Ziare.com

Raiffeisen: Economia Romaniei nu se va imbunatati vizibil in primul semestru din 2013

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 15:11

   

Raiffeisen: Economia Romaniei nu se va imbunatati vizibil in primul semestru din 2013
Conform unei estimari preliminare, produsul intern brut (PIB) al Romaniei a avut o crestere foarte mica in trimestrul patru din 2012, de 0,2% comparativ cu precedentele trei luni, putin peste asteptarile analistilor Raiffeisen Bank si a opiniei pietei, se arata intr-o analiza a bancii.

Insa, la aceasta dinamica pozitiva se adauga evolutia altor indicatori pe termen scurt, care, in majoritate, au scazut in ultimul trimestru din 2012.

Produsul intern brut real a crescut cu doar 0,2% anul trecut, pe fondul scaderii productiei agricole.

Analistii Raiffeisen nu se asteapta la o imbunatatire vizibila a activitatii economice in primul trimestru din 2013, fiind posibila consolidarea cresterii in a doua jumatate a acestui an, datorita sporirii cererii pe plan extern si a imbunatatirii absorbtiei fondurilor UE.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Potrivit analistilor Raiffeisen, in 2013, Produsul Intern Brut real excluzand agricultura va inregistra o crestere de 1,2%, iar in contextul unui an agricol normal, economia ar trebui sa inregistreze un avans mai mare, de 1,5%, tinand cont de contributia pozitiva a agriculturii. Redresarea va ramane, probabil, modesta pe termen scurt, cresterea economiei va fi usor peste zero in primele doua trimestre din 2013.

Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an, in sedinta din 5 februarie 2013.

De asemenea, analistii Raiffeisen nu au detectat o schimbare semnificativa a declaratiilor BNR privind inflatia si evolutia economiei, comparativ cu precedenta reuniune de politica monetara din 7 ianuarie. Banca austriaca se asteapta ca BNR sa mentina ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pana la sfarsitul anului, dar apreciaza ca institutia poate atenua gradual controlul lichiditatii pe piata, care ar putea avea ca rezultat scaderea ROBOR in urmatoarea perioada.

Romania a accesat pietele externe in februarie si a imprumutat 1,5 miliarde de euro cu scadenta la zece ani. Cererea a fost solida, iar pretul a fost relativ bun, cu un randament mediu de 4,5%, reflectand atitudinea pozitiva a investitorilor straini fata de Romania si pietele emergente, precum si lichiditatile masive de pe pietele financiare mondiale, considera analistii Raiffeisen.

2012, un an bun pentru banci

Acestia apreciaza ca 2012 a fost un an dificil pentru sistemul bancar din Romania. Prima estimare arata ca pierderile din industria bancara se ridica la 476 milioane de euro in 2012, cel mai ridicat nivel de la inceputul crizei, in 2008. Companiile si gospodariile nu au reusit sa-si intareasca situatia financiara, in contextul unei redresari economice foarte modeste in 2011 si 2012.

Rata creditelor neperformante si-a continuat tendinta de crestere in 2012 (ajungand la 18,2% la sfarsitul anului, de la 14,3% la sfarsitul lui 2011).

Ritmul cresterii creditelor neperformante chiar s-a accelerat anul trecut, comparativ cu 2011.

De asemenea s-a observat un avans rapid al numarului companiilor intrate in insolventa in 2012 fata de 2011. Un semn pozitiv este ca rata solvabilitatii intregului sistem bancar a fost de 14,6% la sfarsitul lui 2012, aproape de nivelul record din 2011 - 14,9%.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2148 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cum adica!? Guvernu' doarme?

.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor