Romania, cea mai mare crestere economica din UE

Joi, 15 Mai 2014, ora 11:44
5510 citiri
Romania, cea mai mare crestere economica din UE

Economia Romaniei a crescut cu 0,1% in primele trei luni ale anului fata de trimestrul anterior. In termeni anuali, cresterea a fost de aproape 4% in primul trimestru din 2014, consemnand cel mai mare avans dintre statele Uniunii Europene.

Conform primelor estimari publicate de Institutul National de Statistica (INS), produsul intern brut in trimestrul I a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu ultimul trimestru din 2013 (date ajustate sezonier).

Raportat la perioada similara din 2013, cresterea a fost de 3,8%, atat pe seria bruta, cat si pe seria ajustata sezonier.

Guvern: Cresterea economica va fi mult peste asteptari

Exporturile au reprezentat principalul motor al economiei. Ele au totalizat 57,4 miliarde de lei (12,7 miliarde de euro), consemnand un avans de 12,9% la valorile exprimate in lei (10,1% la valorile in euro) fata de primul trimestru din 2013, conform INS.

Cea mai mare crestere economia din UE

In termeni anuali, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din randul statelor Uniunii Europene.

Potrivit Eurostat, tara noastra a depasit cea mai mare economie europeana la acest capitol. Germania a avut in primele trei luni ale anului o crestere economica de 0,8% fata de trimestrul anterior si de 2,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Cresterea economica s-a dublat in Germania. Franta nu are vesti bune

O crestere economica apropiata de Romania (3,8%) a fost inregistrata de Polonia (3,5%), dar si de Marea Britanie (3,1%). Alte cresteri semnificative ale produsului intern brut au avut loc in Lituania (2,9%), Cehia si Slovacia (2%).

La polul opus, cel mai mare recul a fost resimtit de economia Ciprului (-4,1%).

Prognozele oficiale

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat miercuri ca economia Romaniei a inregistrat o crestere economica de cel putin 3,5% in primul trimestru, avand in vedere datele referitoare la productia industriala si consum.

La sfarsitul lunii aprilie, premierul Victor Ponta afirma ca se asteapta la o crestere economica de 3,2% pentru primele trei luni ale anului.

Datele se plaseaza sub estimarile economistilor ING Bank, care se asteptau la o crestere de 0,4% in termeni trimestriali si de 4,1% in termeni anuali pentru primele trei luni din 2014.

Datele anuntate joi de INS reprezinta "estimari semnal", varianta provizorie a evolutiei PIB pentru primul trimestru urmand sa fie anuntata pe 6 iunie.

Prognoza de crestere economica pentru Romania a Fondului Monetar International si a Guvernului pentru acest an este de 2,2-2,5%, in timp ce Comisia Europeana anticipeaza ca economia va avansa cu 2,5%.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#Romania crestere economica, #PIB 2014, #crestere economie, #Romania Germania economie , #crestere economica