PIB-ul Romaniei, 1989-2011: Crestere medie de numai 1,1% pe an

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 22:47
4268 citiri
PIB-ul Romaniei, 1989-2011: Crestere medie de numai 1,1% pe an

Conform datelor oficiale publicate de Institutul National pentru Statistica, Produsul Intern Brut a crescut in termeni reali cu numai 26,8% intre 1989 si 2011, sporul maxim de 35% fiind atins in anul 2008 . Ritmul mediu anual de majorare a PIB pe parcursul acestor 22 de ani care au trecut de la prabusirea regimului socialist a fost de numai 1,1% pe an.

In termeni nominali si lei vechi, PIB a crescut de la 857,9 miliarde lei in anul 1989 la 5.785.519 miliarde lei anul trecut ( valoare cu caracter provizoriu, cea definitiva o vom cunpaste in 2013).

Ajustarea cu deflatorul care asigura comparabilitatea intre rezultatele de crestere economica din ani diferiti, pe baza tuturor preturilor din economie, a redus aceasta majorare la ceva mai mult de o treime din valoarea de plecare.

Din raportarea evolutiei la valoarea PIB din 1989 se poate observa ca rezultatul anual al economiei nationale a scazut in primii trei ani la trei sferturi din cel initial, urmare, in principal, a pierderii masive de piete de desfacere. Un rol decisiv l-a jucat restrangerea livrarilor pentru piata CAER a statelor socialiste, desfiintata in 1991.

Cei patru ani de reluare a cresterii au avut ca efect o crestere cumulata cu doar o sesime a PIB (16,6%), insuficienta pentru a reface pierderea din primii trei ani. Mai grav, ea s-a facut cu o economie nerestructurata, fara ca procesul de privatizare sa capete consistenta si cu pretul afectarii echilibrelor macroeconomice.

Pe fondul problemelor din economia mondiala, a urmat o recesiune majora, cu o ajustare brutala a cursului de schimb si o evitare la limita a incapacitatii de plata. De-abia in anul 2000, dupa masuri de relansare a exporturilor si reducerea impozitarii profirurilor, s-a reusit reluarea cresterii pe o traiectorie sustenabila, cu revenirea la nivelul PIB din 1996 de-abia in 2004.

In cei noua ani de crestere consecutiva, de dinaintea declansarii crizei mondiale, PIB-ul a sporit cu exact doua treimi ( 66,6%), ceea ce a dus la consemnarea unui ritm mediu anual de crestere de 5,8% si recuperarea consistenta a decalajelor de nivel de trai fata de Occident. Din pacate, reculul din 2009-2010 ne-a adus sub PIB-ul din anul aderarii la Uniunea Europeana, prag pe care l-am depasit de putin in 2011.

Mai trebuie mentionat ca aceasta recuperare nu a fost distribuita uniform, ci a fost concentrata la nivelul Capitalei, unde puterea de cumparare a urcat la peste 110% fata de media europeana, in timp ce in regiunea de nord-est, cea mai saraca a Romaniei si penultima din UE, a ramas sub 30% din media europeana.

Citeste mai multe despre PIB-ul Romaniei, 1989-2011: Crestere medie de numai 1,1% pe an. Comparatia cu Polonia, Cehia, Ungaria pe site-ul Curs de Guvernare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#PIB Romania, #crestere PIB Romania , #crestere economica
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
restul cresterii a fost furat de partidele mafiote...prin hotie
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Media asta-i cam ca aia-n care stând c-o fesă pe-o plită-ncinsă şi