Ziare.com

PIB-ul Romaniei, 1989-2011: Crestere medie de numai 1,1% pe an

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 22:47

   

PIB-ul Romaniei, 1989-2011: Crestere medie de numai 1,1% pe an
Conform datelor oficiale publicate de Institutul National pentru Statistica, Produsul Intern Brut a crescut in termeni reali cu numai 26,8% intre 1989 si 2011, sporul maxim de 35% fiind atins in anul 2008 . Ritmul mediu anual de majorare a PIB pe parcursul acestor 22 de ani care au trecut de la prabusirea regimului socialist a fost de numai 1,1% pe an.

In termeni nominali si lei vechi, PIB a crescut de la 857,9 miliarde lei in anul 1989 la 5.785.519 miliarde lei anul trecut ( valoare cu caracter provizoriu, cea definitiva o vom cunpaste in 2013).

Ajustarea cu deflatorul care asigura comparabilitatea intre rezultatele de crestere economica din ani diferiti, pe baza tuturor preturilor din economie, a redus aceasta majorare la ceva mai mult de o treime din valoarea de plecare.

Din raportarea evolutiei la valoarea PIB din 1989 se poate observa ca rezultatul anual al economiei nationale a scazut in primii trei ani la trei sferturi din cel initial, urmare, in principal, a pierderii masive de piete de desfacere. Un rol decisiv l-a jucat restrangerea livrarilor pentru piata CAER a statelor socialiste, desfiintata in 1991.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Cei patru ani de reluare a cresterii au avut ca efect o crestere cumulata cu doar o sesime a PIB (16,6%), insuficienta pentru a reface pierderea din primii trei ani. Mai grav, ea s-a facut cu o economie nerestructurata, fara ca procesul de privatizare sa capete consistenta si cu pretul afectarii echilibrelor macroeconomice.

Pe fondul problemelor din economia mondiala, a urmat o recesiune majora, cu o ajustare brutala a cursului de schimb si o evitare la limita a incapacitatii de plata. De-abia in anul 2000, dupa masuri de relansare a exporturilor si reducerea impozitarii profirurilor, s-a reusit reluarea cresterii pe o traiectorie sustenabila, cu revenirea la nivelul PIB din 1996 de-abia in 2004.

In cei noua ani de crestere consecutiva, de dinaintea declansarii crizei mondiale, PIB-ul a sporit cu exact doua treimi ( 66,6%), ceea ce a dus la consemnarea unui ritm mediu anual de crestere de 5,8% si recuperarea consistenta a decalajelor de nivel de trai fata de Occident. Din pacate, reculul din 2009-2010 ne-a adus sub PIB-ul din anul aderarii la Uniunea Europeana, prag pe care l-am depasit de putin in 2011.

Mai trebuie mentionat ca aceasta recuperare nu a fost distribuita uniform, ci a fost concentrata la nivelul Capitalei, unde puterea de cumparare a urcat la peste 110% fata de media europeana, in timp ce in regiunea de nord-est, cea mai saraca a Romaniei si penultima din UE, a ramas sub 30% din media europeana.

Citeste mai multe despre PIB-ul Romaniei, 1989-2011: Crestere medie de numai 1,1% pe an. Comparatia cu Polonia, Cehia, Ungaria pe site-ul Curs de Guvernare.

Citeste mai multe despre PIB Romania crestere PIB Romania
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3153 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

restul cresterii a fost furat de partidele mafiote...prin hotie

ce s-a facut cu banii luati de la FMI?

 

piscine...

...Oleee...

Media asta-i cam ca aia-n care stand c-o fesă pe-o plită-ncinsă si

cu cealaltă pe-un bloc de gheată, in medie ar trebui să te simti bine!

 

...

Cresterea economica e falsa , daca compari unele preturi din 1989 si cele astazi. Numai analizand preturile carburantilor si a energiei ,se poate banui o scadere reala a economiei de minim 50%. Daca vorbim despre puterea de cumparare ,este evidenta scaderea permanenta , facand exceptie anii 2007- 2008.

 

2 lucruri:

1. Ati fost mintiti
2. Sunteti fraieri
Fin

 

Multumesc

Am incercat de 30 min sa postez un comentariu strict profesional,economist de 35 ani fiind.N-am reusit!cUM AM ZIS,multumesc Ziare.com,sinteti deja ante-post priorum 9 decembrie.Oricum treebuie sa va schimbati numele ,cf. sondajelor,si sa concediati multi corespondenti.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor