Presa internationala - Economia chineza a crescut cu 8,9%

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 09:25
1407 citiri
Presa internationala - Economia chineza a crescut cu 8,9%

Economia chineza s-a dezvoltat cu o rata anuala de crestere foarte mare, in conditiile in care Guvernul a acordat un pachet de stimuli economici si credite la un nivel record, ajutand in felul acesta atat economia chineza, cat si economia mondiala sa depaseasca recesiunea.

Produsul Intern Brut a crescut cu 8,9 procente in cel de-al treilea trimestru fata de anul anterior, informeaza biroul chinez de statistica, citat de Bloomberg.

Estimarea facuta prin sondaj de catre Bloomberg se situa in jurul a 9 procente, crestere economica. Raporturi separate indica productia industriala si vanzarile retail care s-au accelerat in septembrie.

Cifrele pozitive ii pot determina pe factorii de decizie chinezi sa hotarasca o retragere a pachetelor de stimuli pentru anul viitor, fara a cauza astfel o incetinire a ratei de crestere a celei de-a treia economii a lumii.

Qin Xiao, presedinte al China Merchants Bank, a avertizat saptamana aceasta ca masurile risca sa determine o crestere speculativa mare a valorii activelor, explicand ca este urgent pentru China sa adopte o politica monetara mai restrictiva.

"Totul se reduce acum la ce vor putea sa faca si cum vor folosi pachetul de stimuli", a explicat Stephen Green, director pe cercetari China, la Standard Chartered Plc. "Creste probabilitatea unei orientari puternice a bancilor catre o crestere a creditarii".

Actiunile listate la bursa chineza au scazut totusi, in ton cu celelalte burse din Asia. Shanghai Composite Index a scazut cu 0,6 procente.

Guvernul chinez a declarat ca va mentine masurile de stimulare a economiei, chiar dupa ce cresterea inregistrata a depasit asteptarile oficialilor pentru primele noua luni ale anului. De asemenea, Consiliul de Stat a semnalat faptul ca inflatia va deveni o problema importanta pentru factorii de decizie.

Cresterea vanzarilor din sectorul auto a ajutat productia industriala sa creasca cu 13,9% in septembrie, fata de anul anterior, ceea ce reprezinta cea mai rapida rata de crestere in mai mult de un an. Volkswagen, cel mai mare producator strain din China, a vandut un numar record de 150.000 automobile in septembrie.

Investitiile in active fixe, in orase, au crescut cu 33 de procente in primele luni ale anului fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care pachetul de stimuli in valoare de 586 miliarde de dolari si-a facut efectul, determinand construirea de drumuri si fabrici producatare de energie. Sectorul de retail a castigat 15,5% in septembrie.

Preturile la nivelul consumatorului au scazut cu 0,8 procente in septembrie, fata de anul trecut, cea mai mica scadere incepand din februarie. Preturile au crescut in septembrie cu 0,4% fata de luna august. Preturile la producator au scazut cu 7% fata de anul anterior.

Scaderea pretului la nivelul consumatorului indica un efect deflationist venit pe fondul unei cereri in scadere, care determina corectia preturilor produselor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#economia chineza, #crestere PIB China, #crestere economica China, #recesiune globala , #crestere economica