Ne merge bine doar pe hartie: Zeci de mii de someri in plus in 2013, in ciuda cresterii economice

Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 20:59
2742 citiri
Ne merge bine doar pe hartie: Zeci de mii de someri in plus in 2013, in ciuda cresterii economice
Foto: Digi 24

Romania uimeste Europa in ceea ce priveste cresterea economica, insa realitatea este alta: sunt din ce in ce mai multi someri.

In prezent, statisticile arata ca exista 730.000 de persoane fara loc de munca in tara noastra, cu peste 50.000 mai multe fata de anul trecut.

Totusi, rata somajului se afla sub media europeana, care era de peste 10% in octombrie.

"Problema cea mai mare a Romaniei este ca somajul n-a scazut, se mentine aceasta cifra, in conditiile in care un numar mare de romani cu forta de munca sunt in afara tarii", a spus Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, citat de Digi 24.

Insa pe hartie, Romania sta foarte bine, avand in vedere ca tara noastra a inregistrat o crestere economica de 1,6% in trimestrul al treilea fata de trimestrul al doilea din 2013. Comparativ cu perioada similara din 2012, avansul este si mai mare: de 4,1%.

Insa analistul Cristian Paun avertizeaza ca aceasta situatie reprezinta o crestere nesanatoasa a produsului intern brut, care se bazeaza mai ales pe cheltuielile guvernamentale, care nu au cum sa se concretizeze in locuri de munca.

Pe de alta parte, guvernantii sustin contrariul. Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, sustine ca a crescut numarul de investitii mici si mijlocii la mia de locuitori.

"Suntem 35-36 de IMM-uri la mia de locuitori. Numarul mediu de angajati la IMM este de 5,4. Este mai mare decat in UE", a declarat oficialul.

Sunt insa si patroni care nu au mai putut sa-si continue afacerile, mai ales cei din comert si constructii. In primele 11 luni, peste 27.000 de companii au intrat in insolventa, cu 9% mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#someri Romania, #rata somaj Romania, #numar someri, #rata somaj , #crestere economica