Romania in recesiune: Isi va da demisia seful INS?

Luni, 18 August 2014, ora 12:22
5963 citiri
Romania in recesiune: Isi va da demisia seful INS?

Seful Institutului National de Statistica (INS), Tudorel Andrei, a facut primele declaratii dupa datele controversate despre produsul intern brut (PIB) publicate saptamana trecuta de catre institutie.

"Nu mi s-a cerut demisia si nici nu mi-o dau. Imi voi da demisia in momentul in care Eurostat da cel mai mic semnal ca INS a comis erori si a incercat sa manipuleze opinia publica din Romania", a spus Tudorel Andrei, seful INS, intr-un interviu acordat B1 Tv.

Romania, in recesiune: Se cere demisia lui Voinea si a sefului INS

Declaratia vine in contextul in care institutia pe care o conduce a publicat, joi, estimarile "semnal" pentru trimestrul al doilea din 2014, din care reiese ca Romania a inregistrat un recul de 1% fata de primul trimestru al anului.

Totusi, ulterior, Eurostat a afisat datele statistice revizuite si pentru perioada ianuarie-martie, din care a reiesit faptul ca acestea au fost ajustate in jos, de la 0,2% la -0,2%.

In consecinta, tara noastra a intrat in recesiune tehnica, avand in vedere ca a inregistrat doua trimestre consecutive de scadere economica.

In comunicatul INS, acest lucru nu a fost precizat.

Romania a intrat din nou in recesiune

Tudorel Andrei: Nu am indus in eroare

Seful INS s-a aparat, precizand ca institutia a transmis intotdeauna in aceasta forma comunicatele de presa referitoare la estimarile "semnal" pe un anumit trimestru.

"Nu am indus in eroare. (...) Comunicatele de presa pe PIB-ul trimestrial au fost intotdeauna in acest format", a sustinut Tudorel Andrei.

"Este e o eroare statistica pe care o intalnim la foarte multe tari pe ultimele date. In Slovacia, in forma initiala de pe 4 iulie, s-a anuntat o crestere de 0,6%, iar la rectificare a fost -0,6%. Nu intervine nimeni in seriile de date publicate de INS. Statistica din acest moment nu mai seamana cu cea de acum 20 de ani, datele nu pot fi controlate de factorul uman", a adaugat seful INS.

De asemenea, a tinut sa sublinieze faptul ca institutia pe care o conduce este una independenta, iar el nu este afiliat politic.

"Nu am avut si nu am absolut nicio legatura politica cu niciun partid, sunt de un an si jumatate aici, e o munca extraordinara, motivatia importanta e ca nu a existat nicio presiune politica. Nu m-a sunat nimeni, institutul e independent, e firesc sa nu exista presiune", a punctat Tudorel Andrei.

El nu a dorit sa isi exprime o opinie daca exista sau nu recesiune, scopul sau declarat fiind acela de a informatii esentiale pentru Guvern, Presedintie si alte institutii fundamentale.

Ponta, din intamplare premier

Tudorel Andrei a mai sustinut ca a fost o intamplare ca Victor Ponta este premier in acest moment.

"Putea sa fie oricine altcineva. Nu a existat nici cel mai mic element de manipulare", a adaugat seful INS, care a incercat sa explice de ce economia Romaniei a scazut in T2 comparativ cu T1, dar a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"E o situatie paradoxala in care daca comparam trimestrul 2 cu trimestrul 1 al acestui an iese recesiune, dar daca facem comparatia an la an, atunci avem acel indice pozitiv. Daca va uitati la economia romaneasca, pe cifre statistice, din '95 si pana acum, veti observa o mare volatilitate de la o luna la alta din cauza efectului de sezonalitate. Acesta dispare cand e vorba de perioade mai mari de timp", a subliniat acesta.

INS a publicat, joi, informatia conform careia produsul intern brut in trimestrul 2 din 2014 a fost, in termeni reali, mai mic cu 1,0% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier).

Fata de acelasi trimestru din anul 2013, s-a inregistrat o crestere cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier.

In semestrul 1 din 2014, produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul 1 din 2013, cu 2,4%, pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier.

