Ziare.com

Moody's avertizeaza ca masurile guvernului pot avea efecte pozitive pe termen scurt, insa pe termen lung ar putea strica totul

Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 20:01

   

Moody's avertizeaza ca masurile guvernului pot avea efecte pozitive pe termen scurt, insa pe termen lung ar putea strica totul
Agentia de evaluare financiara Moody's se asteapta ca stimulentele fiscale din Romania sa contribuie la o crestere economica solida pe termen scurt, insa este putin probabil ca aceasta sa fie si sustenabila.

Potrivit raportului anual de tara al Moody's Investors Service, cresterea reala a PIB ar urma sa fie de 6,5% in 2017, urmand ca avansul sa incetineasca la 5% in 2018.

Profilul de credit al Romaniei (rating Baa3 cu perspectiva stabila) reflecta atuurile sale precum perspective favorabile de crestere pe termen mediu, un nivel moderat al raportului datorie guvernamentala-PIB si sustenabilitatea datoriei, iar printre provocari se numara tinerea sub control a cheltuielilor guvernamentale, cresterea absorbtiei fondurilor europene si intarirea guvernantei companiilor de stat.

"Desi Romania are experienta unei consolidari fiscale, politica expansionista din ultima perioada a erodat beneficiile aduse de consolidarea care a avut loc dupa criza financiara globala. In acelasi timp, politica macroeconomica prociclica a dus la majorarea rapida a salariilor, reprezentand un risc la adresa competitivitatii de pret a economiei romanesti si amplificand deficitul de cont curent", sustine autorul raportului de tara Daniela Re Fraschini, analist Moody's.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Moody's este de parere ca factorii care stau la baza cresterii economice, in frunte cu consumul privat, vor ramane probabil nemodificati, in conditiile in care politica fiscala expansionista va continua in 2017 si 2018.

Totusi, agentia de evaluare se asteapta la o incetinire a consumului privat, odata cu atenuarea impactului stimulentelor fiscale.

In plus, reformele structurale limitate, slabiciunile existente la nivelul cadrului institutional si eficientei institutionale, precum si politicile economice care limiteaza investitiile private mai mari continua sa constranga potentialul de crestere pe termen lung al Romaniei, subliniaza Moody's.

Potrivit raportului agentiei de evaluare, Romania a facut progrese semnificative in corectarea dezechilibrelor macroeconomice, creand conditiile pentru o crestere economica solida. Insa, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu.

Agentia de evaluare sustine ca situatia finantelor publice ale Romaniei a continuat sa se deterioreze in 2017, iar Moody's se asteapta ca aceasta tendinta sa continue in 2018. Acest lucru a aparut din cauza masurilor fiscale si bugetare adoptate in perioada 2015-2016, in cadrul noului Cod Fiscal, inclusiv o noua reducere a TVA, de la 20% la 19%, si a masurilor legislative adoptate de noul guvern la inceputul lui 2017.

Cresterea economica solida a contribuit la scaderea usoara a raportului intre datoria guvernamentala si PIB de la circa 38% in 2015 la 37,6% in 2016. Moody's prognozeaza ca acest raport va ramane aproape stabil in 2017-2018, fiind sustinut de cresterea inflatiei si de o crestere economica solida.

Raportul Moody's arata ca ar putea aparea presiuni pentru o imbunatatire a ratingului de tara al Romaniei, ca urmare a unei cresteri economice mai echilibrate si deci mai sustenabile, de pe urma imbunatatirii eficientei cadrului institutional precum si a unei imbunatatiri de durata a datoriei guvernamentale si a datoriei externe.

In sens invers, presiuni pentru o retrogradare a ratingului de tara ar putea aparea de pe urma unor dovezi privind o deteriorare semnificativa a finantelor publice, care ar provoca o crestere considerabila a raportului datorie guvernamentala-PIB si a necesarului de imprumuturi externe.

O noua scadere semnificativa a competitivitatii externe sau o deteriorare semnificativa a balantei de plati a Romaniei si a pozitiei investitiilor internationale ar fi, de asemenea, elemente negative pentru ratingul Romaniei, avertizeaza Moody's.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre rating Romania masuri Guvern cod fiscal
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1388 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce vorbești ...

Cresterea economica solida a contribuit la scaderea usoara a raportului intre datoria guvernamentala si PIB de la circa 38% in 2015 la 37,6% in 2016. Moody's prognozeaza ca acest raport va ramane aproape stabil in 2017-2018, fiind sustinut de cresterea inflatiei si de o crestere economica solida.
P.S. Jos guvernul!

 

Un raport negativ facut sa para neutru sau pozitiv. Baa3 a avut si

Grecia inainte sa o ia la vale. Tineti minte, ca o tara sa prospere si sa ramina bogata, trebuie sa faca ceea ce are sens. Intrebati-va daca asta face Romania. Pina una alta, sa ne destindem cu sportul national: "dati-i la gioale lui Escobar-Mugabe-Draknea-Hoitpenal".

 

Evaluarile astea sunt foarte politice! Romania are crestere

..neintrerupta de cel putin 3% din 2012 si astia ne povestesc de drobul de sare!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor