Modelul argentinian: austeritate intr-o tara bogata

Marti, 21 Februarie 2012, ora 08:43
7118 citiri
Modelul argentinian: austeritate intr-o tara bogata

Argentina este una din acele tari, unde economia prospera, dar populatia este saraca. Sa nu ne miram, se intampla si la altii.

Dupa o crestere economica medie de 8% in perioada 2003-2010, in anul 2011, Argentina a inregistrat o crestere de 8,8%. Ce poate fi mai frumos decat o tara unde creste... cresterea?

Pentru 2012, an cu dificultati in intreaga lume, tara si-a facut bugetul pe baza unei cresteri de 5,1%. Expertii nu conteaza nici pe aceasta cifra, avansand una si mai modesta: 3,5%. Incomparabil mai buna decat in Romania si chiar un UE.

O paria prospera

Argentina are totusi o problema, care se regaseste si in alte tari emergente: temelia ei economica este exportul de materii prime, iar criza din tarile dezvoltate a dus la scaderea dramatica a cererii, scrie 20 minutes.

In plus, chiar in perioada prosperitatii macroeconomice, Argentina s-a pomenit, prin 2001, incapabila sa plateasca datoria externa de 76 miliarde de euro. Pe pietile externe, incepuse sa fie tratata ca un fel de paria. Practic, nici in prezent nu are acces pe aceste piete si este nevoita sa se descurce, ca sa zic asa, in suc propriu.

Este drept ca inca mai dispune de ceva rezerve valutare, dar si acestea scad vazand cu ochii. La sfarsitul anului 2011, ramasese cu 35 miliarde de euro, respectiv mai putin cu 4,5 miliarde fata de anul anterior.

Ca urmare, cea mai mare problema de stat a Argentinei este in momentul de fata sa forteze balanta comerciala, in vederea diminuarii datoriilor. In principiu, n-ar trebui sa fie imposibil, date fiind resursele bogate ale tarii, dar este greu de ajuns acolo, data fiind conjunctura internationala.

Masuri de reglaj fin

Argentina este al doilea mare exportator de porumb din lume, este lider international in exportul de faina, soia si ulei de soia, reusind totodata sa mentina, sau chiar sa creasca, pretul materiilor prime pe care le vinde.

Aceasta tara emergenta a inregistrat in 2011 un excedent comercial, dar situat cu 11% sub cel din 2010. Pentru anul in curs, Guvernul si-a propus o crestere a exporturirlor, care sa redreseze balanta comerciala cu un plus de 6,5 miliarde de euro.

Usor de zis, greu de facut. Autoritatile intentioneaza sa tina sub control strict importurile si exporturile, ceea ce displace principalilor parteneri comerciali: Paraguay, Brazilia si Uruguay. Ei nu pot fi neglijati, reprezentand 25% din exporturi si 31% din importuri.

In aceste conditii, noua presedinta a tarii, Cristina Kirchner, aleasa in octombrie trecut cu o majoritate de 53,9%, este hotarata sa aplice in tara masuri de austeritate, pe care, pentru o mai buna imagine, le denumeste "masuri de reglaj fin".

Ca sa faca rost der bani, statul a vandut metroul

Prioritatea reglajului fin este recuperarea unei sume suplimentare de 12 miliarde de euro, cheltuita din bugetul de stat in anul electoral 2011, conform evidentelor Agentiei Argentiniene a Bugetului. Cum? Prin austeritate. Taxele cresc, sunt afectate serviciile financiare, cazinourie, aeroporturile, companiile de petrol si de telefonie.

Cetatenii se vor bucura de protectie sociala: vor completa formulare, vor obtine aprobari si, daca isi dovedesc saracia, vor primi subventii la facturile de apa, electricitate sau gaz. Statul a vandut primariei metroul din Capitala, miscare in urma careia costul biletului a crescut cu 127%.

Benzina se taxeaza in plus, transporturile sunt afectate si, ca urmare, preturile se stimuleaza reciproc, unele pe altele, mereu in sus.

Inflatia a atins in 2011 nivelul de 25%. Ca si in alte parti, ea afecteaza in principal alimentele si serviciile platite de populatie. Anul 2012 a inceput cu o noua crestere a inflatiei, ceea ce prefigureaza un posibil dezechilibru financiar.

Nu se poate regla decat ori prin credite, la care Argentina, asa cum am aratat, nu are acces, ori printr-o spirala inflationista aproape inevitabila. La asta, are acces, pentru ca o suporta cetateanul.

Dar Argentina este departe de a se apropia de vreun dezastru si asta datorita resurselor subsolului si ale agriculturii prospere. Daca n-ar fi avut aceste doua mine de aur, Argentina ar fi fost demult un fel de Grecie a Americii.

Dupa cum Grecia nu este o Argentina a Europei, pentru ca n-are nici resurse minerale nici agricultura, iar de turism si-a batut joc, gonind turistii cu mitingurile si cu grevele ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Argentina austeritate, #Argentina bogatie , #crestere economica