Romania, cea mai mare crestere economica din UE in trimestrul trei

Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 12:21
5101 citiri
Romania, cea mai mare crestere economica din UE in trimestrul trei

Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in trimestrul al treilea din 2014, comparativ cu trimestrul precedent.

Informatia apare in comunicatul Eurostat, dat publicitatii vineri.

In perioada iulie-septembrie 2014, produsul intern brut al tarii noastre a avansat cu 1,9% fata de aprilie-iunie 2014.

INS anunta crestere economica de 1,9% in trimestrul III. Nu am fost in recesiune tehnica

Astfel, aceasta cifra ne plaseaza pe primul loc in UE. Totodata, cresteri destul de importante au mai inregistrat Polonia (0,9%), Marea Britanie, Grecia (0,7%), Slovacia (0,6%), Bulgaria, Spania si Ungaria (0,5%).

Germania evita la limita intarea in recesiune - Ce s-a intamplat cu Franta

Cele mai mari economii ale continentului, Germania si Franta, au avansat cu 0,1%, respectiv 0,3%. Doar doua tari au fost pe minus, anume Cipru (-0,4%) si Italia (-0,1%).

Per total, PIB-ul UE a fost mai mare cu 0,3% in perioada analizata, iar cel al zonei euro cu 0,2%.

Biroul european de statistica preia datele de la institutiile din UE care se ocupa cu acest lucru, in Romania fiind vorba de Institutul National de Statistica.

Ce date prezinta, de fapt, azi INS?

Daca raportam cresterea trimestriala 2014/2013, Romania nu mai este pe primul loc in UE. Cresterea de 3,3% a tarii noastre a fost depasita de cea inregistrata de Polonia (3,4%).

Datele Eurostat reprezinta estimari-semnal, ceea ce inseamna ca vor fi revizuite. Mai mult, lipsesc informatii de la 7 state membre.

Avertismentele FMI si CE

Informatiile furnizate de biroul european de statistica vin la doar cateva zile dupa ce Fondul Monetar International (FMI) a avertizat Romania, cerand sa nu fie puse in pericol progresele inregistrate in ultima perioada.

"Acordul stand-by va expira anul viitor si dupa expirarea sa vom trece in revista situatia de la acel moment. (...) Exista un angajament din partea Romaniei ca va continua sa isi consolideze situatia fiscala. Deci, ne asteptam ca acest angajament sa fie respectat", a declarat Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria.

El a precizat ca tara noastra a depus un efort mare pentru ca economia sa devina puternica si mai rezistenta la socuri, insa a evidentiat ca "este extrem de important pentru Romania sa nu puna in pericol aceasta imbunatatire considerabila", a adaugat Guiullermo Tolosa.

FMI avertizeaza Romania sa nu puna in pericol progresul din ultimii ani (Video)

Similar, Comisia Europeana a atras atentia ca Guvernul va fi nevoit sa creasca taxe sau sa taie cheltuieli pentru a compensa scaderile de venituri prognozate in 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stalp si a accizelor, in caz contrar urmand ca deficitul bugetar sa urce la 2,8% din PIB, cu 10 miliarde de lei peste tinta.

CE avertizeaza Guvernul: Deficit dublu fata de cel aprobat. Ori creste taxele, ori reduce cheltuielile

Citeste si:
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri, 26 ianuarie, că a intrat în izolare după ce a primit rezultatul pozitiv al testului pentru Covid-19. Ministrul a precizat că are o...
Ședință cu scântei în coaliție, după corectarea ordonanței privind compensarea facturilor. PSD: ”Artizanii liberalizării au adus România în cea mai mare criză energetică”
Ședință cu scântei în coaliție, după corectarea ordonanței privind compensarea facturilor. PSD: ”Artizanii liberalizării au adus România în cea mai mare criză energetică”
Premierul Nicolae Ciucă şi cei 3 lideri ai partidelor ce formează coaliția guvernamentală, Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor, s-au întâlnit la Guvern, după ce Executivul a...