Romania a iesit oficial din recesiune - date INS

Autor: Paul Barbu - Redactor
Vineri, 13 Mai 2011, ora 10:23
5097 citiri
Romania a iesit oficial din recesiune - date INS

PIB-ul Romaniei a crescut cu 0,6% in primul trimestru din 2011, fata de ultimul trimestru al anului trecut, astfel ca tara noastra a iesit tehnic din recesiune dupa aproape 3 ani.

Comparativ cu ultimele trei luni din 2010, PIB a urcat cu 1,6% in serie bruta si cu 0,3% in serie ajustata sezonier, potrivit primelor estimari anuntate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS).

Teoretic se poate numi "iesire din recesiune", in momentul in care o economie inregistreaza cresteri in doua trimestre consecutiv. In trimestrul patru din 2010, fata de precedentele trei luni, PIB a inregistrat o crestere usoara, de 0,1%, se mai arata in cifrele INS.

Astfel, Produsul Intern Brut (date ajustate sezonier) estimat pentru trimestrul IV 2010 a fost de 128,4 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,1% fata de trimestrul III 2010.

Recent, membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) estimau ca rata trimestriala a PIB pentru trimestrul I al anului 2011 s-a situat probabil la 0,6% (estimarile variaza intre 0,1% si 1,1%), in timp ce rata anuala a fost de 0,2% (estimarile variaza intre -1,1% si 0,8%).

Pentru intregul an 2011, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza dinamica PIB la 1,5% (estimarile variaza intre 0,6% si 3,9%). "In consecinta, se poate sesiza o imbunatatire a asteptarilor fata de cele exprimate la inceputul acestui an (de +1,2%)", se arata in comunicatul AAFBR. Pentru anul viitor, analistii se asteapta la o rata de crestere a PIB de 3,5% (estimarile variaza intre 3% si 4,5%).

"Primii care vor simti iesirea din recesiune vor fi cei care fura si cei care produc si au inceput sa produca mai mult in ultimele luni", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la Antena3.

Datele statistice publicate vineri confirma optimismul managerilor din economia reala, a declarat pentru Agrepres secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Cristian Parvan.

"Se confirma sondajul Institutului National de Statistica realizat pe mii de manageri, care sunt optimisti si prevad pana in iulie cresteri in toate sectoarele - industrie, constructii, comert, servicii. Avem motive sa fim optimisti in perioada urmatoare", a spus Parvan.

Iesirea din recesiune a economiei romanesti nu reprezinta o baza solida pentru reluarea unei cresteri sustenabile si nu se va resimti in puterea de cumparare sau in nivelul de trai, insa este un semnal psihologic potrivit, a declarat pentru Agerpres directorul Grupului de Economie Aplicata, analistul economic Liviu Voinea.

"Este o statistica ce nu spune mare lucru. Orice evolutie in cadrul a 1% nu are cum sa se reflecte asupra nivelului de trai, asupra puterii economice sau a revenirii industriei. Cu o crestere de 1,6% in primul trimestrul din 2011, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010, ne gasim inca sub nivelul de atunci.

Este, insa, o stire buna la nivel psihologic. Dar nu inseamna mare lucru deoarece nu este baza solida pentru reluarea cresterii sustenabile. Nu sunt inca premisele pentru a identifica un trend. Am iesit din recesiune, dar nu si din criza", a afirmat Liviu Voinea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare pentru imagini, denumită JPEGli, care promite să revoluționeze modul în care fotografiile sunt afișate și gestionate pe internet....
#Romania iesire recesiune, #Romania crestere economica , #crestere economica