Ziare.com

PIB-ul Romaniei a crescut cu 1,7 la suta in primul trimestru - INS

de Teodora Bodeanu
Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 10:41

   

PIB-ul Romaniei a crescut cu 1,7 la suta in primul trimestru - INS
Economia Romaniei a crescut cu 1,7 la suta in primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit estimarilor Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, PIB-ul Romaniei a ajuns la nivelul de 135,035 de miliarde de lei, se arata intr-un comunicat al INS.

Industria a fost ramura de activitate care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 10,1 la suta, urmata de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii, cu 1,1%.

In schimb, serviciile au inregistrat o scadere de 6,1 procente, in timp ce activitatile financiare, cele imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi s-au diminuat cu 3,2%.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

De asemenea, constructiile au scazut cu 2,4 la suta, o reducere mai mica, de 0,4%, inregistrandu-se si in cazul activitatilor de agricultura, vanat, silvicultura, pescuit si piscicultura.

Potrivit INS, s-a majorat si volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, cu 1,5 procente.

Pe de alta parte, cererea interna s-a redus cu 0,5 la suta, in comparatie cu acelasi trimestru din 2010, din cauza scaderii formarii brute de capital fix (-2,2%), iar consumul final total a scazut cu 3%, fiind influentat de diminuarea semnificativa a volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice (-10,5%).

Un efect pozitiv asupra produsului intern brut l-a avut imbunatatirea exportului net, ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (+23,6%), comparativ cu cea a volumului importurilor (+15,4%).

Comparativ cu trimestrul al patrulea din 2010, in primele trei luni din 2011 PIB-ul Romaniei a obtinut o crestere de 0,7 la suta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1476 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cresterea e bazata pe banii imprumutati de la FMI!

alo? incolonarea la alegeri! cum pe cine votati? pai nu va minte frumos PDL?...normal ca pe baronii PDL trebuie pus stampila!!!!!! sa fure PDL la infinit!!!!!!!!

 

Sa ne distram cu FMI

Poate nu stiati care sunt prognozele FMI pentru PIB-ul Romaniei... abia in 2012 AR PUTEA atinge nivelul din 2008, iar in 2016 ar ajunge la ...345mld USD (crestere de cca 25%)
aceasta in timp ce nivelul de indatorare a crescut de la 21% in 2008 la 29% in 2009, 35% in 2010, 36% in 2011 si se mentine la acest nivel pe termen mediu!
iar gradul de colectare ramane la un nivel de cca 31-32% din PIB.

Spre comparatie, Ungaria are un grad de colectare de cca 43%, insa un nivel al datoriei la peste 75% din PIB
iar Grecia, cu care S-A FORTAT comparatia, are un nivel al datoriei la peste...100% inca din 1993!!! si un grad de colectare de cca 40%, la un PIB cu cca 25% mai mare decat al Romaniei.

Comparand cifrele, ar rezulta ca Romanii ar trebui sa aiba un nivel de viata apropiat de cel din Grecia, cu perspective mai bune pe termen scurt. Realitatea este insa atat de diferita...

 

De unde ai luat datele?

Cu -7% 2009 + -2.5% 2010 + 1.5% 2011 (previzionat dar nerealist) + +/-?? 2012 Ar trebui sa ajungem la cifrele tale.
Cat depre datorie marinarul cu sforicelele a spus ca se apropie de 60% din PIB si nu din buget...
Mai calculeaz, si vezi sa nu dea cu virgula

SURSA DATELOR

FMI!
(mai exact, International Monetary Fund, April 2011 World Economic Outlook)

sunt date publice, oricine le poate accesa!!!

Asta nu inseamna ca sunt reale

Oare acei "bravi muschetari" ai economiei mondiale dau date reale, s-au le imbunatatesc un pic....sa ne putem imprumuta usor dar scump de la altii si sa avem de unde le plati lor datoria, consumatia si masa....

:)

Datele FMI isi au sursele in tarile respective, de regula guvernele acestor tari!

Protest catre Ziare.com

Va rog frumos sa nu mai publicati astfel de articole tendentioase. Pe langa faptul ca sunty minciuni sfruntate, puteti fi acuzati de ucidere din culpa, intrucat acest tip de articole afecteaza grav sanatatea elementilor si apartenentilor usl, putand duce chiar la atacuri de cord si implicit decese!!! Va rugam reveniti-va la nota obisnuita si in loc de "crestere" scrieti "cadere libera", in loc de procente pozitive, inmultiti-le cu 10 si adaugati un minus in fata, etc. Astfel veti contribui din plin la cresterea sanantatii populatiei (cel putin a celei rosii). Multumesc.

 

O alta informatie extrem de interesanta

tot via FMI... este valoarea "Gross National Savings", adica diferenta dintre PIB si cheltuielile (public+privat, inclusiv educatie)
In Romania aceasta valoare este PESTE 20%, urmand sa ajunga la 25% in 2016. Spre comparatie, valoarea medie din perioada 2000-2008 a fost de cca 17%.
Spre deosebire de majoritatea statelor din UE, unde, in mod logic, aceasta valoare a fost in scadere, Romania este printre putinele tari in care "economiile" au fost in crestere. Media in UE a fost pe la 19.5% si este prognozata o crestere pana la 20%!

Un exemplu clar de masuri nepotrivite pentru a stimula cresterea economica!

sursa: FMI (via http://www.google.com/publicdata/)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor