Orban: Cresterea economica din 2012 va depinde de absorbtia fondurilor UE

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 22:53
1244 citiri
Orban: Cresterea economica din 2012 va depinde de absorbtia fondurilor UE
Foto: Arhiva

Cresterea economica din 2012 va depinde de modul in care vor fi absorbite fondurile europene, a declarat luni ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la finalul intalnirii cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

"Am avut o intalnire cu reprezentantii FMI unde am explicat care sunt prioritatile pe care le are noul Minister al Afacerilor Europene. Discutia s-a concentrat in special pe ce facem si ce vom face in ceea ce priveste absorbtia de fonduri comunitare. (...) Ne-au ascultat in ceea priveste evaluarile pe care le-am facut, masurile pe care le-am luat sau pe care urmeaza sa le luam.

Concluzia desprinsa este ca absorbtia fondurilor comunitare este extrem de importanta pentru anul 2012, in ideea de a asigura o crestere economica importanta. Principalul motor de crestere economica in 2012 este cel legat de atragerea fondurilor europene. Daca vom avea o crestere economica anul viitor, va fi in masura in care vom reusi sa atragem fonduri europene", a precizat Orban.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, spunea cu o zi inainte ca, in 2012, cresterea economica a Romaniei se va baza pe o crestere a consumului, iar exporturile si agricultura vor avea o greutate mai redusa.

"Va exista crestere economica la anul si va fi mai mica fata de prognoza din vara de 3,5-4%. Romania va continua sa aiba o crestere, dar cu motoare diferite fata de 2011, respectiv exporturile si agricultura. (...)Exporturile vor continua sa joace un rol important, dar vor avea o viteza mai mica. Agricultura nu va mai avea aceeasi greutate in formarea PIB. Se va baza pe o crestere a consumului privat, va veni din investitiile publice, din cresterea consumul corporatist si a investitiilor private", a precizat Tanasescu.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara la sfarsitul lui septembrie ca riscurile ca Romania sa intre in recesiune in 2012 au crescut, iar Fondul isi va revizui in scadere prognoza privind avansul economic al tarii noastre.

Franks a precizat ca, pe fondul tensiunilor externe, prognozele vor fi revizuite. "Cu singuranta ca ne vom revizui in scadere cifrele pentru 2012, estimarea noua va fi sigur sub 3,5%. Vom face aceasta evaluare cu ocazia vizitei din octombrie", a spus Jeffrey Franks.

O delegatie a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, efectueaza, in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie, cea de-a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania.

Reprezentantii misiunii se vor intalni cu autoritatile, cu reprezentanti ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai patronatelor, ai bancilor si ai organizatiilor societatii civile.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#crestere economica Romania, #fonduri europene, #Leonard Orban , #crestere economica