Revenire modesta pentru Romania. Vezi noile prognoze ale Comisiei Europene

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 16:30
1680 citiri
Revenire modesta pentru Romania. Vezi noile prognoze ale Comisiei Europene

Romania va avea o crestere economica de 0,8% in 2012, sustinuta in special de cererea interna, urmand ca anul urmator cresterea sa ajunga la 2,2%, potrivit noilor prognoze ale Comisiei Europene (CE).

"Condiile dificile din timpul iernii au determinat scaderea activitatii economice in primul trimestrul (0,1%), dar cresterea a fost reluata in urmatorul trimestru (0,5%) ca urmare a investitiilor robuste si a consumului privat.

Pe de alta parte, seceta severa din timpul verii, deteriorarea increderii consumatorilor si reaparitia dificultatilor in absorbtia fondurilor europene indica inrautatirea perspectivelor de crestere", se arata intr-un raport al CE.

De asemenea, activitatea economica slaba se asteapta sa afecteze cererea pentru importuri, mentinand deficitul de cont curent stabil.

Principalele riscuri specifice Romaniei in 2012, identificate de CE, sunt continuarea incertitudinilor politice care duc la cresterea costurilor de finantare si dezcurajeaza investitiile si impactul puternic al secetei asupra agriculturii.

Cresterea economica ar putea avansa la 2,2% in 2013, investitiile fiind principala componenta din spatele cresterii, desi se anticipeaza o incetinire a acestora comparativ cu 2012, ca urmare a activitatii reduse din restul Uniunii Europene si a incertitudinilor interne.

Activitatea de creditare se asteapta sa se imbunatateasca doar modest in contextul in care bancile continua procesul de dezintermediere.

CE estimeaza o accelare a consumului privat, desi aceasta va fi temperata de nevoia persoanelor fizice de a-si reechilibra situatia financiara, dar si ca urmare a inaspririi conditiilor de creditare.

Pentru 2014 este estimata o crestere de 2,7%, ca urmare a resimtirii efectelor implementarii reformelor pe piata muncii si pe piata bunurilor de consum.

De asemenea, CE estimeaza o reducere a deficitului bugetar la 2,8% in 2012, de la 5,5% in 2011. Deficitul este prognozat la 2,4% in 2013 si la 2% in 2014.

Comisia Europeana estima in raportul din primavara o crestere de 1,4% pentru Romania in 2012 si de 2,9% in 2013. Cu ocazia misiunii comune din vara , reprezentantii CE, FMI si Bancii Mondiale au anuntat ca se asteapta la o crestere de 1% a PIB in acest an si de 2,5% anul urmator.

Fondul Monetar International estimeaza pentru Romania crestere economica de 0,9% pentru acest an si de 2,5% pentru 2013, in timp ce prognoza Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare este de 0,5% pentru acest an si 1,9% pentru anul

viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#estimari crestere economica Romania, #crestere economie 2012, #economie 2013, #Comisie Europeana estimari PIB , #crestere economica
Comentarii
Poza VisOnAir
VisOnAir
rank 4
Ahhh, putin, putin, mai cotizati la UE inca 10 ani de aici incolo si