Presa internationala: Primele semne de crestere economica in SUA

Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 08:58
1498 citiri
Presa internationala: Primele semne de crestere economica in SUA

In Statele Unite se fac vizibile primele semne de crestere economica dupa o lunga perioada de recesiune, a declarat seful Trezoreriei americane, Timothy Geithner, dupa publicarea ultimelor date care arata cel mai mic declin din ultimii ani la nivelul platilor.

Cea mai mare economie a lumii a fost in recesiune din decembrie 2007, contractia economica durand patru trimestre consecutive, din iulie anul trecut, informeaza AFP.

Geithner a oferit cele mai clare indicatii pentru faptul ca urmeaza sa apara o crestere economica desi cei mai multi economisti se asteapta ca aceasta sa se fi facut deja simtita inca din iulie, ca efect al pachetului de stimuli economici acordat de guvern sectoarelor economice.

"Ati vazut acum primul semn de crestere pozitiva in aceasta tara dar si in alte parti ale lumii", a explicat Geithner intr-o declaratie de presa anterioara intalniri cu ministrii de finante si guvernatorii centrali ai G20, in Londra.

"Am reusit foarte multe insa cred ca trebuie sa fim realisti: mai avem inca multe de facut", a atentionat acesta.

Economia americana s-a contractat cu o rata mai mica, de 1 procent, in trimestrul al doilea, fata de primul trimestru cand a inregistrat o contractie de 6.4 procente.

Geithner a declarat ca pasii facut de membrii G20 au ajutat la relansarea economiei globale.

"Forta raspunsului puternic pe care l-am dat crizei a fost foarte eficienta in a trage inapoi economia globala de pe marginea abisului", a explicat Geithner.

Ultimele informatii facute publice arata ca sectorul privat din Statele Unite a pierdut 298.000 de locuri de munca, ceea ce reprezinta cea mai mica pierdere din septembrie 2008.

A fost mai mare decat asteptarile pietei, de 250.000 de locuri de munca, insa mult mai mica decat disponibilizarile din iulie care se situau la 360.000.

Totusi reprezinta un avertisment faptul ca, desi indicatorii generali economici par sa se stabilizeze, nivelul somajului, a carui scadere este principalul indicator pentru cresterea economica, continua sa fie in crestere si va continua astfel pentru urmatoarele luni, desi la o rata mult mai mica.

Multi analisti considera ca, pentru a fi un semnal pozitiv, scaderea locurilor de munca ar fi trebuit sa fie mult mai mica, dupa 20 de luni de recesiune.

"In acest moment al recesiunii ar trebui sa vedem ca nivelul platilor, in economie este foarte fluctuant", a explicat Joel Naroff, economist sef la Naroff Economic Advisors.

"Chiar daca numarul locurilor de unca pierdute in august ar fi fost mai mare decat cel din iulie aceasta nu ar fi insemnat ca recesiunea isi reia puterea si ca nu se simte o refacere economica".

Presedintele Obama a avertizat ca rata somajului s-ar putea ridica pana la 10 procente pana la sfarsitul anului, chiar si in conditiile unei economii in crestere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#Geithner, #somaj SUA, #recesiune globala, #refacere economica , #crestere economica
Comentarii