Romania, cea mai mare crestere economica din UE

Joi, 15 Mai 2014, ora 11:44
5293 citiri
Romania, cea mai mare crestere economica din UE

Economia Romaniei a crescut cu 0,1% in primele trei luni ale anului fata de trimestrul anterior. In termeni anuali, cresterea a fost de aproape 4% in primul trimestru din 2014, consemnand cel mai mare avans dintre statele Uniunii Europene.

Conform primelor estimari publicate de Institutul National de Statistica (INS), produsul intern brut in trimestrul I a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu ultimul trimestru din 2013 (date ajustate sezonier).

Raportat la perioada similara din 2013, cresterea a fost de 3,8%, atat pe seria bruta, cat si pe seria ajustata sezonier.

Guvern: Cresterea economica va fi mult peste asteptari

Exporturile au reprezentat principalul motor al economiei. Ele au totalizat 57,4 miliarde de lei (12,7 miliarde de euro), consemnand un avans de 12,9% la valorile exprimate in lei (10,1% la valorile in euro) fata de primul trimestru din 2013, conform INS.

Cea mai mare crestere economia din UE

In termeni anuali, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din randul statelor Uniunii Europene.

Potrivit Eurostat, tara noastra a depasit cea mai mare economie europeana la acest capitol. Germania a avut in primele trei luni ale anului o crestere economica de 0,8% fata de trimestrul anterior si de 2,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Cresterea economica s-a dublat in Germania. Franta nu are vesti bune

O crestere economica apropiata de Romania (3,8%) a fost inregistrata de Polonia (3,5%), dar si de Marea Britanie (3,1%). Alte cresteri semnificative ale produsului intern brut au avut loc in Lituania (2,9%), Cehia si Slovacia (2%).

La polul opus, cel mai mare recul a fost resimtit de economia Ciprului (-4,1%).

Prognozele oficiale

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat miercuri ca economia Romaniei a inregistrat o crestere economica de cel putin 3,5% in primul trimestru, avand in vedere datele referitoare la productia industriala si consum.

La sfarsitul lunii aprilie, premierul Victor Ponta afirma ca se asteapta la o crestere economica de 3,2% pentru primele trei luni ale anului.

Datele se plaseaza sub estimarile economistilor ING Bank, care se asteptau la o crestere de 0,4% in termeni trimestriali si de 4,1% in termeni anuali pentru primele trei luni din 2014.

Datele anuntate joi de INS reprezinta "estimari semnal", varianta provizorie a evolutiei PIB pentru primul trimestru urmand sa fie anuntata pe 6 iunie.

Prognoza de crestere economica pentru Romania a Fondului Monetar International si a Guvernului pentru acest an este de 2,2-2,5%, in timp ce Comisia Europeana anticipeaza ca economia va avansa cu 2,5%.

C.P.

Citeste si:
Dominic Fritz, acuzat de fostul primar, Nicolae Robu: ”Minciunile ating deja cote patologice. Voi prezenta documente”
Dominic Fritz, acuzat de fostul primar, Nicolae Robu: ”Minciunile ating deja cote patologice. Voi prezenta documente”
Fostul primar al municipiului Timişoara Nicolae Robu a declarat joi, 17 ianuarie, că actualul edil, Dominic Fritz, a a minţit când a susţinut că are de plătit peste 50 milioane lei, facturi...
Prima vizită a unui oficial OCDE la București. Întrevederi cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă
Prima vizită a unui oficial OCDE la București. Întrevederi cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă
Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, efectuează, vineri, o vizită oficială la Bucureşti. Secretarul general al OCDE va fi...