Prognoza oficiala de crestere economica, injumatatita. Ramane inca prea optimista

Miercuri, 15 August 2012, ora 12:44
2634 citiri
Prognoza oficiala de crestere economica, injumatatita. Ramane inca prea optimista

Daca la finele anului trecut Guvernul condus de Emil Boc estima pentru 2012 un avans al economiei de peste 2%, cea mai recenta prognoza de crestere economica, anuntata de FMI cu ocazia prezentarii concluziilor misiunii Fondului in Romania, vizeaza o valoare mai mica de 1%.

Astfel, in noiembrie 2011, Guvernul Boc estima o crestere economica de 2,1% din PIB pentru anul acesta, incadrandu-se in marja de 1,8%-2,3%. In primavara, in urma discutiilor cu reprezentantii FMI, prognoza a fost modificata la 1,5%. In continuare, la inceputul lunii august, Guvernul Ponta a revizuit la randul sau cifra de crestere a PIB pentru acest an, la 1,2% din PIB.

De asemenea, in iulie, Banca Economica pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a revizuit prognoza de crestere economica pentru tara noastra la 0,8%, de la 1,2%, iar Banca Mondiala, la 1,2%, de la 1,5%.

INS a anuntat marti o crestere economica de 0,5% pentru trimestrul doi, fata de perioada ianuarie-martie, in timp ce avansul economic in semestrul al doilea este de 0,8%.

"Activitatea economica redusa este generata in principal de cresterea incertitudinii in plan politic si incetinirii din zona euro... Este nevoie de fermitate politica pentru asigurarea implementarii reformelor structurale restante-necesare pentru obtinerea unei cresteri comprehensive si de anvergura", se arata in declaratia comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale cu privire la analiza functionala a programului economic din Romania.

Potrivit sefului delegatiei FMI in Romania, Erik de Vrijer, prelungirea instabilitatii politice va afecta cresterea economica. "Daca aceasta criza politica va continua, va avea efecte in zona economica. Daca se normalizeaza situatia politica, va creste increderea investitorilor", a declarat oficialul cu ocazia prezentarii concluziilor misiunii.

Reducere generala a optimismului

"Noile estimari sunt mai realiste, dar exista in continuare riscuri de ajustare suplimentara, economia reala are nevoie de un mediu stabil intern si extern pentru a atinge macar avansul de 0,9% prognozat recent. In opinia noastra, este mai probabil un avans modest de 0,5%, asupra caruia planeaza in continuare riscuri de nerealizare", a spus Claudiu Cazacu, analist sef X-Trade Brokers, pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, dinamica industriei, a agriculturii, impactului cursului de schimb asupra consumului ar putea favoriza o ajustare a prognozei de crestere.

Optimismul privind evolutia economiei s-a redus in majoritatea statelor europene, revizuirea in scadere a prognozelor de crestere pentru Romania urmand tendinta generala, considera analistul Aurelian Dochia.

"Revizuirea in jos a prognozelor este un fenomen care s-a intamplat peste tot in Europa si nu face decat sa se inscrie intr-o tendinta generala. A fost un optimism mai mare anul trecut, cand au fost construite prognozele, si situatia s-a inrautatit pe parcursul acestui an. Revizuirea prognozei de catre FMI se alinieaza la ultimele informatii pe care le au institutiile nationale si internationale privind evolutia economiei si rezultatele din prima parte", a precizat analistul pentru Ziare.com.

In pofida cresterii economice de 0,8% din primele sase luni, evolutiile pe plan european si performanta mai slaba a agriculturii justifica inrautatirea estimarilor.

"Probabil ca in partea a doua a anului lucrurile vor merge mai greu, pe de o parte din cauza situatiei europene care face ca exporturile si industria legata de export sa incetineasca. De asemenea, agricultura are rezultate mult mai slabe decat se credea", a adaugat Aurelian Dochia.

Analistul mentioneaza si influenta evenimentelor din plan politic asupra evolutiilor economice si avertizeaza ca exista inca multe lucruri care se pot intampla.

"Din aceasta cauza, as zice ca sansele ca 1,2% sa fie realizat sunt ceva mai mici de 50%", a incheiat Aurelian Dochia.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#crestere economica 2012, #Romania prognoza crestere economie, #revizuire prognoza crestere economica, #FMI crestere economica Romania , #crestere economica