Romania a depasit Grecia si ar putea deveni in 2017 cea mai mare economie din Balcani

Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 17:02
33043 citiri
Romania a depasit Grecia si ar putea deveni in 2017 cea mai mare economie din Balcani

Romania a depasit Grecia dupa valoarea ajustata a produsului intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an si are sanse mari sa incheie 2017 cu o valoare a PIB mai mare decat cea a Greciei, devenind cea mai mare economie a Balcanilor, excluzand din calcule Turcia, dupa circa patru decenii de suprematie elena.

Seriile de date publicate miercuri de biroul european de statistica, Eurostat, arata ca, in primul trimestru al acestui an, valoarea PIB-ului Romaniei, ajustata in functie de influentele sezoniere, a fost de 44,2 miliarde de euro, in timp ce valoarea PIB-ului Greciei a fost de 43,96 miliarde de euro.

Este pentru prima data de cand exista serii statistice disponibile privind PIB-ul trimestrial cand valoarea PIB-ului ajustat al Romaniei depaseste valoarea PIB-ului Greciei.

De asemenea, valoarea PIB-ului ajustat al Romaniei din primul trimestru s-a apropiat de nivelul Cehiei, de 44,85 miliarde de euro, si de cel al Portugaliei, de 47,37 miliarde de euro.

Citeste mai multe despre INS confirma ca economia a crescut cu 5,7% in primul trimestru.

In 2016, Romania a avut un PIB de 169,6 miliarde de euro, sub nivelul din Cehia (174,4 miliarde euro), Grecia (175,9 miliarde euro) si Portugalia (184,9 miliarde euro), state care au intre 10 si 11 milioane de locuitori, potrivit seriilor revizuite publicate de Eurostat.

Cele trei state sunt singurele pe care Romania le poate depasi, in urmatorii ani, dupa valoarea produsului intern brut, principalul indicator folosit pe plan mondial pentru a masura dimensiunea unei economii.

Potrivit economistilor, Romania ar putea depasi Grecia in 2017 dupa valoarea PIB, iar in urmatorii ani ar putea trece si de economiile din Cehia si Portugalia, urcand de pe locul 17 pe locul 14 (sau 13, dupa iesirea efectiva a Marii Britanii din UE) intre economiile din Uniunea Europeana.

In 2008, varf istoric pentru economia elena, PIB-ul Greciei a fost de 242 miliarde euro, cu 70% mai mare fata de PIB-ul Romaniei din acelasi an, de 142,4 miliarde euro.

Ulterior, Grecia a intrat intr-o lunga perioada de recesiune, iar valoarea produsului intern brut al tarii s-a redus cu 27% intre 2008 si 2016, ca urmare a crizei datoriilor. In aceeasi perioada, in ciuda crizei si recesiunii din 2009-2010, PIB-ul Romaniei a crescut cu 19%.

In afara de Romania si Grecia si excluzand Turcia (care controleaza doar o portiune mica din Tracia balcanica, avand cea mai mare parte a teritoriului in Asia), celelalte state din Balcani au economii de dimensiuni mult mai mici.

Astfel, Bulgaria a avut in 2016 un PIB de 47,4 miliarde euro, iar urmatoarea clasata, Serbia, are o economie mult mai mica, cu o valoare a PIB de doar 34 miliarde euro.

Pentru 2017, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza ca PIB-ul Romaniei va ajunge la 182,8 miliarde euro, iar pentru 2020 mizeaza pe un nivel al PIB de 229,4 miliarde euro.

Citeste si Economia creste, dar e umflata de consum. Practic, stimulam importurile si dezvoltarea altor state - explicatiile unui specialist

Insa estimarile se bazeaza pe ritmuri de crestere economica de peste 5% pe an in urmatorii ani, considerate nerealiste de economistii independenti.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...
Comentarii
Kogaion78
rank 1
whoa....suntem cei mai tari din parcarea........balcanica!......
Carrandash
rank 2