anumite probleme nu doar in SUA. Unele probleme le va avea China, pentru ca orice devalorizare a dolarului va afecta China, care are cele mai mari rezerve in dolari ale lumii, China va fi afectata si de orice restrangere a consumului pe piata americana, pentru ca SUA este primul importator de produse de consum din China. Este deci o putere economica, care se ridica acum si care a avut numai succese, dar s-ar putea sa aiba unele probleme.

Prevad ridicarea unei alte puteri economice, apropiata de noi, care a practicat o politica extrem de riguroasa, si anume Turcia, care a stiut sa faca din diferenta intre moneda nationala, moneda europeana si dolar o cale importanta de dezvoltare si de investitii.

Eu cred ca vom asista la o calmare a situatiei din zona euro, fara insa a se fi rezolvat pe deplin problemele structurale ale euro, care inseamna in primul rand crearea unei politici bugetare si fiscale unice in Europa.

Dinu Patriciu prevede sfarsitul monedei euro si acuza BNR ca isi face o tinta din aderarea Romaniei la zona euro

Dinu Patriciu da ca sigura "moartea" euro

Nu cred asa ceva. Euro este o moneda cu probleme, dar care deja se consolideaza, iar orice renuntare la euro va crea dezechilibrea atat de mari in Europa prin supra sau subevaluarea unor monede nationale, incat intreaga Europa va avea de suferit enorm in competitia internationala cu Asia de Sud-Est si cu SUA.

Nu cred ca o astfel de masura se va lua, cel putin in viitorii 5 ani. Dar cred ca noi nu trebuie sa ne grabim cu intrarea in zona euro, trebuie sa mai folosim acest avantaj de a avea o moneda nationala care poate jongla prin curs cu euro, si sa incercam sa analizam mai corect aceste date fara a transfera sarcina trecerii la euro intr-un obiectiv politic sau electoral.

Trebuie sa fim mai atenti si mai rabdatori, sa nu ne propunem asa, orbeste, sa intram intr-o zona care are inca probleme. Fiind in afara ei, avem un grad de protectie mai mare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2031 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Geneza romaniei

Tara de hoti si *** !

 

da ,..hoti au fost toti,..

din 90 incoace,..dar cum au furat astia din ultimii doi ani n-au furat aia in 18 . Cine ii ajuta si ii indeamna? Basescu,..el a furat din prima zi de cind a avut functie de conducere,..inclusiv de cind era capitan de barca. El i-a invatat si pe astia ,ultimii cum sa ia tot,sa nu ramina urme.

amice cseres

Tu chiar crezi ca aia s-au oprit din furat dupa 18 ani!!!???
Cateva exemple exponentiale... Felix, Patricu, Oprisan, Dragnea, Mazare-constantinescu...plus puliticienii migratori

mai Jack Daniels,..

tu esti amic cu Basescu ,asa ca nu esti cu mine,,...diferenta e ca astia de care zici acum nu pot fura ca nu-s la ciolan,dar Basescu a fost din 90 icoace,.si o mai fi pina-l ajunge glontul.

 

Asemeni lui Silviu Brucan

D-l Cosea vine si pune diagnostice dupa ce ne-a adus in starea care suntem.Nu-i spune nimeni ZIT ? O zi buna !

 

@ Sile...

Nenea.. lucratorul/turnatorul Secu cu brevet KKa Felix
japitza asta cocosgea..maladaru de ne..parfumat...ar fi
trebuit sa afle ca exista ...Furadan ..elixirul de vise
Mai Kha-Kha.t..coshcogea- mare foloseshte-l..e mai bine ptr.totzi..te defeudalizeaza..politic..Inghite-l..bine..!

Multi stiu toate astea

Dar nu e rau ca le-ai scris inca o data. In ce priveste furadanul e bine sa-l lasam pentru tratarea porumbului impotriva Tanimecus( ratisoara porumbului). O zi buna !

Constatare amara

De 21 de ani suntem in "democratie", dar tot de atata timp "sugativa" societatii romanesti, care este clientela politica, o duce bine mersi, si o va mai duce si de aici inainte, chiar daca se mai schimba balanta puterii.
Se poate observa clar ca acesta clientela a devenit transpartinica, neexistand posibilitatea extirparii ei ca si categorie a societatii romanesti.
Ma tem ca, daca se va ajunge vreodata la acea mult disputata si discutata noua regionalizare, clientela politica va avea baze si mai solide de afaceri oneroase, aducatoare de resurse electorale clasei politice.
Pe de alta parte, la un moment dat s-a propus revenirea la aceeasi data a alegerilor prezidentiale si parlamentare. Motivatia este foarte simpla : cel aflat in varful piramidei nu mai poate avea controlul parlamentului la un moment dat si astfel apar situatii conflictuale politice greu de stapanit, cu repercursiuni asupra mult blamatei dar si sustinutei clientele politice.
Si ar mai fi multe de spus...

 

Complicat sa-l compari pe dl.Cosa cu ceva sau cineva.

Este prezentat de media cea de toate culorile ca un specialist in arte economice ,dar nu poate fi comparat cu un Daniel Daianu,cu un Ilie Serbanescu,cu Teodor Stolojean,nici macar cu un Ciumara,Vozgazian,Georgescu, sau cu Voinea ,Soviani si era sa spun, catelusul care tocmai a trecut la TVR ,al carui nume nu-l retin momentan.Dl Cosa spre deosebire de toti,a ramas un securist ordinar,pentru care manipularea este mai presus de orice.( manipulare pentru manipulare ,iarta-ma doamne pentru sacrilegiu .)

 

Cosea

Following an investigation by the CNSAS into Securitate archives (August-October 2005), it was confirmed that Cosea had served as a secret police officer in service of the Communist authorities; the CNSAS was not, however, able to indicate whether he had actually been responsible for political repression.[4] He rejected the verdict entirely, stressing that it contradicted the fact that he had worked abroad during much of the period.[5] According to his version, the Securitate's Espionage Department (Directia de Informatii Externe, DIE) had repeatedly tried to recruit him during his stay in Switzerland.[1] Additionally, he indicated that, in 1980, the DIE had kidnapped him and kept him secluded for almost a month, with the intention of obtaining his collaboration, that his daughter was threatened with physical harm, and that, eventually, he was released in exchange for pledging to renounce his office in Geneva (and giving the impression that this was his own decision).[1] Cosea also stated that he was forced to wear an orthopedic cast over his leg, to give the impression that his disappearance was due to an automobile accident.[1]

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor