Presa internationala - Chiar si Cuba renunta la bugetari

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 09:35
1960 citiri
Presa internationala - Chiar si Cuba renunta la bugetari

Statele Unite isi pierd locul de top pe lista tarilor cu o coruptie scazuta, ca urmare a dezvaluirilor facute in criza financiara iar Uniunea Europeana intareste sistemul de protectie impotriva imigrantilor ilegali care ameninta destabilizarea pietei muncii in Uniune.

Cuba, unul dintre cele mai conservatoare regimuri comuniste, este obligata sa renunte la masivul sector de stat, dand drumul liberei initiative pentru micii intreprinzatori. Singura veste buna: Marea Britanie a inregistrat o crestere economica peste asteptari.

Statele Unite au reusit performanta negativa de a iesi din topul celor 20 de tari cele mai putin corupte din lume, cadere determinata de scandalurile recente si influentarea politicii dinspre finante, se arata intr-un raport al Transparency International.

Somalia a fost clasata drept cea mai corupta tara din lume, urmata de catre Myanmar si Afganistan, ambele impartind pozitia a doua, pe locul trei fiind plasat Irakul, se arata in raportul organizatiei internationale de monitorizare, citata de Reuters.

Statele Unite au trecut pe locul 22, cazand de pe locul 19, ocupat anul trecut, ceea ce reprezinta cel mai scazut scor al SUA in istoria de 15 ani a sondajului, fiind totodata in premiera iesirea din top 20.

Reprezentantul Transparency International in SUA a explicat situatia, indicand practicile defectuase de acordare de imprumuturi in criza subprime, descoperirea structurii piramidale puse la cale de Bernard Madoff dar si diversele suspiciuni cu privire la modalitatile de finantare a partidelor politice.

"Nu este vorba despre coruptie in sensul incalcarii legii", a declarat Nancy Boswell. "Este vorba despre faptul ca sistemul ca atare pare corupt de aceste practici. Exista un deficit de integritate".

UE securizeaza granita dintre Turcia si Grecia

Autoritatile europene au convenit sa trimita echipe de graniceri care sa ajute la protejarea frontierei Greciei si Turcia, loc ce a devenit principalul loc de intrare al imigrantilor ilegali in Uniunea Europeana.

Masura luata de Bruxelles reprezinta o premiera, fortele UE implicandu-se pentru prima data in protectia unei frontiere a unui stat membru, masura adoptata la solicitarea autoritatilor grecesti, dupa constatarea unei cresteri masive a numarului de solicitari de azil din partea imigrantilor, noteaza Financial Times.

Conform statisticilor Uniunii, 90 de procente din intrarile ilegale in spatiul Uniunii sunt facute pe la granita dintre Turcia si Grecia - 45.000 de astfel de cazuri doar in prima parte a lui 2010.

Odata ajunsi in Grecia, imigrantii incearca sa ajunga in alte parti ale blocului european, beneficiind de abolirea granitelor efectuata prin Acordul Schengen, in 1985.

Cuba anunta liberalizari economice importante

Cuba a facut oficiale liberalizarile economice anuntate luna trecuta, prin publicarea a aproape 100 de pagini de regulamente privind afacerile mici, intr-o gazeta a guvernului.

Miscarea poate insemna faptul ca liberii intreprinzatori pot avea o legislatie care sa le reglementeze practicile, dupa ce pe 13 septembrie guvernul de la Havana a anuntat transferarea a 3 milioane de muncitori catre sectorul privat, informeaza The Guardian

Decizia a fost ulterior detaliata prin indicarea celor 178 de meserii private care vor fi permise. Faptul reprezinta cea mai semnificativa modificare de strategie economica realizata de la inceputul anilor '90.

Masurile permit cubanezilor de peste 17 ani sa-si inceapa propria afacere, cu conditia ca acestia sa fie rezidenti permanenti. Li se va permite, de asemenea, sa vanda serviciile catre stat desi vor exista reguli foarte transparente, menite sa inlature coruptia.

Economia cubaneza este in mijlocul unor masuri de restructurare sub conducerea presedintelui Raul Castro. Cei 3 milioane si jumatate de muncitori vor fi disponibilizati pana in martie 2011 iar liderul cubanez a avertizat ca alte 500.000 locuri de munca la stat vor disparea in urmatorii 5 ani. Masurile afecteaza 20 de procente din forta de munca a Cubei.

Economia britanica a crescut peste asteptari

Economia britanica a crescut in cel de-al treilea trimestru cu 0.8 procente, o rata de crestere dubla fata de nivelul asteptarilor economistilor insa in continuare incetinita fata de nivelul atins in trimestrul 2.

Cifrele peste asteptari sugereaza faptul ca economia britanica este la o distanta sigura fata de caderea in recesiune iar rata sa de expansiune este mai mare decat media de crestere pe termen lung, fapt ce ar trebui sa fie suficient pentru mentinerea locurilor de munca din economie, informeaza Financial Times.

Cresterea a fost generata preponderent de evolutia sectorului de constructii, care s-a marit cu 4 procente - in scadere fata de recordul de 9.5 procente, crestere in trimestrul 2 - dar si de transporturi si serviciile guvernamentale. Productia a scazut la 1 procent, de la 1.6 procente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#criza, #economie Cuba, #liberalizare Cuba, #crestere economie britanica, #coruptie SUA , #crestere economica