Ulterior, in statistica publicata de Eurostat, a aparut faptul ca PIB-ul aferent primului trimestru al acestui an a fost ajustat in jos, de la 0,2% la -0,2%, comparativ cu trimestrul anterior. INS a confirmat apoi datele.

Ce inseamna estimari "semnal"

INS anunta prima data niste estimari "semnal" in legatura cu evolutia PIB-ului, iar apoi aceste date sunt revizuite.

Ele au urmatoarele caracteristici, potrivit institutiei:

* ofera o imagine operativa a evolutiei economiei;

* sunt in concordanta cu conceptele contabilitatii nationale;

* sunt produse si publicate cat mai rapid posibil dupa incheierea trimestrului de referinta;

* au la baza un set incomplet de informatii comparativ cu conturile nationale trimestriale provizorii.

Ponta a trecut cu vederea intrarea in recesiune

Premierul a consemnat, intr-o postare pe o retea de socializare, doar vestile bune din datele legate de produsul intern brut.

"Datele oficiale confirma vestea buna - Romania continua cresterea economica! Cu +2,6% fata de semestrul similar de anul trecut, cu +9,1% crestere industriala si in graficul cresterii de minim +2,5% pentru acest an.

Avem in continuare una din cele mai solide cresteri din UE. Este ca si cand mergeam cu masina cu 130 km la ora si acum mergem cu 100 km la ora - dar mergem tot inainte!", a scris pe Facebook Victor Ponta.

Ponta trece cu vederea scaderea PIB-ului: Romania continua cresterea economica!

Ulterior, el si-a nuantat delcaratia, precizand ca Romania trebuie sa se orienteze mai mult catre alte piete decat cele traditionale.

Nou motiv de razboi politic

Situatia a starnit un val de nemultumiri in randul politicienilor, in frunte cu Traian Basescu.

"Am mai vazut acest film cu un guvern caruia ii duduia economia, care mintea. Si lui Ponta ii duduie economia; in cap, ca in realitate a inceput sa se deprecieze.

In conformitate cu standardele europene, Romania a intrat in recesiune. Indiferent ce definitie ar utiliza 'dottore', va invit sa vedem definitia de pe Eurostat: doua trimestre succesive de scadere a economiei fata de trimestrul anterior. Romania se afla in aceasta situatie, economia a intrat in declin", a sustinut seful statului, intr-o declaratia de presa tinuta la Palatul Cotroceni.

Romania, in recesiune Basescu: Lui Ponta ii duduie economia in cap. INS capoteaza sub presiune politica

In replica, premierul a sustinut ca atunci "cand vorbim de economie, mizeriile lui Basescu nu sunt importante".

Romania, in recesiune Ponta ii raspunde lui Basescu: Mizerii. Trebuie sa ne orientam spre Asia

Mai mult, prim-vicepresedintele PDL Mihai Razvan Ungureanu a cerut demisia directorului INS, Tudorel Andrei, precum si demisia de onoare a ministrului Bugetului, Liviu Voinea.

Romania, in recesiune: Se cere demisia lui Voinea si a sefului INS

El i-a acuzat pe cei doi ca "au incercat sa ascunda cifrele reale ale dezastrului economic in care a ajuns Romania".

Citeste si:
Un gând, de Ziua Națională a României. Cum ar arăta Programul (ideal) politic de finalizare a edificării națiunii române
Un gând, de Ziua Națională a României. Cum ar arăta Programul (ideal) politic de finalizare a edificării națiunii române
Poporul român s-ar putea desăvârși ca națiune printr-un proiect de națiune. Cum ar fi Programul politic de finalizare a edificării națiunii române, care să cuprindă: Perspective (de...
Maia Sandu, mesaj emotionant de Ziua României: ”Mulțumim pentru prietenie și pentru toate lucrurile bune pe care le-am făcut și le vom face împreună!”
Maia Sandu, mesaj emotionant de Ziua României: ”Mulțumim pentru prietenie și pentru toate lucrurile bune pe care le-am făcut și le vom face împreună!”
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis miercuri, 1 decembrie, un mesaj pentru România, cu ocazia Zilei Naționale. ”De Ziua Națională a României, mulțumim pentru...
Comentarii