Raiffeisen: Cresterea economica din Europa Centrala si de Est va fi de 3,8 la suta

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 12:41
987 citiri
Raiffeisen: Cresterea economica din Europa Centrala si de Est va fi de 3,8 la suta
Foto: Sofia Echo

In ciuda problemelor legate de datorii din Grecia, cresterea economica din Europa Centrala si de Est se va extinde in toata regiunea in 2012, potrivit unei analize a Raiffeisen Bank.

"Grecia si criza datoriei publice sunt acum in centrul atentiei, dar punctele nodale din Europa Centrala si de Est sunt altundeva", a explicat Peter Brezinschek, seful Raiffeisen Research, o divizie a Raiffeisen Bank International AG (RBI). Analistul-sef crede ca evolutiile diferentiate din 2010 se vor extinde in regiune dupa anul de tranzitie 2011, se arata intr-un comunicat al Raiffeisen, remis Ziare.com.

Brezinschek se asteapta la o crestere a PIB-ului de 3,3% in 2011 pentru Europa Centrala (EC). In schimb, tarile din Europa de Sud-Est au evoluat mai lent in prima jumatate a lui 2011, cresterea prognozata pentru 2011 fiind de doar 1,9%.

"In momentul de fata, toate tarile cu economii competitive bazate pe export au un avans considerabil", a spus analistul-sef. "Tarile cu legaturi puternice cu Germania si companiile germane sunt in plina expansiune, motiv pentru care economiile din Polonia si Slovacia au atins deja rate bune de crestere", a adaugat el.

Potrivit oficialului Raiffeisen, ritmul diferit de crestere este cauzat de revenirea cererii interne de consum, iar, in acest an, situatia se va imbunatati, pentru ca, in 2012, exporturile sa inceteze sa mai fie factorul principal de crestere economica. In acest context, si estimand cresterea PIB-ului in Comunitatea Statelor Independente la 4,5%, Brezinschek considera intemeiata previziunea de crestere economica de 3,8% pentru Europa Centrala si de Est.

Avand in vedere ca ratele inflatiei din regiune vor scadea, in a doua jumatate a lui 2011 si prima parte a lui 2012, bancile centrale ar putea creste ratele dobanzilor. "Credem ca e nevoie de acest lucru in Polonia si Republica Ceha, in timp ce Rusia va atinge punctul maxim in a doua jumatate a anului, cu 8,5%", a explicat Brezinschek. El crede ca in unele tari ca Ungaria sau Romania, unde rata inflatiei va ramane la niveluri scazute, influenta monedei poate face ca rata dobanzii cheie sa ramana constanta pana la sfarsitul anului.

Performantele bancilor in trimestrul 3 vor fi afectate de fluxul de stiri referitoare la testele europene de stres, la criteriile Basel III sau la discutiile despre problemele datoriei publice in periferia zonei euro si despre datoria bancara din unele tari.

De aceea, dintre stocurile financiare, cele mai favorizate sunt cele imobiliare. Revenirea pietelor imobiliare din Europa Centrala si de Est si din Europa de Sud-Est continua sa difere de la o tara la alta. Cu toate acestea, activitatea de investitii isi revine pe masura ce piete lente precum Ungaria si Romania dau primele semne de crestere a interesului investitorilor precum si a lichiditatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#crestere economica Europa Centrala, #crestere economica , #crestere economica