Romania a avut cea mai mare crestere economica anuala din UE in primul trimestru din 2020

Vineri, 15 Mai 2020, ora 15:33
6059 citiri
Romania a avut cea mai mare crestere economica anuala din UE in primul trimestru din 2020
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a inregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, in primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similara din 2019, arata estimarea preliminara publicata vineri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).

PIB-ul zonei euro a scazut cu 3,2% in primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2019, iar Uniunea Europeana a inregistrat un recul de 2,6%. Este cel mai sever declin din trimestrul trei din 2009.

Cea mai semnificativa expansiune anuala din UE in perioada ianuarie - martie 2020 s-a inregistrat in Romania (2,7%), Lituania (2,5%) si Bulgaria (2,4%), iar cel mai semnificativ declin a fost in Franta (minus 5,4%), Italia (minus 4,8%), Spania si Slovacia (ambele cu minus 4,1%)

De asemenea, in primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a inregistrat o scadere de 3,8% si UE un recul de 3,3%, cel mai sever declin de cand se publica aceste date, in 1995.

Singurele cresteri trimestriale din UE in perioada ianuarie - martie 2019 au fost raportate in Romania si Bulgaria (ambele cu 0,3%) si Finlanda (0,1%), iar cel mai semnificativ declin a fost in Franta (minus 5,8%), Slovacia (minus 5,4%) si Spania (minus 5,2%).

Eurostat precizeaza ca in cazul Romaniei datele sunt provizorii si nu exista date disponibile pentru Estonia, Irlanda, Grecia, Croatia, Luxemburg, Malta si Slovenia. In 9 iunie, Eurostat va da publicitatii a doua estimare privind evolutia PIB-ul zonei euro si a UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#crestere economica Romania UE , #crestere economica