Pedelistii acuza cresterea economica mica din 2012. Ponta face comparatii cu UE

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 12:35
2191 citiri
Pedelistii acuza cresterea economica mica din 2012. Ponta face comparatii cu UE

Politicienii democrat-liberali comenteaza cresterea economica de 0,2% a Romaniei, in 2012, comparativ cu o crestere de peste 2%, in anul 2011, in perioada guvernarii PDL.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda afirma ca "datele referitoare la cresterea economica modesta din 2012 nu par sa fi trezit interesul premierului".

"INS a anuntat joi ca, anul trecut, cresterea a fost de numai 0,2%. Marea schimbare anuntata de dottore nu a venit. Dimpotriva, fata de 2011, cand cresterea a fost de 2,2%, anul trecut a fost o deceptie. Iar scaderea e inregistrata dupa ce Ponta a venit la Palatul Victoria", a scris Cristian Preda pe blogul sau.

Fostul prim-vicepresedinte PDL considera ca, luand in seama cifrele pentru 2012, previziunea facuta de Guvern pentru acest an se vadeste a fi foarte optimista.

"E greu de crezut ca se va ajunge la un spor de 1,6 procente. Economisti independenti se indoiesc ca s-ar putea ajunge la o asemenea cota. De altfel, bugetul e unul de supravietuire, nu de crestere. Deocamdata, in dreptul premierului scrie 0,2%", incheie Cristian Preda.

Si deputatul PDL Elena Udrea comenteaza pe blogul sau cresterea economica de 0,2%, afirmand ca "rezultatele sunt dezastruoase": "O evolutie economica pe cat de negativa, pe atat de neasteptata avand in vedere asteptarile mari ale populatiei fata de USL si prognoza initiala de crestere economica".

"Adevarul este ca lipsa de solutii a Guvernului Ponta, ascunsa in spatele populismului discursiv, deja ne afecteaza pe toti. De unde Romania se plasa in 2011 pe locul 4 in topul cresterilor economice din Uniunea Europeana, cu un avans de 2,2%, USL-ul ne-a aruncat spre coada clasamentului", continua fostul ministru al Turismului.

Udrea: Victor Ponta, un afon economic

Scaderea investitiilor, gradul redus de absorbtie a fondurilor europene si instabilitatea politica sunt considerate de Elena Udrea drept unele dintre motivele principale ale neasteptatei caderi a economiei romanesti.

"Asa cum stau lucrurile in acest moment, daca ne gandim la faptul ca investitiile scad in 2013 cu inca 25%, iar fondurile europene sunt in continuare blocate, cred ca prognoza de crestere economica pentru anul acesta este foarte optimista. Adevarul este, si-mi doresc foarte mult sa ma insel, ca Romania va reintra in recesiune in 2013 si va exista contractie economica.

(...) Asa cum se comporta Guvernul Ponta, cu fumigenele pe care le lanseaza pentru a acoperi problemele reale ale Romaniei, economia o va lua si mai mult la vale. Iar vina o poarta in totalitate USL. Sa nu uite ca au mostenit o crestere economica semnificativa, un buget echilibrat, cu fonduri de rezerva pentru a se acoperi revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010. Vina pentru tot ceea ce se intampla le apartine exclusiv, iar minunea pe care o asteptau romanii nu se va produce. Un afon economic, asa cum este Victor Ponta, cu un Guvern supradimensionat, va baga Romania in recesiune", mai afirma deputatul PDL.

Pe de alta parte, prim-ministrul Victor Ponta publica, pe blogul sau, o diagrama cu rata anuala de crestere economica in anul 2012, in mai multe tari ale Uniunii Europene, dar si in zona euro si la nivelul celor 27 de state membre UE.

Astfel, Romania are o crestere economica pozitiva, fiind cu foarte putin in urma Bulgariei si Germaniei, in timp ce tari precum Franta (-0,3%), Cehia (-1,7%), Spania (1,8%), Italia (-2,7%) sau Ungaria (-2,8%) au o crestere economica negativa. Aceasta este de -0,9% la nivelul zonei euro si de -0,6% la nivelul intregii Uniuni Europene.

Economia Romaniei a crescut cu 0,2 la suta in 2012 - INS

Economia Romaniei a crescut cu 0,2 la suta in trimestrul al patrulea din 2012, comparativ cu precedentul, potrivit datelor estimative ale Institutului National de Statistica (INS).

Fata de acelasi trimestru din 2011, produsul intern brut al Romaniei a inregistrat o crestere de 0,3 la suta, pe serie bruta, si de 0,1 procente, pe serie ajustata sezonier, se arata intr-un comunicat al INS.

Pe intreg anul 2012, cresterea economica a Romaniei a fost de 0,2 procente, comparativ cu 2011.

F.N.

Ungaria a ajuns cea mai săracă țară din UE la indicatorul consum. Inflație record de peste 17%
Ungaria a ajuns cea mai săracă țară din UE la indicatorul consum. Inflație record de peste 17%
Consumul maghiarilor a fost cel mai scăzut în 2023 comparat cu întreaga Uniune Europeană, iar cauza principală ar fi inflația record care a ajuns la 17%. În anul 2022, Bulgaria s-a...
De când va putea fi folosită e-Factura simplificată. Modificările anunțate de ministrul Finanțelor
De când va putea fi folosită e-Factura simplificată. Modificările anunțate de ministrul Finanțelor
Ultimele teste pe aplicaţia simplificată pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi s-au efectuat luni, 4 martie, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la Palatul...
#Elena Udrea crestere economica, #Cristian Preda crestere economica, #Victor Ponta crestere economica, #crestere economica 2012, #crestere economica trimestru 4, #crestere economica Romania , #crestere economica