Romania are cele mai mari cresteri salariale si cea mai proasta economie, din regiune

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 11:08
2498 citiri
Romania are cele mai mari cresteri salariale si cea mai proasta economie, din regiune
Foto: Arhiva

Chiar daca Romania este in criza de doi ani si nu auzim decat de reducerea cheltuielilor si concedieri, salariile noastre cresc mai mult decat ale vecinilor. Cresc degeaba, insa, pentru ca si inflatia e de cateva ori mai mare.

Potrivit unui studiu PricewaterhouseCoopers, salariile din mediul privat au crescut in Romania cu 7,2% in 2009 si urmeaza sa fie majorate cu 4,3% in acest an, in timp ce scaderea economica a fost de 7,1%, respectiv 2%. Majorarea din acest an este umbrita, insa, de inflatia de 7,6%.

Studiul PwC arata, insa, ca majorarile salariale facute anul trecut in regiune (Cehia, Slovacia si Polonia) au fost intre 2,5% si 5,5%. De asemenea, in acest an, cresterile de salarii din mediul privat ar urma sa varieze intre 2,5% si 4,1%.

Astfel, Cehia a avut in 2009 o contractie a economiei de 4,1% si un nivel de crestere salariala de 2,5%. Aceasta urmeaza sa ramana la fel si in 2010, desi prognozele arata o crestere economica de 1,4%. In acelasi timp, rata inflatiei a fost de 1%, respectiv 1,6%.

Si angajatorii din Slovacia majoreaza mai putin salariile chiar daca economia pare sa le permita. Daca in 2009 majorau cu 2,6% in conditiile unei contractii economice de 4,7%, in acest an vor creste salariile cu 3,5%, desi inregistreaza o crestere economica puternica de 3,5%. Cresterea salariala este importanta totusi, chiar daca procentul pare mic, deoarece inflatia este de 1,6%, respectiv 1,4%.

Polonia a fost mai moderata cand vine vorba de cresterea salariilor chiar daca economia ei nici nu a fost in recesiune. In 2009, cand economia crestea cu 1,8%, cresterea salariala era de 5,5%. In acest an, angajatorii polonezi majoreaza salariile, insa, cu numai 4,1% in ciuda cresterii economice de 3%. Si salariile de aici au crescut puternic peste rata inflatiei, care a fost de 3,5% in 2009 si este estimata la 2,5% in 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#cresteri salariale Romania, #Romania salarii majorate, #Romania crestere economica , #crestere economica