Ziare.com

Prognoza oficiala pentru 2011 - crestere economica de 1,5% si somaj de 8%

de Alexandru Toreanik
Marti, 21 Septembrie 2010, ora 12:39

   

Prognoza oficiala pentru 2011 - crestere economica de 1,5% si somaj de 8%
Comisia Nationala de Prognoza a publicat datele referitoare la proiectiile economice pentru perioada 2010-2014. Potrivit documentului, prognoza oficiala pentru 2011 prevede crestere economica de 1,5%, somaj de 8% si curs de 4,21 lei/euro.

Dupa o scadere de 1,9% a PIB in acest an, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o crestere de 1,5% in 2011, urmata de un plus de 3,9% in 2012 si de 4,5% in 2013.

Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru acest an o crestere in industrie de 3,6% si de 1% in agricultura. In cazul constructiilor, expertii CNP se asteapta la o scadere de 15,9%, in timp ce serviciile vor pierde 3,1%.

Pentru anul viitor, Comisia se asteapta ca industria sa scada la 2,7%, agricultura sa ramana stabila la 1%, iar constructiile si serviciile sa inregistreze o crestere de 1,6%, respectiv 0,9%. Prognoza preliminara pana in 2014 arata ca industria ar trebui sa ajunga la 4,1%, agricultura va creste pana la 2,9%, constructiile vor creste cu 6,1%, iar serviciile cu 4,9%.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In ceea ce priveste inflatia, media anuala din acest an urmeaza sa fie de 5,9%. Pentru 2011, Comisa de Prognoza se asteapta ca inflatia sa scada la 5,3%, iar scaderea ar urma sa continue pana la o medie anuala de 2,8% in 2014.

In acelasi timp, castigul salarial mediu net va creste de la 1.393 de lei, cat este prognozat in acest an, la 1.472 de lei in 2011, cresterea fiind de 0,4%. Pana in 2014, salariul mediu net ar trebui sa ajunga la 1.697 de lei.

Si rata somajului,estimata in acest an la 8,5%, urmeaza sa scada la 8% in 2011, potrivit Comisiei de Prognoza. Pana in 2014, rata somajului ar putea sa ajunga la 6,5%, mai arata prognoza.

Cursul de schimb mediu este de 4,24 lei/euro in 2010 si va ramane relativ stabil in urmatorii ani. Prognoza comisiei arata un curs mediu de 4,21 lei/euro in 2011, de 4,18 lei/euro in 2012, de 4,16 lei/euro in 2013 si de 4,13 lei/euro in 2014. Asta dupa ce cursul mediu a fost de 3,6827 lei/euro in 2008 si a urcat in numai un an la 4,2373 lei/euro.

In ceea ce priveste cursul dolar-euro, aprecierea monedei nationale va fi la fel de lenta. Astfel, dupa un curs mediu de 3,24 lei/dolar in 2010, in 2011 acesta va fi de 3,21 lei/dolar. Pana in 2014, cursul ar trebui sa scada la 3,15 lei/dolar.

Economistii vor sa stie pe ce se bazeaza datele Guvernului

Aceleasi cifre se regasesc si in Strategia fiscala pentru perioada 2011-2013 si au fost considerate optimiste inca de cand au fost prezentate de Guvern. Economistii se declara extrem de pesimisti cu privire la veridicitatea acestor date deoarece Guvernul nu arata cum vrea sa ajunga la o astfel de performanta.

"Am o problema cu premisele economice si in legatura cu ipotezele macroeconomice pe baza carora s-a construit aceasta strategie fiscala. Eu nu cred ca 2011 va fi un an de crestere economica cu 1,5%. De asemenea, mi se pare excesiv de optimist ca sa credem ca in 2012 va fi o crestere de 3,9, iar in 2013 de 4,5%. Opinia mea rezervata se bazeaza pe faptul ca Guvernul nu ne clarifica in legatura cu motoarele economice care ar determina o astfel de evolutie", ne-a declarat si presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, Viorel Stefan (PSD).

"Orice strategie fiscala urmeaza unei strategii de competitivitate industriala, care inca nu a iesit. Lucrurile astea se coreleaza intre ele, nu se fac doar pe bucati. Sub aspect metodologic este gresit sa mergi doar pe o prognoza si pe o strategie fiscala, cand strategia fiscala trebuie corelata cu una de competitivitate economica. Eu nu m-as fi grabit, deocamdata, cu o asemenea strategie, fara sa corelez politica fiscala cu elemente de politica industriala. Aici ma refer la toate acele masuri care conduc la cresterea productivitatii.

