Reprezentantii INS, chemati in fata Comisiei de buget dupa anuntul cresterii economice. PNL vorbeste despre "date umflate"

Marti, 16 Mai 2017, ora 17:34
3556 citiri
Reprezentantii INS, chemati in fata Comisiei de buget dupa anuntul cresterii economice. PNL vorbeste despre "date umflate"
Foto: Facebook/Florin Citu

Reprezentantii Institutului National de Statistica vor fi chemati in fata Comisiei de buget, finante, din Senat, pentru a prezenta cifrele privind cresterea economica, a declarat, marti, senatorul PNL Florin Citu, precizand ca nu este prima data cand exista suspiciunea ca INS prezinta "date umflate".

"Astazi INS a prezentat cifrele-semnal pentru primul trimestru, 5.6% crestere economica relativ la primul trimestru din 2016 si 1.7% fata de trimestrul anterior. Am decis sa-i chemam pe cei de la INS sa vina sa prezinte cifrele in Comisia de buget, finante, la Senat, pentru ca pana acum avem Comisia Europeana care a spus ca se asteapta la o incetinire a cresterii economice, FMI care se asteapta la incetinirea cresterii economice, Banca Nationala care a spus ca in primul trimestru cresterea economica a fost sub asteptari (...) ", a declarat senatorul PNL Florin Citu, la Parlament.

El a precizat ca nu este pentru prima data cand exista suspiciunea ca INS ar avea "date umflate". "Avem experienta comisiei nationale de prognoza care a facut copy-paste din programul national de guvernare, si acolo am cerut o comisie de ancheta, dar nu s-a aprobat, se aproba dor cele ale PSD-ului. (...) Este bine sa vedem datele si apoi sa ne dam cu parerea. (...) ", a spus Citu.

Citeste si INS: Economia Romaniei a crescut in primul trimestru cu 5,7%, peste estimari

Senatorul PNL a spus ca social-democratii spun "o poveste frumoasa", in timp ce analistii economici, institutiile economice internationale independente si BNR sustin contrariul.

Intrebat daca o astfel de crestere este imposibila, Citu a raspuns: "Imposibila nu. Anul trecut, Guvernul Ciolos a avut o crestere economica mai mare in trimestrul doi, chiar 'Guvernul zero' a avut o crestere economica mai mare. Vedem lucruri similare. Si anul acesta absorbtia fondurilor europene este zero, dar cresterea economica creste. Trebuie sa intelegem datele astea si asteptam INS-ul. (...)

Trebuie sa punem cifrele astea cumva sa se avem explicatii, sa le punem impreuna, pentru ca asa avem doua povesti - una a PSD-ului care este foarte frumoasa si a institutiilor PSD-ului si alta a analistilor economici, a institutiilor economice internationale independente, dar si a BNR care arata un alt fel de economie. Undeva cineva nu spune adevarul".

Vezi si PSD se lauda cu cresterea economica: Un fost consilier al lui Ciolos avertizeaza ca, de fapt, sprijinim economiile altor tari

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#INS crestere economica, #reprezentanti INS comisia buget, #Romania crestere economica , #crestere economica