Printre fruntasi la crestere economica in Europa. Conteaza pentru romani?

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 07:19
3391 citiri
Printre fruntasi la crestere economica in Europa. Conteaza pentru romani?

In timp ce zona euro si Uniunea Europeana se afla in pragul recesiunii, Institutul National de Statistica confirma cresterea economica de 0,5% pentru Romania in trimestrul doi, comparativ cu primele trei luni ale anului.

De asemenea, economia Romaniei a crescut cu 0,8 la suta in primul semestru raportat la perioada similara din 2011.

In schimb, zona euro a inregistrat o contractie a activitatii economice de 0,2% in trimestrul doi, urmand stagnarii din perioada ianuarie - martie, conform datelor Oficiului European pentru Statistica (Eurostat). De asemenea, in Uniunea Europeana PIB-ul a inregistrat o scadere de 0,1% comparativ cu trimestrul precedent.

Evolutia produsului intern brut din al doilea trimestru indica posibilitatea ca economia zonei euro si a UE sa reintre in recesiune in trimestrul al treilea.

"Indicatorii economici reflecta, in continuare, o activitate economica redusa pentru finele anului 2012, intr-un mediu caracterizat printr-un grad ridicat de incertitudine. Pe termen scurt, ne asteptam ca economia in zona euro sa isi revina in pasi marunti", a declarat Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene.

Pentru 2012, BCE prognozeaza o contractie economica in zona euro in banda de variatie 0,6%-0,2%.

BCE: Zona euro, in recesiune in 2012

In ceea ce ne priveste, autoritatile romane si Fondul Monetar International se asteapta la o crestere economica de aproximativ 1% in acest an, in timp ce estimarile cele mai pesimiste coboara spre 0,6%, mai credibile in contextul cresterii totusi destul de modeste de pana acum, al dezastrului agricol si, nu in ultimul rand, al mediului extern nefavorabil.

Cifrele mai sus prezentate plaseaza Romania pe locul patru in functie de cresterea economica din Uniunea Europeana in trimestrul al doilea al acestui an, dupa Suedia (1,4%), Letonia (1,0%) si Slovacia (0,7%) si inainte de Bulgaria, cu o cresterea de 0,2%, si Republica Ceha, care inregistrat o contractie de 0,2%.

Totodata, cresterea economica a Germaniei, cea mai mare economie europeana, a incetinit la 0,3% din PIB in trimestrul al doilea raportat la primele trei luni ale anului, cand s-a plasat la 0,5%, in timp ce economia franceza a stagnat in perioada analizata.

Chiar si "miracolul polonez", singura economie din Europa care nu a intrat in recesiune dupa colapsul bancii americane Lehman Brothers, si-a pierdut din intensitate, cresterea fiind de 0,4%, cel mai slab rezultat din ultimii trei ani.

Nu suntem (mari) datornici

Nu doar cresterea economica plaseaza Romania printre tarile "fruntase" ale Europei, ci si datoria guvernamentala, a patra cea mai mica ca pondere in PIB din UE dupa primele trei luni, de 36,3%, respectiv 211 miliarde de lei. Insa, datoria publica a tarii noastre s-a majorat cu 5,4% fata de acelasi trimestru al anului precedent, reprezentand a sasea cea mai rapida rata de crestere.

Dintre celelalte tari membre ale UE, cele mai mari ponderi ale datoriei guvernamentale in PIB au fost inregistrate in Grecia (132,4%), Italia (123,3%), Portugalia (111,7%) si Irlanda (108,5%), in timp ce Estonia (6,6%), Bulgaria (16,7%) si Luxemburg (20,9%) sunt tarile cu cele mai reduse ponderi.

Ca valoare nominala, Germania are cea mai ridicata datorie, de 2.112 miliarde de euro, urmata de Italia (1.946 miliarde de euro) si Franta (1.789 miliarde de euro).

Someri mai putin, salarii mai mici

In contextul in care aproximativ un sfert din populatia Spaniei si a Greciei este somera, o rata a somajului de 7% in cazul Romaniei se incadreaza, de asemenea, in zona punctelor tari. Remarcam ca cea mai scazuta rata a somajului in UE este de 4,5%, in Austria.

Pe de alta parte, doar bulgarii au un salariu minim garantat mai mic decat al romanilor, de 138 de euro pe luna fata de 162 de euro pe luna. In acelasi timp, salariatii din Luxemburg primesc un salariu minim de 1.801 euro, iar in Ungaria acesta ajunge la 296 de euro. In cazul Greciei, salariul minim garantat lunar este de 877 de euro, urmand a fi redus la 750 de euro pe luna.

In acelasi timp, inflatia din Romania a depasit media Uniunii Europene in luna iulie, urcand la 3,1%.

Desi in ceea ce priveste cresterea produsului intern brut, datele pentru Romania sunt imbucuratoare raportat la alte state europene, performanta nu se reflecta in traiul romanilor.

Indicatorul care reda poate cel mai fidel situatia economica a unei tari este puterea de cumparare a locuitorilor. La acest capitol, Romania se afla pe penultimul loc in UE, inaintea Bulgariei, puterea de cumparare fiind cu 50% mai mica decat media comunitara.

Citeste si:
Florin Cîţu: „Felicitări, dragi români! Cea mai mare creştere economică din UE”
Florin Cîţu: „Felicitări, dragi români! Cea mai mare creştere economică din UE”
Premierul Florin Cîţu îi felicită pe români, prezentând date Eurostat din care rezultă că România are cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul III din acest an. Conform...
România pe primul loc între statele Uniunii Europene cu cea mai mare creştere economică
România pe primul loc între statele Uniunii Europene cu cea mai mare creştere economică
Produsul Intern Brut a crescut cu 3,9% în Uniunea Europeană şi cu 3,7% în zona euro, în trimestrul trei din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, ţările membre cu cea mai mare...