Presa internationala - Perspectivele de crestere economica ale Frantei, reduse

Sambata, 21 August 2010, ora 11:33
1215 citiri
Presa internationala - Perspectivele de crestere economica ale Frantei, reduse

Guvernul francez se gaseste sub presiunea identificarii a noi cheltuieli care sa poat fi taiate pentru a reusi astfel sa intruneasca tintele de deficit, dupa cea redus prognoza de crestere economica pentru anul viitor dela 2.5 procente, la 2 procente.

Presedintele Nicolas Sarkozy a anuntat vineri reducerea prognozei de crestere, dupa ce a convocat ministrii la o neobisnuita discutie de vara pentru a discuta masurile adoptate de Franta pentru intarirea cresterii si inlaturarea deficitului, informeaza Financial Times.

Miscarea a fost anticipata de mult timo, Franta fiind puternic criticata pentru stabilirea unor tinte de reducere a deficitului pana la 3 procente in 2013, cu prognoze de crestere considerate a fi prea optimiste.

Guvernul tintea o crestere de 1,4 procente anul acesta si de 2,5 procente in anii urmatori, cifre pe care Uniunea Europeana si FMI-ul le considerau ca excesive.

Vineri, dupa o intalnire cu primul ministru francez, Francois Fillon, ministrul de finante si ministrul bugetului, Sarkozy si-a reafirmat hotararea de a atinge tinta de deficit de 6 procente fixata pentru 2011 - desi nu a mai decis nicio marirea a taxelor.

"Indiferent de nivelul de crestere, acesta va fi un obiectiv major", a declarat acesta.

In declaratie se arata ca guvernul este increzator ca Franta va reusi "sa atinga si sa depaseasca" nivelul de 1,4 procente stabilit pentru acest an. Totusi, prognoza pentru anul viitor a fost redusa in linia asteptarilor stabilite de catre Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare. Expectantele guvernului raman peste nivelul estimarilor FMI, care plaseaza cresterea din 2011 in jurul a 1,6 procente.

Sarkozy a confirmat de asemenea ca guvernul se va ocupa de reducerile de taxe, inlaturand orice relaxare fiscala pentru a-si indeplini tintele, confirmand ca se vor elimina aproximativ 10 miliarde de euro ca parte a discutiilor bugetare. Guvernul este foarte ingrijorat cu privire la mentinerea ratingului triplu-A, in special dupa avertismentele recente din partea agentiilor conform carora Franta se apropie de o retrogradare, impreuna cu Marea Britanie si Statele Unite.

Insa discutiile vor fi dificile cu multi deputati opunandu-se anularii tuturor celor 470 de reduceri fiscale - ceea ce echivaleaza cu peste 75 miliarde euro. Optiuniunile includ anularea acelor reduceri ce vizeaza zone sensibile, precum reducerile pentru impozitul pe imobile.

Guvernul a precizat ca nu se va atinge de acele reduceri fiscale care incurajeaza crearea de locuri de munca.

In ciuda acestor masuri, unii au sugerat ca tintele raman optimiste si ca se vor identifica locurile din care sa se obtina noi taxe.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#criza Europa, #fiscalitate Franta, #crestere economica Franta, #deficit bugetar Franta , #crestere economica