Paradoxul romanesc: Riscul de faliment e mai mare decat acum zece ani, desi economia a crescut

Duminica, 16 Septembrie 2018, ora 16:54
5545 citiri
Paradoxul romanesc: Riscul de faliment e mai mare decat acum zece ani, desi economia a crescut
Foto: Arhiva Ziare.com

Majoritatea companiilor din Romania se confrunta cu un risc de a intra in faliment mai ridicat decat acum zece ani, desi economia Romaniei a devenit in aceasta perioada campioana cresterii in Europa Centrala si de Est (CEE), arata o analiza a Coface Romania, publicata in septembrie 2018.

"Aceasta (polarizarea veniturilor - n.red.) explica si un paradox unic in Europa, cred, ca n-am statistici, dar nu l-am gasit in nicio carte de economie: atunci cand economia creste foarte mult, si Romania a crescut, in ultimii zece ani, cu 27%, in general, riscul companiilor ar trebui sa scada, cu alte cuvinte, firmele ar trebui sa capteze aceasta crestere, sa investeasca, sa aiba profituri mai mari, sa arate mai bine, dar nu prea se intampla", sustine Iancu Guda, Services Director al Coface Romania si presedintele Asociatiei Analistilor Financiari-Bancari din Romania (AAFBR).

Mai exact, mediana Altman-Z score aplicata tuturor companiilor active din Romania era in 2007 de 2,52, iar anul trecut era de 1,89, potrivit analizei lui Guda. Mediana Altman-Z score este un celebru model economic, un rating de credit, care arata probabilitatea unei firme de a da faliment - un nivel de sub 1,8 reprezinta un risc mare de faliment, unul intre 1,8 si 3 un risc mediu, iar peste 3 un risc mic.

Cel mai ridicat nivel al medianei Z-score pentru companiile din Romania, in ultimii zece ani, respectiv cel mai redus risc de faliment, a fost in 2008, de 2,65, urmat de cel din 2007, de 2,52, si de cel din 2009, de 2,43.

In schimb, aceasta mediana indica faptul ca firmele din Romania s-au confruntat in anul 2014 cu riscul cel mai ridicat de faliment din ultimii zece ani, cand nivelul a fost de 1,79. Iar acest nivel redus a fost consemnat dupa cinci ani consecutivi de scadere. In 2009, mediana Z-score a companiilor din tara noastra era de 2,43, in 2010 de 2,23, in 2011 de 1,91, in 2012 de 1,85, iar in 2013 de 1,82.

De trei ani, mediana Z-score a companiilor locale si-a reluat cresterea, respectiv au inceput sa aiba mai putine riscuri sau mai multe sanse de a-si plati datoriile - nivelul fiind de 1,83 in 2015, de 1,84 in 2016 si de 1,89, anul trecut. Numai ca aceasta revenire se face intr-un ritm mai lent, de 0,01-0,05 fata de ritmul de scadere, de -0,03-0,32.

"In Romania, companiile n-au avut niciodata risc mic. Mediana Z-score a atins cel mai ridicat nivel in 2008, de 2,65, inainte sa ne loveasca criza financiara. In ultimii cinci ani, ramanem la 1,8-1,9. Deci, suntem la granita intre risc mare si risc peste medie, desi crestem foarte mult ca PIB. Nu se vede, pentru ca firmele mici care reprezinta marea masa a firmelor active in Romania nu au reusit sa capteze aceasta crestere economica", subliniaza Guda.

Primele 1.000 de companii din Romania din totalul de aproximativ 500.000 de companii genereaza jumatate din veniturile totale cumulate ale businessurilor locale, potrivit analizei Coface Romania. In plus, companiile cu cifra de afaceri de peste un milion de euro au ajuns sa reprezinte, la finele anului trecut, 86% din veniturile generate de toate companiile din Romania, o pondere in crestere de la 74%, la finele anului 2008.

"Companiile mici, cu venituri sub 1 milion de euro, stau mult mai prost decat companiile mari, cu venituri de peste 1 milion de euro. Ceea ce ne ingrijoreaza este dimensiunea lor, ca numar, 96% din companiile active in Romania sunt mici. Masa sufera, au saracit, au pierdut din competitivitate, din performanta, relativ la companiile mari, in favoarea, in special, a firmelor multinationale, care tin economia. Mai sunt puse la colt, mai sunt atacate, dar companiile mari platesc taxele, angajeaza oamenii si tin economia, ca dimensiune si competitivitate", a mai spus Guda.

In plus, mediana Z-score arata ca, la finele anului trecut, firmele cu afaceri de pana la 100.000 de euro se confruntau cu riscul cel mai ridicat de faliment, in conditiile in care au inregistrat un nivel de 0,98. In acelasi timp, cele cu business de 100.000-500.000 de euro se confruntau cu un risc de 1,6, cele de 0,5-1 milioane de euro erau la 1,95, iar cele de 1-5 milioane de euro la 1,82.

Pastrand tendinta, riscurile scad pe masura ce businessul companiilor creste. Cele de 5-10 milioane de euro au obtinut un scor de 2,8, iar cele de 10-50 de milioane de euro unul de 2,6. In plus, companiile mari nu aveau niciun risc, la finele anului trecut: cele de 50-100 de milioane de euro au inregistrat un scor de 3,1, iar cele de peste 100 de milioane de euro unul de 3,9.

De astfel, Presedintele AAFBR a subliniat ca sunt foarte putine companiile cu risc redus in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#crestere economica Romania , #crestere economica
Comentarii