Si aici sunt mai multe elemente, unul care tine de cadrul macroeconomic, care este in buna masura fixat de aceasta strategie, al doilea element tine de ce are facut guvernul si de reforma intreprinderii, al treilea element tine de cercetare dezvoltare, al patrulea de imbunatatirea infrastructurii institutionale si al cincilea element de capital fizic. Daca lucurile astea sunt puse cap la cap, atunci ai o strategie de competitivitate, sau cum se numea candva o politica industriala", a declarat Valentin Ionescu pentru Ziare.com dupa publicarea datelor Guvernului.

Potrivit Strategiei, Guvernul se angajeaza sa reduca deficitul bugetar de la 6,8% din PIB cat este in 2010, la 4,4% din PIB in 2011, la 3% in 2012 si 2,5% in 2013. Si cheltuielile cu personalul vor scadea de la peste 8% din PIB in 2010, la 7,4% din PIB in 2011.

"Cadrul macroeconomic pentru anul 2011 ia in considerare faptul ca evolutiile economice si financiare se vor imbunatati, recesiunea isi va reduce amplitudinea pe parcursul primului semestru al anului, astfel incat pe medie sa fie posibila o majorare a Produsului Intern Brut cu 1,5%", se arata in documentul privind strategia fiscal-bugetara pentru urmatorii trei ani.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4495 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sah - Marin Sorescu

Eu mut o zi albă,
El mută o zi neagră.
Eu inaintez cu un vis,
El mi-1 ia la război.
El imi atacă plămanii,
Eu mă gandesc un an la spital,
Fac o combinatie strălucită
Si-i castig o zi neagră.
El mută o nenorocire
Si mă amenintă cu cancerul
(Care merge deocamdată in formă de cruce),
Dar eu ii pun in fată o carte
Si-l silesc să se retragă.
Ii mai castig cateva piese,
Dar, uite, jumătate din viata mea
E scoasă pe margine.
- O să-ti dau sah si pierzi optimismul,
Imi spune el.
- Nu-i nimic, glumesc eu,
Fac rocada sentimentelor.

In spatele meu sotia, copiii,
Soarele, luna si ceilalti chibiti
Tremură pentru orice miscare a mea.

Eu imi aprind o tigară
Si continui partida.

 

Hahaha ma speriasem cand am vazut titlul cu 15% :)))

1,5% mai merge desi depinde de multe, poate ne pomenim ca si ala a fost exagerat...

 

Gata s-a rezolvat :)

Un baiat destept a fost cu okii pe comentariul meu sa nu spun cine stie ce mascari si a corectat repede :-)

Seneca

La apusul soarelui, mi s-a spus,
Trebuie sa-mi tai venele,
Acum e abia pranzul,
Mai am de trait cateva ore bune.
Casc si ma uit pe fereastra,
Privesc dupa soare care nu mai apune
Si ma plictisesc ingrozitor

(Marin Sorescu)

Ca sa vezi!

Acest articol este scris de vrunul vopsit cumva in portocaliu pentru fraieri ca sa-i mai potoleasca?
Cam aveti morcov!
Manipulantilor aveti o parere forte buna despre voi!
Asa-i?

 

sa vina excedentu'

"Potrivit Strategiei, Guvernul se angajeaza sa reduca deficitul bugetar de la 6,8% din PIB cat este in 2010, la 4,4% din PIB in 2011, la 3% in 2012 si 2,5% in 2013. "
In acest ritm, dupa 2016 ajungem de la deficit la excedent. Sa mai dam si la altii LoL

 

...

Sigur potentialul de a creste economia romaneasca ar fi si de peste 15%! Nevoia de cumparare exista in Romania, de ar fi lasata sa produca romanii ptr romani ar fi excelent. Dar cum sa recunoscut deja, se baga H§M cu produsele lor ieftine, produse in Taiwani si te mir pe unde, alimente sintetice ieftine in supermarkturi, astfel ca romanului nu ii va ramane decit sa priveasca si sa rabde. Ar fi nevoie de o altfel de politica economica internationala, astfel ca sa se inporte si exporte doar strictul necesar, atuncia si romanul de rind va avea o sansa de un trai decent!! UE cere reduceri de salare, reduceri de personal, dobinzi la banii inprumutati, si tot o data sa-si vind marfa cit mai bine peste hotara, este stupid si ilogic sa functioneze asa ceva.

 

terminati cu vestile bune........

vestile bune le tot auzim de vreo 20 de ani .........mai bine ni le-ati zice pe cele rele.......

ori mergeti pe zicala ca mai bine sarac dar fericit...
si voi tineti la fericirea noastra....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor